• FIT Słone,  Bez glutenu,  Dietetycznie,  Pieczywo,  Słone,  Wegańskie

    Proteinowe Nachosy- fit przekąska!

    Spotkania ze znajomymi, to zawsze okazja do zjedzenia czegoś smacznego, ale przy tym też często niezdrowego 😀 W większości przypadków takie imprezy, to pizza, chipsy, paluszki, czy nachosy. Ale wcale tak nie musi być! 🙂 Moim zdaniem na spotkania ze znajomymi warto zrobić lżejsze i zdrowsze przekąski, które dodadzą energii, ale nie obciążą żołądka. Wtedy chętniej będziemy chcieli tańczyć, grać, integrować się ze wszystkimi…. Więcej zabawy po prostu

  • wegański makaron
    FIT Słone,  Bez glutenu,  Obiad/Kolacja,  Wegańskie

    Wegański makaron z pysznym sosem i serową nutą!

    Wegański makaron, który smakuje lepiej niż tradycyjne bolognese 😀 Znajdziecie tutaj fuzję smaków i naturalnych “wzmacniaczy”, jak sezam, czy pesto czerwone na bazie suszonych pomidorów! Jeśli ktoś myśli, że potrawy wegańskie mogą być tylko high carb, czyli bazować na węglowodanach i z białkiem może być różnie, to troszkę się myli 😉 Makaron z zielonego groszku i ogólnie z innych strączkowych warzyw to idealny produkt na diecie wegańskiej, bo zawiera więcej białka. Warzywa to akurat element każdej diety i powinniśmy po nie często sięgać. Błonnik, witaminy, sytość- to dają Nam warzywa. Wystarczy dodać też trochę tłuszczowych i białkowych elementów i wypasiony obiad gotowy 🙂 Taki makaron wegański z kremowym sosem jest przepyszny, idealnie pasuje…

  • keto kluski
    FIT Słone,  Bez glutenu,  Low carb,  Obiad/Kolacja,  Słone,  Wegetariańskie

    Kluski kładzione w wersji LOW CARB

    Trafiło więc na kluski w wersji low carb- nie chciałam używać sera i robić kopytek leniwych, bo moja cera nie przepada po prostu za nabiałem 🙁 Postawiłam więc na kluski rzucane znane też jako kładzione.Nie obejdzie się bez białek- to one w głównej mierze sprawiają, że kluski się nie rozpadają.Możecie też spróbować z całym jajkiem- ja jednak miałam w lodówce zalegające białka, stąd tylko one w przepisie. Niemniej jednak wydaje mi się, że na całym jajku wyjdą nawet lepsze 😀 Efekt końcowy klusek jak najbardziej zadawalający- są trochę bardziej miękkie, zwłaszcza po wyciągnięciu z wody, ale gdy je ostudzicie, a później podsmażycie, to naprawdę wszystko gra- konsystencja i smak 😀 50 gramów białka…

  • Bez glutenu,  FIT Słone,  Obiad/Kolacja,  Słone,  Wegetariańskie

    Bezglutenowe ciasto na pierogi- proste i szybkie!

    – 150 g mąki ryżowej– 100 g skrobi z tapioki– 50 g mąki owsianej– 20 g siemienia lnianego– 220-250 ml gorącej wody– 1 łyżka oleju/roztopionego masła– 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej- opcjonalnie– sól + dodałam do ciasta ziarenka czarnuszki 🙂 Jeśli masz gumę ksantanową, to użyj jej- ciasto będzie bardziej elastyczne 🙂 Ale nie jest to składnik obowiązkowy. Prościej się chyba nie da….. Każdą mąkę przesiej. Wymieszaj najpierw z siemieniem, solą, i masłem. Jeśli tak jak, chcesz dodać czarnuszkę czy inne zioła, przyprawy, to wrzuć je już teraz.  Dolej najpierw 220 ml wody i zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli jest za suche, dolej wodę.  Pamiętaj jednak, że wodę najlepiej dodać zanim ciasto uformuje się w…

  • Bez glutenu,  FIT Słone,  Low carb,  Obiad/Kolacja,  Słone,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Pasztet z kapusty i słonecznika- wege rozpusta.

    inspiracja STĄD – 300 g kapusty kiszonej– 200 g kapusty białej– 1 puszka fasoli białej– 1/2 szkl. ziaren słonecznika– 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej– 1/3 szkl. mąki z pestek dyni*– 2 cebule zywkłe– 1 cebula czerwona– 100 g pieczarek– 3 ząbki czosnku– 2 łyżki majeranku– 2 łyżki koperku– 3 łyżki mielonego lnu (u mnie złocisty)– 1 łyżeczka papryki wędzonej– sól, pieprz– olej/masło + liście kapusty Białą kapustę pokroić w paski. Wyłożyć na blachę z  papierem do pieczenia. Polać delikatnie olejem i posolić. Wymieszać. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut. Ściągnąć folię i podpiekać jeszcze 10-15 minut, aż kapusta się zrumieni. Ostudzić Słonecznik podprażyć i ostudzić.…

  • kotlety z dorsza
    Bez glutenu,  FIT Słone,  Low carb,  Obiad/Kolacja

    Kotlety rybne z dorsza z cebulką i pieczarkami (bez bułki, jajka)

    Kotlety rybne będą idealną propozycją dla miłośników ryb, ale też smażonych rzeczy. Ponadto jeśli znudziło Ci się mięso, a ryba gotowana na parze, to nie Twój smak, no to myślę, że ten przepis przypadnie Ci do gustu 🙂 Ostatnio skupiałam się wyłącznie na słodkościach, więc czas dla równowagi dosypać trochę soli 😀 Ja sama jeśli chodzi o mięso to jestem wybredna- na ten moment sięgam tylko po fileta z indyka i kurczaka ze sprawdzonego źródła 😀 Rybę bardzo lubię, jednak też trzeba sprawdzać jej pochodzenie.. wybierając dorsza najlepiej kupować atlantyckiego, ale nie tego z hodowli norweskiej 😉

  • Bez glutenu,  FIT Słone,  Obiad/Kolacja,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Pierogi ziemniaczane z pieca (bez glutenu)

    Jestem dużą fanką pierogów, ale nie za często je jem. Sklepowe to nie to samo, a na co dzień trochę brak czasu na ich lepienie. Są jednak chwile, kiedy jest czas i chęć na dłuższe gotowanie 😉 Takich pierogów jeszcze nie jadłam. Ciasto nie jest typowe, bo składa się w znacznej mierze z gotowanych ziemniaków. Inspirowałam się przepisem na tak zwane soczewiaki, czyli pierogi z  ciasta ziemniacznego nadziewane soczewicą. Zrobiłam jednak wersję lekko azjatycką, ponieważ z użyciem pasty miso. Ostatnie dodaję ją do swoich warzyw, bo potrzebowałam małej odmiany smakowej 😀 W moim wydaniu pierogi nie są smażone, lecz pieczone. Do tego farsz jest bardziej warzywny. Do soczewicy cały czas staram się przekonać, więc…

  • Bez glutenu,  FIT Słone,  Obiad/Kolacja,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Makaron z pastą miso- nowe odkrycie

    Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam makaron ryżowy- cienki i gruby. Jest w nim coś przyciągającego. Najlepiej oczywiście sprawdza się w daniach azjatyckich- po chińsku, po indyjsku, po japońsku. Nie jest to, aż tak istotne. Najważniejsze są przyprawy i dodatki. W tym tkwi sekret… Moim nowym odkryciem jest pasta miso. Są różne jej rodzaje, które decydują o intensywności smaku. Ja wybrałam tę najbardziej uniwersalną. Pasta miso jest produktem opartym fermentowanym ryżu oraz soi. Jej smak jest nie do podrobienia. Trzeba jednak uważać, żeby nie kupować tej barwionej karmelem i “doprawianej” glutaminianem sodu, bo wtedy nie wiadomo, jak ta pasta smakuje naprawdę. Swoją zakupiłam w sklepie Słodko Kwaśny. Ma krótki smak i jest…

  • Bez glutenu,  FIT Słone,  Obiad/Kolacja,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Kapusta pieczona po azjatycku- nowy smak!

    Często podkreślam, że uwielbiam kapustę- zwłaszcza białą oraz kiszoną. Żeby jednak moje zamiłowanie trwało jak najdłużej, potrzebna jest kreatywność, aby kapustne dania nie były na tak zwane “jedno kopyto”. Surówka z kapusty jest smaczna, ale też trochę nudna i niezbyt złożona w smaku. Za to tej rozmaitości nie brakuje w kuchni azjatyckiej. Dlatego też bardzo zasmakowało mi połączenie kapusty z olejem sezamowym. W Internecie popularnością cieszy się pieczony kalafior, zapiekana brukselka czy grillowana fasolka szparagowa. Te formy obróbki nadają wyjątkowego aromatu… Tak samo jest w przypadku kapusty- pieczenie wydobywa jej charakter oraz delikatnie słodki smak. W połączeniu z olejem sezamowym i innymi dodatkami otrzymujemy wyjątkowe warzywne danie, które stanowi albo dodatek do dania głównego…