Proteinowe Nachosy- fit przekąska!
Spotkania ze znajomymi, to zawsze okazja do zjedzenia czegoś smacznego, ale przy tym też często niezdrowego ? W większości przypadków takie imprezy, to pizza, chipsy, paluszki, czy nachosy. Ale wcale tak nie musi być! ? Moim zdaniem na spotkania ze znajomymi warto zrobić lżejsze i zdrowsze przekąski, które dodadzą energii, ale nie obciążą żołądka. Wtedy chętniej będziemy chcieli tańczyć, grać, integrować się ze wszystkimi…. Więcej zabawy po prostu
Wegański makaron z pysznym sosem i serową nutą!
Wegański makaron, który smakuje lepiej niż tradycyjne bolognese 😀 Znajdziecie tutaj fuzję smaków i naturalnych “wzmacniaczy”, jak sezam, czy pesto czerwone na bazie suszonych pomidorów! Jeśli ktoś myśli, że potrawy wegańskie mogą być tylko high carb, czyli bazować na węglowodanach i z białkiem może być różnie, to troszkę się myli 😉 Makaron z zielonego groszku i ogólnie z innych strączkowych warzyw to idealny produkt na diecie wegańskiej, bo zawiera więcej białka. Warzywa to akurat element każdej diety i powinniśmy po nie często sięgać. Błonnik, witaminy, sytość- to dają Nam warzywa. Wystarczy dodać też trochę tłuszczowych i białkowych elementów i wypasiony obiad gotowy 🙂 Taki makaron wegański z kremowym sosem jest przepyszny, idealnie pasuje na początek wiosny, bo jest odżywczy, ale nie obciążający…
Kluski kładzione w wersji LOW CARB
Trafiło więc na kluski w wersji low carb- nie chciałam używać sera i robić kopytek leniwych, bo moja cera nie przepada po prostu za nabiałem 🙁 Postawiłam więc na kluski rzucane znane też jako kładzione.Nie obejdzie się bez białek- to one w głównej mierze sprawiają, że kluski się nie rozpadają.Możecie też spróbować z całym jajkiem- ja jednak miałam w lodówce zalegające białka, stąd tylko one w przepisie. Niemniej jednak wydaje mi się, że na całym jajku wyjdą nawet lepsze 😀 Efekt końcowy klusek jak najbardziej zadawalający- są trochę bardziej miękkie, zwłaszcza po wyciągnięciu z wody, ale gdy je ostudzicie, a później podsmażycie, to naprawdę wszystko gra- konsystencja i smak 😀 50 gramów białka 25 g gramów mąki łubinowej 10 g mąki kokosowej/…
Bezglutenowe ciasto na pierogi- proste i szybkie!
– 150 g mąki ryżowej– 100 g skrobi z tapioki– 50 g mąki owsianej– 20 g siemienia lnianego– 220-250 ml gorącej wody– 1 łyżka oleju/roztopionego masła– 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej- opcjonalnie– sól + dodałam do ciasta ziarenka czarnuszki 🙂 Jeśli masz gumę ksantanową, to użyj jej- ciasto będzie bardziej elastyczne 🙂 Ale nie jest to składnik obowiązkowy. Prościej się chyba nie da….. Każdą mąkę przesiej. Wymieszaj najpierw z siemieniem, solą, i masłem. Jeśli tak jak, chcesz dodać czarnuszkę czy inne zioła, przyprawy, to wrzuć je już teraz. Dolej najpierw 220 ml wody i zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli jest za suche, dolej wodę. Pamiętaj jednak, że wodę najlepiej dodać zanim ciasto uformuje się w całość. Wtedy jest już bardzo ciężko. Ciasto należy wyrabiać…
Pasztet z kapusty i słonecznika- wege rozpusta.
inspiracja STĄD – 300 g kapusty kiszonej– 200 g kapusty białej– 1 puszka fasoli białej– 1/2 szkl. ziaren słonecznika– 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej– 1/3 szkl. mąki z pestek dyni*– 2 cebule zywkłe– 1 cebula czerwona– 100 g pieczarek– 3 ząbki czosnku– 2 łyżki majeranku– 2 łyżki koperku– 3 łyżki mielonego lnu (u mnie złocisty)– 1 łyżeczka papryki wędzonej– sól, pieprz– olej/masło + liście kapusty Białą kapustę pokroić w paski. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Polać delikatnie olejem i posolić. Wymieszać. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut. Ściągnąć folię i podpiekać jeszcze 10-15 minut, aż kapusta się zrumieni. Ostudzić Słonecznik podprażyć i ostudzić. Zmielić na grubą mąkę. Cebulkę zeszklić razem z pieczarkami.…
Tortilla bezglutenowa z ciecierzycy – prosta i szybka
Placki te są w sumie czymś pomiędzy tortillą, a naleśnikiem. Ciasta się nie rozwałkowuje, jak w przypadku tradycyjnej tortilli, lecz wylewa. Przy czym efekt końcowy, to nie czysty naleśnik lecz grubszy placek, który idealnie nadaje się do wrapów, buritto czy tacos :D
Kotlety rybne z dorsza z cebulką i pieczarkami (bez bułki, jajka)
Kotlety rybne będą idealną propozycją dla miłośników ryb, ale też smażonych rzeczy. Ponadto jeśli znudziło Ci się mięso, a ryba gotowana na parze, to nie Twój smak, no to myślę, że ten przepis przypadnie Ci do gustu ? Ostatnio skupiałam się wyłącznie na słodkościach, więc czas dla równowagi dosypać trochę soli ? Ja sama jeśli chodzi o mięso to jestem wybredna- na ten moment sięgam tylko po fileta z indyka i kurczaka ze sprawdzonego źródła ? Rybę bardzo lubię, jednak też trzeba sprawdzać jej pochodzenie.. wybierając dorsza najlepiej kupować atlantyckiego, ale nie tego z hodowli norweskiej ?
Pierogi ziemniaczane z pieca (bez glutenu)
Jestem dużą fanką pierogów, ale nie za często je jem. Sklepowe to nie to samo, a na co dzień trochę brak czasu na ich lepienie. Są jednak chwile, kiedy jest czas i chęć na dłuższe gotowanie ;) A ponadto na eksperymentowanie....bo takich pierogów nigdy wcześniej jadłam. Są to pierogi ziemniaczane wypiekane w piecu.
Makaron z pastą miso- nowe odkrycie
Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam makaron ryżowy- cienki i ten gruby. Jest w nim coś przyciągającego. Najlepiej oczywiście sprawdza się w daniach azjatyckich- po chińsku, po indyjsku, po japońsku. Nie jest to, aż tak istotne. Najważniejsze są przyprawy i dodatki. Tym razem padło na makaron z pastą miso. To w niej tkwi sekret...Bardzo ciekawy smak, ciężki do określenia, bo zawiera w sobie wiele z "umami" charakterystycznego dla kuchni azjatyckiej. Makaron z pastą miso i tofu jest przepyszny!
Kapusta pieczona po azjatycku- nowy smak!
Często podkreślam, że uwielbiam kapustę- zwłaszcza białą oraz kiszoną. Kapusta pieczona to już kolejny poziom wtajemniczenia :D Żeby moje zamiłowanie do kapusty trwało jak najdłużej, potrzebna jest kreatywność. Surówka z kapusty jest smaczna, ale też trochę nudna i niezbyt złożona w smaku.