fbpx
Slow Life Project
  • Zdrowie
    • Dobre produkty/ Zamienniki
    • Trening
    • Dietetyka
    • Suplementy
    • Równowaga i rozwój
    • Ziołolecznictwo
  • Słodkie
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciastka, bułeczki, rogaliki
    • Czekolada
    • Desery
    • Drożdżowe
    • Inne ciasta
    • Naleśniki/ Placki
    • Sernik
    • Tarty/ Ciasta kruche
    • Torty
    • Wegańskie
  • Słone
    • Obiad/Kolacja
    • Pieczywo
  • Dietetycznie
    • Bez glutenu
    • FIT Słodkie
    • FIT Słone
    • Low carb
    • Śniadanie
    • Wegańskie
  • Lifestyle
    • Rozwój osobisty
    • Moje Treningi Tygodnia
  • Zdrowie
    • Dobre produkty/ Zamienniki
    • Trening
    • Dietetyka
    • Suplementy
    • Równowaga i rozwój
    • Ziołolecznictwo
  • Słodkie
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciastka, bułeczki, rogaliki
    • Czekolada
    • Desery
    • Drożdżowe
    • Inne ciasta
    • Naleśniki/ Placki
    • Sernik
    • Tarty/ Ciasta kruche
    • Torty
    • Wegańskie
  • Słone
    • Obiad/Kolacja
    • Pieczywo
  • Dietetycznie
    • Bez glutenu
    • FIT Słodkie
    • FIT Słone
    • Low carb
    • Śniadanie
    • Wegańskie
  • Lifestyle
    • Rozwój osobisty
    • Moje Treningi Tygodnia
Slow Life Project Slow Life Project

Świadome żywienie | Zdrowie | Rozwój i równowaga

  • Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Inne ciasta,  Torty,  Wegańskie

    Wegańskie ciasto “Migdałowo-cytrynowa Panna”

    10.07.18 /4 komentarze

    Migdałowe ciasto cytrynowe: – 100 ml mleka migdałowego/kokosowego (z kartonika)– 50 g jogurtu roślinnego– 30 g oleju kokosowego– sok z 1/2 cytryny + skórka z połówki– 30 g mąki owsianej– 90 g mąki migdałowej– 50 ml wody z cieciorki + 30 g banana albo 1 jajko*– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej– 150 g erytrolu– szczypta soli Wegańskie ciasto zaczynamy od zrobienia kwaśnego mleka. Mleko migdałowe zagotować. Wlać sok z cytryny i odstawić.Skórkę z cytryny zalać wrzątkiem i gotować przez 3 minuty. Odcedzić.Olej kokosowy rozpuścić. Mąkę migdałowę wymieszać z owsianą. Wrzucić do blendera. Dodać pokrojoną skórkę cytrynową i zmiksować- wtedy mąki przejdą aromatem cytryny. Przestudzone mleko wymieszać z jogurtem, olejem, rozgniecionym bananem albo żółtkiem. Do mąk dosypać do 120 g erytrolu, sól i sodę…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Tort Esterhazy – pychota!

    15.01.15

    Stały element lata: kruche z budyniową pianką.

    21.08.13

    Tort marchewkowy z kajmakiem, kremem i bakaliami.

    21.12.16
  • Bez glutenu,  FIT Słodkie,  Naleśniki/ Placki,  Śniadanie,  Wegańskie

    Pancakes migdałowo-kokosowe (vegan)

    05.07.18 /No Comments

      – 5 g siemienia lnianego- u mnie złociste– 5 g mąki z ciecierzycy– 70 ml wrzątku Zalać wrzątkiem, odstawić na 5-10 minut – 10g mąki ryżowej – 30 mąki migdałowej (uzyłam odtłuszczonej)*– 10 g mąki kokosowej– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej– 200 ml mleka roślinnego + ewentualnie 50 ml wody**– szczypa soli– 1 łyżka ksylitolu– 1 łyżeczka octu jabłkowego albo soku z cytryny– 1/5 łyżeczki sody oczyszczonej- dosłownie na czubek łyżeczki– odrobina oleju Do kleiku z siemienia dodać pozostałe składniki wraz z odrobina oleju – kilka kropel. Dobrze wymieszać, najlepiej zmiksować i odstawić na 20 minut. Myślę, że nie stanowi problemu odłożenie ciasta na noc do lodówki. Rano wystarczy spr. konsystencję, gdy będzie za gęsta, wystarczy dolać trochę mleka albo wody. Patelnię delikatnie posmarować…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Wegański ryż na mleku- waniliowy deser :)

    27.06.15

    Kokosowo-budyniowa owsianka (wegańska)

    29.09.17

    Ciasto z batatów – kremowe i pyszne!

    05.04.17
  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Torty

    Kakaowiec z pianką truskawkowo-kokosową (bez glutenu i nabiału)

    12.06.18 /4 komentarze

    – 4 jajka– 1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu (może być zwykły cukier)– 10 g cukru pudru (cukier pomaga w stabilizacji biszkoptu)– 1/2 szkl. mąki ryżowej– 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej– 3 łyżki kakao– 1 łyżka oleju– 1/4 łyżeczki pr. do pieczenia– szczypta soli Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo erytrol i ubijać, aż przestanie być wyczuwalny. Na koniec cukier i ponownie zmiksować. Żółtka roztrzepać widelcem i stopniowo wlewać do bezy. Delikatnie mieszać- najlepiej już trzepaczką nie mikserem. Następnie dodać olej.  Mąkę ryżową wymieszać z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i kakao. Dodawać łyżka po łyżce do masy jajecznej.  Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki zostawić bez papieru i bez smarowania. Wyłożyć ciasto deliktnie do formy i wstawić od razu do…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Placuszki dyniowe z mąką kokosową (low carb)

    04.12.17

    Lniany baton kokosowy (bez zbóż) – 100% superfood

    01.10.16

    Racuszki bezglutenowe na drożdżach

    28.02.18
  • wegańskie brownie
    Bez glutenu,  Czekolada,  FIT Słodkie,  Wegańskie

    Wegańskie brownie z batatów- wilgotne i klejące

    24.05.18 /2 komentarze

    u mnie forma- ok. 21×26– 250 g ugotowanych batatów– 60 g masła z orzechów włoskich- można użyć innego– 100 g suszonych daktyli- namoczonych wcześniej– 25 g siemienia lnianego (u mnie złociste) + 100 ml ciepłej wody– 100 ml mleka roślinnego– 130 g erytrolu– 1 budyń śmietankowy- 40 g– 60 g mąki migdałowej/orzechowej– 20 g mąki kokosowej– 40 g kakao– 3 łyżki dżemu wiśniowego/powideł– 1 łyżka octu + 50 g posiekanej czekolady gorzkiej Siemię zalać wodą, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut. Bataty, namoczone daktyle, masło orzechowe, erytrol i mleko razem zblendować.Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Powinno powstać gęsta masa. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier dałam trochę mąki kokosowej, stąd te białe elementy na spodzie ciasta 😉Brownie pieczemy w 175…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Bezglutenowe pizzerki – pysznie i zdrowo!

    13.01.15

    Ciastka migdałowe z mąką kokosową (low carb)

    25.07.18
    magiczny ogród

    Magiczny ogród- produkty niespotykane

    14.12.17
  • Bez glutenu,  Czekolada,  Desery,  Dobre produkty/ Zamienniki,  FIT Słodkie,  Low carb,  Wegańskie

    Wegańska czekolada mleczna bez cukru!

    16.05.18 /7 komentarzy

        Cukier zastąpiłam zdrowym słodzikiem, a “mleczność” uzyskałam dzięki użyciu mleka sojowego o smaku waniliowym. Rzadko sięgam po soję, ale to mleko było z soi “non-gmo”.  Ponadto wiele roślinnych napojów w proszku zawiera w sobie suszony syrop glukozowy albo jeszcze gorzej glukozowo-fruktozowy. Moje mleko miało naprawdę dobry skład. Oczywiście możecie zastąpić je tradycyjnym mlekiem w proszku, odżywką białkową czy mlekiem kokosowym w proszku. Na szczęście opcji jest kilka 😀 – 100g masła kakaowego– 25g kakao naturalnego– 40 ml napoju migdałowego/innego roślinnego– 40g mleka w proszku (u mnie sojowe waniliowe bez gmo) albo odżywki białkowej– słodzik- u mnie 2 łyżeczki stewii odpowiadającej 4 łyżeczkom cukru oraz 3 łyżki pudru z ksylitolu– dodatkowo- ekstrakt waniliowy + dodatki wg uznania- u mnie skórka pomarańczowa…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Jogurtowe placuszki biszkoptowe- fit

    13.04.17

    Bezglutenowe pizzerki – pysznie i zdrowo!

    13.01.15

    Czekoladowe z kremem mlecznym i malinami (bez glutenu)

    16.09.17
  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  FIT Słodkie,  Low carb,  Tarty/ Ciasta kruche,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Tarta limonkowa z nerkowców – wegańska, low carb

    23.04.18 /6 komentarzy

      Spód:– 150 g migdałów blanszowanych– 70 g słonecznika– 20 g mąki kokosowej– 60 g daktyli suszonych– 60 g rodzynek– 30 g oleju kokosowego nierafinowanego– 20 g płatków owsianych Wszystkie składniki zblendować razem na kleistą ale zwartą masę.Wyłożyć spód i boki tortownicy/formy na tartę o śr.22 cm – boki na wysokość 2cm. Krem limonkowy:– 250 g nerkowców– 70 g oleju kokosowego– 1 kiwi– sok z 2 limonek– skórka z 1.5 limonki*– 1 awokado– 100 g ugotowanej kaszy jaglanej– 130 g erytrolu– 30 g syropu z brązowego ryżu**– 100 ml mleka roślinnego + 4g agaru– 20 g mąki kokosowej Nerkowce najlepiej żeby były namoczone przez przynajmniej 16h w zimnej wodzie. Można też wstawić do wody i gotować na małym ogniu przez 5 minut.…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Pasztet z czerwonej soczewicy!

    03.04.13

    Ciastka gryczane z masłem orzechowym i jabłkiem

    23.06.17
    proste ciasto ucierane

    Ciasto jogurtowe z miodem i majonezem! Wilgotne i pyszne :)

    03.11.19
  • Bez glutenu,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Desery,  FIT Słodkie,  Wegetariańskie

    FIT Ciastka kokosowe – typu rafaello

    27.03.18 /1 Comment

    Połączenie kokosa z migdałem jest strzałem w dziesiątkę- inaczej słynne Rafaello nie podbiłoby rynku :D Co prawda lepiej, żeby te kuleczki nie gościły codziennie w Naszej diecie, bo jak wiadomo tradycyjne słodycze zdrowiu i sylwetce nie służą ;) Co innego jeśli chodzi o te fit ciastka kokosowe, bo one akurat mogą być elementem zdrowej diety :D Kokos i migdał to bardzo odżywcze produkty i do tego bardzo smaczne! Zachowajmy jednak umiar, bo są one jednak dość kaloryczne :) Kokos i migdały to źródło zdrowych tłuszczów, a dodatkowo migdały działają kojąco na nerwy, więc taka przekąska uspokoi Nas i doda energii :)

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Jogurtowe placuszki biszkoptowe- fit

    13.04.17

    Placuszki dyniowe z mąką kokosową (low carb)

    04.12.17
    kotlety z soczewicy

    Meksykańskie kotlety z soczewicy

    20.07.17
  • Bez glutenu,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Czekolada,  FIT Słodkie,  slider,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Ciastka Jeżyki – zdrowe wydanie :)

    18.03.18 /No Comments

    Czy u Was też ciasteczka schodzą bardzo szybko? Mam wrażenie, że w tych małych łakociach jest jakaś ukryta moc, która steruje Naszymi rękami i nakłania do sięgania po kolejną sztukę :D Tak się dzieje z domowymi i kupnymi ciasteczkami, po prosu małe łakocie szybko znikają....a nie ukrywam, że ciastka Jeżyki to jedne z moich ulubionych, dlatego pokusiłam na domową i zdrową wersję :) Mam wrażenie, że jedynym rozwiązaniem wydaje się albo nie jeść ciasteczek w ogóle- co o oczywiście nie wchodzi w grę :P .... Albo zrobić zdrową wersję, która oprócz kalorii dostarczy Nam też wartości odżywczych - ta opcja zdecydowanie bardziej mi się podoba ;)

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Ciasto prosto z Raju (bez glutenu i nabiału) ;)

    18.05.17
    wegańskie brownie

    Wegańskie brownie z batatów- wilgotne i klejące

    24.05.18

    Pierniki bezglutenowe i bez cukru – pysznie i zdrowo

    09.12.18
  • Bez glutenu,  Desery,  Drożdżowe,  FIT Słodkie,  Naleśniki/ Placki,  Śniadanie,  Wegetariańskie

    Racuszki bezglutenowe na drożdżach

    28.02.18 /3 komentarze

    W sezonie jesienno-zimowym mam szczególną ochotę na typowo domowe dania i desery. Placuszki, kluski, rozgrzewające zupy, ziemniaki, jajecznica, czy naleśniki to pyszne comfort food ? Racuszki należą do jednych z najpyszniejszych smaków dzieciństwa, idąc jednak z duchem czasu zrobiłam racuszki bezglutenowe, ale na drożdżach, dzięki którym racuszki nadal smakują, jak te z dzieciństwa ?

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    krajanka mleczna

    Krajanka Mleczna z kleistym nadzieniem! (cheat meal)

    19.03.17

    Ciastka gryczane z masłem orzechowym i jabłkiem

    23.06.17
    brownie kokosowe

    Brownie z kremem kokosowym- fit Bounty

    11.01.18
  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Desery,  FIT Słodkie,  Wegańskie

    Ciasto banoffee z kokosem (wegańskie,zdrowe)

    18.02.18 /6 komentarzy

    Banany bardzo kojarzą mi się z kuchnią roślinną. Owoc wielofunkcyjny i przy tym przepyszny ? Świetnie się komponuje z wieloma elementami, jest niezwykle uniwersalne…A do tego jest świetnie do ciast, bardzo też mi smakuje z kokosem, dlatego powstało właśnie ciasto Banoffee z kokosem na spodzie blondie. Nigdy wcześniej nie robiłam budyniu bananowego, ale spróbowałam i stwierdzam, że to rewelacyjny krem do ciast ?

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Ciastka gryczane z masłem orzechowym i jabłkiem

    23.06.17

    Bezglutenowe pizzerki – pysznie i zdrowo!

    13.01.15

    Fit brownie migdałowo-pomarańczowe (bez cukru)

    06.05.19
23456

O mnie

Jestem Meg, a dokładniej Megik!
Kulinaria to ważny element  mojej strony, bo jedzenie jest naprostszym umilaczem dnia 🙂 Oprócz tego inne rozmaitości- trochę zdrowia, trochę ajurwedy, trochę ruchu i trochę postów z całkiem innej bajki! Chcę Wam pokazać, jak znaleźć równowagę w życiu! Świadome żywienie, ale także świadome życie i wybory!
Edukuję się w zakresie dietetyki, a także w ziołolecznictwie. Dzielę się swoim doświadczeniem i wiedzą!
Więcej znajdziesz w górnych zakładkach!


Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/platne/serwer28756/public_html/justmegik.com/wp-content/plugins/facebook-pagelike-widget/fb_class.php on line 44

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Archiwa

Kategorie

Popularne Posty

  • moringa tea Moringa – to drzewo leczy chyba wszystko!
  • Sans Rival – ciasto na wagę złota
  • Sernik podwójnie serowy- kremowa rozpusta
  • Sernik nowojorski Marthy Stewart- boski!
  • Kruche ciasto migdałowe z owocami- low carb
  • keto brownie Keto Brownie z masą serową- mega fit wypiek
  • Karpatka odchudzona wersja :)
  • Bułeczki twarogowe low carb
  • Czym zastąpić cukier, czyli zdrowe wypieki pod lupą
  • mąka low carb Dieta low carb- jakich mąk można używać

Tagi

bez cukru |bez glutenu |brownie |brownies |ciasta |ciasta z kremem |ciasteczka |ciastka |ciastka bez cukru |ciasto bez cukru |ciasto czekoladowe |ciasto drożdżowe |ciasto przekładane |ciasto wegańskie |ciasto z kremem |ciasto z owocami |Deser |dieta |Dietetyczne |fit ciasto |fit desery |fit słodkości |fit słodycze |fit słone |jak schudnąć |Kruche ciasto |low carb |metabolizm |Na śniadanie |najlepszy sernik |naleśniki |obiad |odchudzanie |płatki owsiane |Produkty |proste ciasta |Przekładańce |sernik |Ulubieńcy |wegańskie |wegańskie ciasto |wegańskie słodkości |wegetariański obiad |wegetariańskie |Wypieki na drożdżach |zakupy |zdrowe wypieki |zdrowie |zioła |ziołolecznictwo

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Informacje

  • Współpraca
  • O mnie
  • Strona główna
  • Polityka prywatności
Przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Archiwa

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Baza przepisów kulinarnych
rondel
  • Współpraca
  • O mnie
  • Strona główna
  • Polityka prywatności