• Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Desery,  FIT Słodkie,  Low carb

    FIT KNOPPERS- odżywcza i zdrowa przekąska

    FIT KNOPPERS PRZEPIS: Masa orzechowo-czekoladowa:– 50 g masła z orzechów laskowych– 300 g serka naturalnego homogenizowanego albo zmielonego twarogu– 60 g erytrytolu w pudrze- słodycz dostosujcie do siebie 🙂– 30 g kakao- intensywność zależy od Was– 20 g odżywki białkowej/mleka w proszku/serwatki– 20 g mąki kokosowej/ orzechowej (polecam do ciemnej użyć mąki z orzechów laskowych– 50 g czekolady bez cukru– garść drobno posiekanych orzechów– aromat nugatowy- opcjonalnie Jeśli nie masz w domu masła z orzechów laskowych, to możesz po prostu zmielić prażone orzechy laskowe. Ewentualnie zastąpić masłem z migdałów albo orzechów ziemnych. Czekoladę rozpuścić w mikrofali albo w kąpieli parowej. Do serka dodać wszystkie składniki i wymieszać masę. Odstawić na 10 minut do…

  • protein balls
    FIT Słodkie,  Desery,  Low carb,  Wegańskie

    Kulki proteinowe w 3 smakach! Mało cukrów

    Składniki: 100 g orzechów laskowych dodatkowo 30 g orzechów laskowych- a la granola, tzw. krokant, grubo mielona mąka orzechowa 20 g odżywki białkowej orzechowo-czekoladowej albo czekoladowej* 20 g mąki kokosowej 1 łyżka kakao – dla wzmocnienia czekoladowości 2 daktyle- dla kleistości** odrobina aromatu rumowego albo prawdziwego rumu 😉 słodzidło Orzechy najlepiej najpierw namoczyć przez noc w wodzie. Następnie uprażyć w piekarniku albo na patelni. Prażenie orzechów laskowych jest bardzo ważne, to wtedy uzyskujemy ich charakterystyczny smak 🙂 Zmiksować je następnie w blenderze na konsystencję masła. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 10 minut. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Do obtoczenia użyłam kakao z erytrolem w granulkach- przyjemnie chrupie wtedy 🙂 * odżywkę…

  • FIT Słodkie,  Bez glutenu,  Czekolada,  Low carb

    Fit brownie migdałowo-pomarańczowe (bez cukru)

    Brownie to ciasto magiczne! A fit brownie to już magia do potęgi drugiej 😀 Tak proste, a tak pyszne, stąd dla mnie magiczne 🙂 A do tego jest to też ciasto idealne do modyfikacji i odkrywania nowych wersji! Zrobienie wersji fit brownie jest coraz łatwiejsze! Zresztą czekolada i kakao to świetne składniki, a do tego stanowią bardzo często bazę do zdrowych wypieków. Fit brownie jest ciastem, które każdy będzie potrafił zrobić 🙂 To idealna wiadomość dla wszystkich miłośników ciast czekoladowych 🙂 To brownie migdałowo-pomarańczowe jest kwintesencją jednego z najlepszych i sprawdzonych połączeń- czekolady i pomarańczy 🙂 Nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała zrobić zdrowej wersji brownie. Fit ciasto czekoladowe, które smakuje jak najprawdziwsze,…

  • FIT Słodkie,  Bez glutenu,  Ciasta z owocami,  Low carb,  Tarty/ Ciasta kruche

    Kruche ciasto migdałowe z owocami- low carb

    Kruche ciasto jest jednym z moich ulubionych! Albo ogólnie ciasta z dodatkiem chrupiącego, maślanego elementu 🙂 Cieszę się, że kruche ciasto jest też takie przyjemne do modyfikacji, bo zrobienie jego wersji niskowęglowodanowej i paleo nie jest zbyt trudne 🙂 Krajanka na bazie migdałowego spodu jest cudowna! Użyłam też jabłka i pomarańcze a do tego trochę sera i polewy z dodatkiem białka w proszku 😀 Jeśli szukacie właśnie przepisu na proste ciasto, które zrobicie w mig, to gorąco polecam! Maślaność ciasta i lekka kwaskowość jabłek oraz śmietankowość polewy tworzą razem wspaniałą krajankę 🙂A gdyby tego jeszcze było mało, do kruchego ciasta nie musicie używać cukru! Zastąpcie go odrobiną syropu klonowego, cukru kokosowego, ksylitolu, czy…

  • fit sernik z ananasem, kremowy i wilgotny
    Sernik,  FIT Słodkie

    Kremowy sernik z ananasem i czekoladą (opcja FIT i zwykła)

    Czy są tutaj miłośnicy serników i ananasa? 😉 A do tego też osoby szukajcie przepisu na fit sernik? 😉 Mam coś dla Was!Nigdy nie robiłam sernika ze świeżym ananasem… Muszę jednak powiedzieć, że był to bardzo udany wypiek 🙂 Świeży ananas to całkiem inna bajka, niż ten puszkowany. Gdy dodaję go sobie do owsianki, to zawsze na wierzch dokładam polewę czekoladową- prostą i zdrową. Kakao wymieszane z odrobiną mleka- roślinnego zazwyczaj. Nie mogło więc tego elementu zabraknąć w serniku. Polewa czekoladowa, ananas i bardzo wilgotna masa serowa. Wyszło cudownie. Chcę też wspomnieć, że przepis na spód jest kruchym ciastem o niskiej podaży węglowodanów, tzw. low carb- dzięki temu kawałek takiego ciasta jest zdrowy…

  • Tarty/ Ciasta kruche,  Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Wegańskie

    Wegańska tarta karmelowa (niskie IG)!

    Aaaa, jeśli obawiasz się tofu, to mam dobrą wiadomość 😉 Tofu w Polsce, które jest dopuszczone na sklepowe półki jest produktem niemodyfikowanym genetycznie. Drugą dyskusyjną kwestią jest obecność roślinnych fitoestrogenów, które negatywnie wpływają na system hormonalny. Produkty odzwierzęce również zawierają estrogeny. Musielibyśmy spożywać naprawdę sporo soi, żeby odczuć negatywne skutki. Meżczyźni rzeczywiście mogą być bardziej podatni na negatywny wpływ estrogenów i tzw. feminizację, ale musiałby to być osobnik żywiący się w większości soją 😀Poza tym soja zawiera związki o nazwie izoflawony. Mają one bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka- pomagają zmniejszyć napięcie miesiączkowe, zapobiegają chorobom serca, pomocne w okresie menopauzy. Wykazują też zdolność usuwania wolnych rodników. Soja to także źródło pełnowartościowego białka oraz…

  • FIT Słodkie,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Czekolada

    Kopiec Kreta- zdrowy (bez glutenu, bez cukru)

      – 50 g ryżowej/gryczanej– 50 g mąki owsianej (bez glutenu)– 50 g mąki migdałowej– 1 opakowanie budyniu waniliowego– 1/2 szkl. kefiru– 2/3 szkl. wody/mleka (ja użyłam roślinnego napoju)– 80 g oleju kokosowego– 2 jajka– 120 g ksylitolu/erytrolu– 30 g cukru kokosowego*– 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej– 1 łyżeczka proszku do pieczenia– 40 g kakao– szczypta soli Do wody wsypać 50 g mąki ryżowej. Całość zagotować, aż powstanie kleik- gęsta masa. Pamiętając o mieszaniu 🙂 Odstawić do wystudzenia.Do tego kleiku dodać kefir, ksylitol/erytrol, cukier kokosowy, jajka oraz rozpuszczony olej- zmiksować. Można dodać inny słodzik- miksujemy tylko do połączenia składników.Mąkę owsianą oraz migdałową przesiać i wymieszać z kakao, solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Wsypać…

  • FIT Słodkie,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Wegańskie ciastka owsiane typu Banoffee

    – 1 szkl. płatków owsianych- u mnie górskie– 1 i 1/3 szkl. mąki owsianej-10 g mielonego siemienia lnianego + 20 ml wody– 1/2 szkl masła orzechowego- może być każde, świetne będzie np.z migdałów– 50 g musu jabłkowego (takiego dla dzieci)– 1 banan– 1/3 szkl. cukru trzcinowego– 1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu*– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej– 1/2 łyżeczki pr.do pieczenia– sczypta soli Siemię lniane zalać ciepłą wodą i odstawić na 5 minut.Masło orzechowe oraz cukier trzcinowy zmiksować przez 2-3 minuty, aż składniki się dobrze połączą. Dodać siemię lniane, rozgniecionego banana oraz erytrytol. Całość dobrze zmiksować. Na koniec dodajemy płatki, mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Polecam schłodzić ciasto przez 1h w lodówce- chłodzenie świetnie wpływa…

  • Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Czekolada,  Dietetycznie,  FIT Słodkie,  Low carb,  Wegetariańskie

    Ciastka paleo z czekoladą (bez nabiału)

    – 1 szkl. mąki migdałowej (warto użyć mąki migdałowej odtłuszczonej)– 1/3 szkl.mąki kokosowej– 100 g oleju kokosowego (można użyć masła)– 50 g masła migdałowego/orzechowego– 50 g cukru kokosowego– 100 g erytrolu/ksylitolu– 1 jajko +1 białko– 1 łyżeczka sody oczyszczonej– szczypta soli– 100-150 g czekolady (ilość wg uznania)- u mnie bez cukru W misce wymieszć ze sobą mąkę migdałową, kokosową, sodę oczyszczoną oraz sól. Masło/olej rozpuścić i schłodzić, aż zrobi się letnie. Dosypać cukier i zmiksować, aż składniki dobrze się połączą- ok. 2 minut. Następnie wbić jajko i ponownie zmiksować. Dodać masło migdałowe oraz suche składniki. Zmiksować. Masa powinna być dość zwarta, ale lekko klejąca. Coś pomiędzy ciastek kruchym, a ucieranym. Na koniec dosypać…

  • Czekolada,  FIT Słodkie,  Inne ciasta,  Wegańskie

    Brownies orzechowe z chrupką, czyli “Złoto Afryki”

        – 250 g cieciorki (u mnie wyszła jedna puszka)– 100 g masła migdałowego/orzechowego– 30 g syropu klonowego– 70 g orzechów włoskich zmielonych na mąkę– 30 g kakao naturalnego– 70 g erytrolu/ksylitolu– 40 g wiórków kokosowych– 20 g budyniu śmietankowego/waniliowego/czekoladowego– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej– 50 ml jogurtu roślinnego– 50 g czekolady (najlepiej bez cukru)– szczypta soli + klka łyżek dżemu/powideł Masło orzechowe zmiksować z kakao, erytrolem i syropem klonowym.Cieciorkę zblendować z jogurtem.Wiórki kokosowe, orzechy włoskie, sodę oczyszczoną oraz sól wymieszać ze sobą.Wszystko połączyć ze sobą. Dodać pokrojoną czekoladę. – 40 g płatków owsianych– 20 g masła orzechowego– 10 g syropu klonowego– 10 g mąki kokosowej– słodzik- stewia, erytrol, ksylitol, tagatoza czy co…