Racuszki bezglutenowe na drożdżach
W sezonie jesienno-zimowym mam szczególną ochotę na typowo domowe dania i desery. Placuszki, kluski, rozgrzewające zupy, ziemniaki, jajecznica, czy naleśniki to pyszne comfort food ? Racuszki należą do jednych z najpyszniejszych smaków dzieciństwa, idąc jednak z duchem czasu zrobiłam racuszki bezglutenowe, ale na drożdżach, dzięki którym racuszki nadal smakują, jak te z dzieciństwa ?
Rogaliki drożdżowe z truskawkami (bez cukru)
Moje ukochane rogaliki drożdżowe! Uwielbiam te małe kąski pod każdą postacią- z czekoladą, z karmelem, z budyniem, z serem.... i w końcu z owocami! Taki naturalny świeżo zrobiony mus z truskawek świetnie się nadaje do rogalików, bo czuć w nim tę sezonowość! Te rogaliki są zrobione na bazie drożdży, wersja krucha, ale bez cukru, ze zdrowych mąk i z mniejszą ilością tłuszczu! Taki rogalik to zdrowa słodycz, po którą można sięgnąć nawet na diecie :)
Cudowne kruche rogaliki :)
Nie wiem dlaczego, ale sezon jesienno-zimowy kojarzy mi się z małymi wypiekami, jak rogaliki, babeczki, ciasteczka :) To chyba ma na celu rekompensować pogarszającą się pogodą, bo po takie małe cudeńka można sięgać bez przerwy :) Najbardziej lubię właśnie kruche rogaliki, ale które rozpływają się w ustach :) A do tego najlepiej smakują te drożdżowe, bo oprócz kruchości, są też delikatne i mokre w środku od nadzienia.
Wieniec drożdżowy z owocami leśnymi
– z tego przepisu wyjdzie Wam jeden duży wieniec albo dwa mniejsze – 550 g mąki orkiszowej jasnej*– 1 jajko– 1 żółtko– 100 g jogurtu naturalnego**– 200 ml mleka– 30 g drożdży– 1/3 szklanki cukru kokosowego + stewia albo słodzik*** (albo 1/2 szkl. cukru kokosowego/zwykłego)– 2 łyżki soku z cytryny– 60 g roztopionego masła– 2 łyżki oleju rzepakowego– sczypta soli + 60 g masła rozpuszczonego+ 4 łyżki cukru trzcinowego/białego (płaskie)+ 2 łyżki mąki ziemniaczanej+ jagody, truskawki, maliny (miałam ok. 450 g owoców) Drożdże zasypać 1 łyżeczką cukru i wymieszać, aż się rozpuszczą. Dosypać 2 łyżki mąki oraz dolać 100 ml letniego mleka. Dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut do podrośnięcia. Jajko i żółtko zmiksować chwilę z cukrem. Dodać jogurt, pozostałe letnie…
Tłusty czwartek w ujęciu międzynarodowym
Tłusty czwartek tuż tuż, można nawet sobie pofolgować i zrobić tłusty tydzień albo tłusty weekend – przede wszystkim po to, żeby zaspokoić smak i żołądek. Tym bardziej, że tłusty czwartek mimo iż jest silnie powiązany ze Świętami Wielkanocnymi,to na całym świecie,w każdej kuchni obecne są przepyszne smażone grzeszki… i o tym jest ten post. Będzie przedstawiał propozycje tłustoczwartkowe dla spragnionych różnych smaków, dla wybrednych albo dla tradycjonalistów. Będą tłuste propozycje z całego świata… Zaczynamy przegląd 🙂 1. Pączek tradycyjny– klasyka klasyki. Nadziewany powidłami albo marmoladą różaną- ten rodzaj występuje najczęściej. Równa obwódka, puszyste ciasto, lukier, czasem czekolada, cukier puder i skórka pomarańczowa. Robione na żółtkach albo na całych jajkach. Polska ma również swoje pączki warszawskie. Wszystkie są wyśmienite, jeśli zostały przygotowane na…
Drożdżówki z budyniem i truskawkami.
– 500 g mąki – u mnie orkiszowa, ale może być oczywiście pszenna (najlepiej typ 500/550)– 1/3 szkl. jogurtu naturalnego– 1 jajko + 1 żółtko– 2/3 szkl. mleka – 30 g drożdży– 80 g masła– 1/4 szkl. cukru + słodzik (u mnie stewia)- można dać sam cukier, wtedy 1/3 szklanki– otarta skórka z połówki z cytryny– szczypa soli Mleko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Zalać 1/3 szklanki letniego mleka i wsypać 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić na 10-15 minut, aż rozczyn zacznie pracować. Masło rozpuścić i ostudzić, ja lubię takie masełko trochę podprażyć, aż wydobędzie się lekko orzechowa nuta. Mąkę przesiać- ciasto na drożdżówki będzie bardziej pulchne.Dosypać sól i cukier. Wbić jajko, żółtko oraz dolać resztę mleka i…
Sticky buns – nowy wymiar drożdżowego ciasta!
Dziś przedstawiam całkiem nowe zastosowanie ciasta drożdżowego – coś na wzór rozety, ale po odwróceniu ciasta powstaje coś niesamowitego – cudowna, chrupiąca, klejąca, karmelowa skorupka z orzeszkami! Stąd nazwa “Sticky buns” – bo całość tworzą bułeczki, które ja sama wypełniłam jabłkami i rodzynkami. Całość została upieczona w sosie karmelowym z orzechami. To jest cudowne! Wiele osób zna ciasto drożdżowe raczej w bardziej tradycyjnej postaci. Obiecuje, że ten sposób pozwoli Wam odkryć nowy wymiar drożdżowych wypieków! Polecam , a wręcz namawiam do przetestowania, ten wypiek naprawdę trzeba wypróbować 😀 ROZETA DROŻDŻOWA Z KARMELOWĄ WARSTWĄ ( tortownica o śr. 25cm) Inspiracje: Sticky buns 1 , Sticky buns 2 Ciasto: – 400 g mąki pszennej – 25 g świeżych drożdży – 1 jajko – 200…
Babka drożdżowa na maślance i mące orkiszowej
Mięciutka, delikatna babka drożdżowa wypełniona małymi kawałkami brzoskwini. Pieczona w formie bułeczek, które po połączeniu stworzyły kształt babki. Dzięki formowaniu kuleczek babka jest pieczona w trochę innej strukturze i dzięki temu jest delikatniejsza i nie wysusza się – jest to też zasługa użycia maślanki 🙂 Ponadto dodatkowym elementem jest obsypanie formy kaszką, dzięki czemu powstała pyszna skorupka. Estetycznie w całości mogłoby to wyglądać lepiej, ale w kawałkach prezentuje się idealnie! Można ją również udekorować polewą, zrobić z niej tosty francuskie, pudding chlebowy albo zajadać, tak po prostu i delektować się smakiem idealnego ciasta drożdżowego 😀 A do tego w zdrowszej wersji, bo na mące orkiszowej. Każdemu polecam porzucić mąkę pszenną ze sklepu na rzecz orkiszowej, a dla bardziej wymagających można też się…
Pain au chocolat – wyśmienite!
Pyszna czekolada. Maślane, mięciutkie, delikatne z chrupiącą skórką ciasto. Ja byłam niezwykle usatysfakcjonowana. Nic dodać, nic ująć 🙂 Pain au chocolat : ok. 10-12 bułeczek – ciasto z TEGO przepisu ( cały proces przygotowywania jest tam opisany) – 150 g czekolady mlecznej – jajko z dodatkiem mleka do posmarowania Trzeciego dnia wyciągnąć ciasto z lodówki. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 100 cm. Kroić prostokąty , aby wyszło ich 10-12 sztuk. Na koniec krótszego boku ułożyć kawałek czekolady. Zawinąć do połowy i obok położyć kolejny kawałek czekolady. Zawinąć do końca. Posmarować jajkiem i odstawić w ciepłe miejsce ( ale nie gorące!) na 2 – 2.5 godziny. Bułeczki mają się ładnie napuszyć i zrobić lekkie. Posmarować ponownie jajkiem. Wstawić do piekarnika…
Croissants od zera – sprawdzony przepis.
Chyba większość z nas marzy o pysznym maślanym rogaliku prosto z francuskiej piekarni. Ale niestety też większość z nas takiej możliwości na co dzień nie ma. Rozwiązaniem są domowe croissanty. Przepyszne! Dla mnie niebo w gębie. Bardzo delikatne, pulchne, niezwykle maślane… Jak z francuskiej piekarni 🙂 CROISSANTS: 12-14 sztuk źródło: TUTAJ Na powyższej stronie są również zdjęcia, które obrazują poszczególne kroki, więc jeśli moje wyjaśnienia nie będą do końca jasne – wystarczy spojrzeć na tamte fotografie. Proces robienia jest czasochłonny, ale nie są to czynności skomplikowane. Wystarczy być spokojnym i mieć na to czas. Wtedy na pewno wyjdą wyjątkowe croissanty Croissanty z tego przepisu robiłam 3 razy i zawsze były takie same! – 500 g mąki pszennej + 2 łyżki do zaczynu…