• Bez glutenu,  Dodatki,  FIT Słodkie,  Śniadanie

    Powidła truskawkowe z wanilią- bez cukru i pektyny.

    Truskawki jeszcze można dostać, więc warto wykorzystać te owoce do zrobienia znakomitych przetworów. Przepyszne długo gotowane powidła truskawkowe – równie dobrze można je nazwać konfiturą czy gęstym dżemem. Jednak konsystencja najbardziej przypomina powidła Idealnie gęste, kremowe, soczyste i lekko ciągnące/kleiste. Wspaniały dodatek na kanapkę na wynos, ponieważ nic nie wypływa, jak i do wypieków. Waniliowa nuta, miód zamiast cukru, zero substancji żelujących – czysta natura 🙂 Polecam! Przepis: – 4 kg truskawek ( do podziału na 2 patelnie) – 2 cytryny – 2 laski wanilii – 500-600 g miodu – według smaku* *Można użyć mniej miodu, a dosłodzić na przykład ksylitolem, erytrolem      (jest super) albo nawet stewią. Truskawki umyć i pozbyć się szypułek. Podzielić na 2 części i przełożyć na…

  • Dodatki,  FIT Słodkie,  Recenzje

    Walden Farms, czyli słodycz zero kalorii – hit czy kit?

    W kuchni jestem otwarta na nowości. Lubię testować nowe produkty. Na zakupach czytam etykiety, nie kieruję się ceną ani marką. Nigdy nie kupiłam pięknie wyglądającego kremu karmelowego “Bonne Maman” – skład nie jest atrakcyjny, cena też odstrasza. Wybieram 2 razy tańszy kajmak w puszce składający się z mleka i cukru 😉 Nie jadam Nutelli, masło orzechowe robię sama, ale zjem zwykłego batona, do ciast używam przecież  białego cukru, masła i białej mąki . Staram się tylko omijać szerokim łukiem tzw. buble i produkty z dziwnymi składnikami. Wiem, że cukier nie jest zdrowy, ale to pojawienie się syropu glukozowo-fruktozowego odpowiada przede wszystkim za otyłość. Nie wiem jak i kiedy, ale trafiłam na stronę z produktami firmy WALDEN FARMS. Są to wszelkiego rodzaju słodkie…

  • Desery,  Dodatki

    Krem malinowy! Bez białego cukru!

    – 700 g malin + trochę do przybrania– 2 łyżki mąki ziemniaczanej– 3 łyżki ksylitolu/erytrolu– 1 łyżka miodu- dla wzbogacenia smaku– 2 łyżki soku z cytryny – 750 g serka kremowego naturalnego– 4 łyżki erytrolu/ksylitolu w pudrze– 1 jajko– 3 łyżeczki (12gramów)+ 50ml wrzątku – 400 ml kremówki 30% Maliny włożyć do garnka i zasypać erytrolem/ksylitolem. Gotować, aż całkowicie zmiękną. Dodać mąkę i miód- całość wymieszać. Masa powinna zgęstnieć. Na koniec wlać sok z cytryny. Lekko przestudzić. Zmiksować blenderem na gładko. Następnie ponownie masę trzeba podgotować. Studzimy ja dlatego, że nie powinno używać się blendera do bardzo gorących potraw. Po zblendowaniu jeszcze raz zagotować masę malinową. Twaróg zmielić. Dodać jajko i erytrytol/ksylitol w pudrze. Zmiksować. Dodać masę malinową. Dobrze zmiksować. Całość ustawić…

  • Desery,  Dodatki,  FIT Słodkie,  Śniadanie

    Orzechowa granola.

    W takie upały częściej sięga się po zimne produkty, w tym mleczne, tak jak jogurty, samo mleko, lody. Świetnym uzupełnieniem są różnego rodzaju chrupki, ciastka pokruszone, płatki, orzechy itd. Warto jednak kontrolować jakość produktów, które wybieramy. Sklepowa granola czy musli po pierwsze są dość drogie, po drugie ich skład też pozostawia wiele do życzenia. Dlatego warto przyrządzić ją samemu. Ja przejrzałam internet, żeby poznać proporcje mokrych składników do suchych, i tak też powstała moja granola z orzachami. Po pieczeniu dodatkowo suszona żurawina, rodzynki, trochę daktyli i suszone morele. Bardzo smaczne, chrupiące , orzechowe i do tego słodkie i zdrowe!  Składniki: – 2.5 szklanki płatków owsianych – o.5 szklanki płatków żytnich – 1/3 szklanki ziaren słonecznika – 1/3 szklanki siemienia lnianego – 1…