Jaglano-razowe scones z rodzynkami i musem jabłkowym.
Śniadanie mistrzów, o tak! Dobrych produktów nie trzeba reklamować, bo one same do siebie przyciągają. Do tego naprawdę elektryzujący smak i posiłek na piątkę, hmmm… chyba nawet na szóstkę 😉 Domowe bułeczki “scones”, ale w wersji pełnoziarnistej z mąką jaglaną i rodzynkami. Podsmażane na maśle z sokiem pomarańczowym, banan w miodzie, mus jabłkowy i jogurt naturalny. Aby w ciągu dnia mózg mógł pracować na pełnych obrotach, potrzebna jest dawka orzechów. Do picia pyszny sok. Całość = kompletne, zdrowe i smaczne śniadanie 🙂 Składniki: 6 bułeczek – 1 i 1/3 szklanki pszennej pełnoziarnistej – 1/2 szklanki mąki jaglanej -1 jajko – 3 łyżki cukru brązowego – 1/2 szklanki mleka – 1/2 szklanki jogurtu naturalnego- niepełna połowa – 4 łyżki masła – 1/2…
Jabłka w karmelu pod ciastem. Gordon Ramsay.
Pyszny deser bądź jednoosobowe ciasto. Jabłka podsmażane w karmelu, następnie pieczone pod pysznym ciastem, które przypomina trochę muffinki, trochę ciasto ucierane i trochę biszkopt. Jest wilgotne, puszyste i bardzo delikatne. Koniecznie do wypróbowania 🙂 Oryginał: TU Składniki: na 2 porcje. – 125 g mąki pszennej – 1 jajko – 50 g masła – 120 ml mleka – letniego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 2 łyżki cukru drobnego – 1 łyżeczka aromatu waniliowego – szczypta soli – 4 duże jabłka – 3 łyżki cukru – 1 łyżka masła – 150 ml mleka – 1 łyżeczka cynamonu – 100 g pokrojonych daktyli. Mąkę wymieszać z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki – całość zmiksować, aż powstaną zacierki/kruszonka.…
Suflet jeżynowy według Mary Berry
Mały powrót do letnich klimatów. W tym przypadku niezależnie od pory roku, bo składniki znajdziemy zawsze. Potrzebne są mrożone jeżyny albo mieszanka owoców leśnych, a takie w którymś sklepie na pewno uda się wytropić. Pyszny suflet jeżynowy z przepisu Mary Berry – jurorki Brytyjskiego Turnieju Wypieków. Tak naprawdę smakuje jak lekka pianka o smaku owoców leśnych. Pięknie wyrasta, opiera się na kilku składników – przepis jest prosty , a efekt bardzo smaczny 🙂 Składniki: 6-8 foremek do sufletów. źródło: TU , u mnie lekko zmieniony – 300 g mrożonych owoców leśnych albo jeżyn – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – 3 białka – 100 g drobnego cukru – szczypta soli – 1 łyżeczka soku z cytryny Owoce włożyć do…
Jabłkowo- owsiane placki na maślance.
Wiedziałam, że gdzieś zapodziały mi się zdjęcia z innego śniadania.Właśnie znalezione i na bieżąco dodawane. Tym razem placki jabłkowe na jogurcie naturalnym. Mokre w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Z dodatkiem mąki owsianej. Składniki: 1 porcja – 1 jajko – 1 jabłko – średnie – 1/2 szklanki maślanki – 3 łyżki mąki owsianej – 1 łyżka otrębów – 1 łyżka mąki pełnoziarnistej – 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/3 łyżeczki cynamonu – stewia – szczypta soli Jabłko zetrzeć na tarce- nie odsączać. Jajko wymieszać z maślanką. Dodać jabłko i zamieszać. Następnie wszystkie pozostałe składniki. Odstawić na 10 minut. Jeśli będzie za rzadkie, dodać trochę więcej mąki albo otrębów. Wiele zależy od wielkości jabłka i tego,ile ma w sobie soku. Smażymy…
Malinowe placki z mąką pełnoziarnistą i otrębami (bez jajek)
Trochę inaczej, ale cały czas w owocowym klimacie. Duuuużo błonnika, duuużo zdrowych węglowodanów, duuużo smaku i solidnie malinowo 🙂 Zrobiłam placuszki z malinami, na mące pełnoziarnistej wymieszanej z otrębami. Trochę płatków owsianych i mleka , szczypta cynamonu i słodyczy – śniadanie podane 🙂 Składniki: 1 porcja, 5 placków – 3 łyżki mąki pełnoziarnistej – płaskie – 4 łyżki otrębów pszennych – 2 łyżki płatków owsianych – 1 łyżka jogurtu naturalnego – 1/4 łyżeczki cynamonu – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/3 szklanki mleka – szczypta soli – cukier albo słodzik – ekstrakt waniliowy – 1/3 szklanki malin do ciasta kaloryczność samych placków, ok. 350 kcal przy użyciu mleka 2% tłuszczu, ze słodzikiem. Mąkę wymieszać z otrębami i płatkami owsianymi. Dodać…
Owies, jęczmień, prażone jabłko i jogurt.
Jak miło,że weekend. Jak miło,że słońce za oknem. Jak miło,że można odpocząć. Jak miło, że ….. na śniadanie można zjeść owsiankę. Kiedyś jej nie lubiłam , dziś mogę jeść cały czas. Śniadanie,deser, podwieczorek,kolacja – ona jest dobra na wszystko. Nie tylko płatki owsiane nadają się “owsiankowe “śniadanie. Pyszne są również płatki żytnie – wtedy to chyba życianka? Płatki orkiszowe też wypróbowane. Na zdjęciu za to płatki jęczmienne – równie pyszne! I te właśnie polecam 🙂 Czyli na śniadanie spałaszowałam: Owsianko-jęczmiankę? Płatki owsiane i płatki jęczmienne. Zalane wodą aby napęczniały, a później ugotowane na mleku. Do tego prażone/ gotowane jabłko i jogurt , który uwielbiam o smaku brzoskwinia & wanilia! Rewelacja, wszystkie składniki są po prostu warte wypróbowania! 🙂 Udanego dnia i caaałego…
Biszkoptowy placek owsiany z patelni.
Ostatnio cały czas mi się zmieniał smak. Zazwyczaj na śniadanie była owsianka, bez udziwnień. W tym tygodniu potrzebowałam zmian, ale codziennych. Każdego ranka przychodziła mi ochota na coś innego , czasem naprawdę ciężko było mi zdecydować. Z tego śniadania jestem zadowolona 🙂 Zrobiłam pyszny biszkoptowy placek owsiany. Podany z powidłami,malinami i dodatkiem jogurtu wiśniowego. Mięciutki, lekki, sycący i zdrowy 🙂 Składniki: 2 placki – 1 jajko – 1/2 szklanki mleka – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – 1 łyżka otrąb – 5 łyżek mąki z płatków owsianych – 1.5 łyżki mąki pełnoziarnistej – szczypta soli – cukier albo słodzik. – nektarynka – opcjonalnie Otręby i mąkę owsianą zalać mlekiem. Odstawić na 5-10 minut. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do…
Naleśniki pełnoziarniste na serku wiejskim.
Z braku laku, czyli mleka musiałam wymyślić coś innego. Na samej wodzie naleśników nie chciałam, więc użyłam serka wiejskiego…. eksperyment udany 🙂 Powstało pyszne i syte śniadanko. Dzięki mące pełnoziarnistej również zdrowe. W środku czai się banan i sos czekoladowy na bazie jogurtu – bardzo smaczny. Naleśniki posypałam lekko cukrem brązowym. Składniki: – 150 g serka wiejskiego – odsączonego – 1/2 szklanki wody – 1 jajko – szczypta soli – cukier albo inny środek słodzący – mąka pszenna pełnoziarnista. Jajko , serek wiejski i wodę zmiksować blenderem na gładko. Dodać sól i cukier albo inny słodzik, u mnie stewia. Na koniec dodawać przesianą mąkę, aby powstało ciasto naleśnikowe. Dość rzadkie. Nie pamiętam ile dokładnie dałam mąki pszennej, ale na pewno 1/2 szklanki.…
Jabłkowe tartaletki z tymiankiem – niskotłuszczowe.
Ostatni sierpniowy wpis, ale oczywiście nie jest to ostatni w sezonie letnim. Takowy będzie we wrześniu 🙂 Mimo to już lekko jesiennie i jabłkowo, ale nie tak bardzo kalorycznie… na zimowe zapasy tłuszczowe jeszcze nie czas:) Na talerzu dziś zawitały niskotłuszczowe tartaletki jabłkowe w krainie mlekiem i miodem płynącej, czyli po prostu na jogurcie z dodatkiem miodu. Aaa zapomniałabym dodać, że na spód babeczek nałożyłam daktellę, czy po prostu sos z daktyli. Do ciasta dodałam odrobinę tymianku, aby wspomóc trawienie 😉 Lekki francuski deser na pobudzenie kubków smakowych. Składniki: 8 sztuk – 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej – 1 łyżka masła – 1 łyżka jogurtu naturalnego – 2-4 łyżki wody – szczypta soli – 1 łyżeczka cukru pudru – 1/4 łyżeczki drobno posiekanego…
Zapiekany budyń z malinami pod owsianą kruszonką.
Dobry początek dnia zawsze pozytywnie wpływa na następne godziny. Małe poranne rozpieszczanie zawsze jest … słuszne 🙂 Śniadanie to dla mnie jeden z milszych posiłków. Zazwyczaj jem owsiankę z owocami, ale uznałam, że mała zmiana się przyda. Cały czas z owsiankowym i mlecznym elementem , ale nowym głównym składnikiem, czyli budyniem. Pyszne malinki z ogródka, chrupiąca beztłuszczowa kruszonka. Niewielka ilość cukru , dodatek stewii aby zdrowo dosłodzić kubki smakowe. Wszystko w jednym dla lubiących słodkie śniadania 🙂 Składniki: dla 2 osób – 450 ml mleka – 1 budyń waniliowy – stewia do osłodzenia – 5 łyżek mąki owsianej albo zmielone płatki – 2 łyżeczki cukru brązowego – 1.5 łyżki jogurtu naturalnego – 2 garści malin – 2 ramekiny – odrobina masła…