Baton proteinowy z czekoladą. (paleo, raw,wegański)
Baton proteinowy na bazie mąki migdałowej i masła z orzechów- u mnie migdałowe. Super też się sprawdzi masło z nerkowców, jeśli nie jesteś fanem masła z orzechów ziemnych. Te batony są bardzo odżywcze- bez pieczenia, więc tłuszcze zawarte w mące migdałowej oraz maśle nie utleniają się. Jeśli szukasz prostej przekąski do pracy, czy szkoły, która Cię nasyci i można zjeść w każdym miejscu, to koniecznie spróbuj batona proteinowego, nie kupnego, tylko tego domowego :) Jaki dodatek jest najlepszy do batoników? Dla mnie baton proteinowy, taki bez pieczenia w domowej wersji, to oczywiście z czekoladą! A do tego jakiś owocowy element też się sprawdzi! Ja postawiłam na odrobinę dżemu truskawkowego domowej roboty :)
FIT KNOPPERS- odżywcza i zdrowa przekąska
FIT KNOPPERS- szalejemy ze zdrowym wydaniem cudownego batonika :D Kochani, czas na domowe wersje sklepowych słodyczy :) Mam nadzieję, że spodoba Wam się ten pomysł! Zdrowe wersje mogą być naprawdę smaczne.... dajcie komuś na spróbowanie wafelek z tego przepisu, a na pewno nie uwierzy, że to wersja dietetyczna...a przede wszystkim zdrowa i proteinowa :) Knoppers dietetyczny, to przede wszystkim sycąca przekąska- zawsze stawiam na to, żeby domowe wypieki były pożywne i sycące :) Stąd też polecam twaróg, jogurt, serek, orzechy, pestki zamiast opierać się na kaszy jaglanej, płatkach owsianych, płatkach ryżowych ;)
Kulki proteinowe w 3 smakach! Mało cukrów
Kulki proteinowe stały się dość popularne, ale zazwyczaj zawierają dość sporo cukru, nawet jeśli jest to cukier naturalny :) Pomyślałam, że warto zrobić kilka wariacji proteinowych kulek, które możecie wykorzystać w zależności od tego, co macie w kuchni. Gwarantuję, że każdy smak jest wyjątkowy! Przepisy na te kulki proteinowe mają niską podaż cukrów, użyłam dla wzbogacenia smaku małą ilość suszonych fig zamiast daktyli. Bardzo je lubię, bo mają bardziej owocową słodycz. Jedna tylko wersja kulek proteinowych jest bogatsza w węglowodany.
Deser Mahana – przepis autorski :)
Deser Mahana sprawił mi wiele radości! Nie tylko smakowej, ale także zadowolenia z wykonania! Jeśli tak jak ja, lubicie nie tylko jeść słodycze, ale też je robić, to ten przepis jest dla Was :D Nie ukrywam, że jest z tym trochę pracy, ale bardzo przyjemnej :) Efekt końcowy jest nie tylko baaaardzo smaczny, ale również cieszący oko!
MILLE FEUILLE przepis francuski w mojej wersji ;)
Mille Feuille przepis Ciasto półfrancuskie:– 400 g mąki orkiszowej jasnej– 1 jajko– 150 ml mleka– 2 łyżki jogurtu– 20 g cukru – to jest pożywka dla drożdży– 180 g schłodzonego masła– 20 g drożdży– 1 łyżka oleju– szczypta soli Mleko podgrzać. Drożdze rozetrzeć z łyżką cukru. Wlać 100 ml mleka. Następnie dosypać 2 łyżki mąki., żeby zagęścić rozczyn, bo wtedy szybciej wyrasta, ma pożywkę 🙂Wymieszać i odstawić, aż rozczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiać resztę mąki. Dodać jogurt, pozostałe mleko, cukier i wbić jajko. Całość krótko zmiksować. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i olej. Ciasto należy wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne, gdyż wtedy uzyskamy najlepszą konsystencjęOdstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Rozwałkować. Na ciasto zetrzeć 100 g zimnego masła. Złożyć na trzy…
Wegańska czekolada mleczna bez cukru!
Cukier zastąpiłam zdrowym słodzikiem, a “mleczność” uzyskałam dzięki użyciu mleka sojowego o smaku waniliowym. Rzadko sięgam po soję, ale to mleko było z soi “non-gmo”. Ponadto wiele roślinnych napojów w proszku zawiera w sobie suszony syrop glukozowy albo jeszcze gorzej glukozowo-fruktozowy. Moje mleko miało naprawdę dobry skład. Oczywiście możecie zastąpić je tradycyjnym mlekiem w proszku, odżywką białkową czy mlekiem kokosowym w proszku. Na szczęście opcji jest kilka 😀 – 100g masła kakaowego– 25g kakao naturalnego– 40 ml napoju migdałowego/innego roślinnego– 40g mleka w proszku (u mnie sojowe waniliowe bez gmo) albo odżywki białkowej– słodzik- u mnie 2 łyżeczki stewii odpowiadającej 4 łyżeczkom cukru oraz 3 łyżki pudru z ksylitolu– dodatkowo- ekstrakt waniliowy + dodatki wg uznania- u mnie skórka pomarańczowa…
FIT Ciastka kokosowe – typu rafaello
Połączenie kokosa z migdałem jest strzałem w dziesiątkę- inaczej słynne Rafaello nie podbiłoby rynku :D Co prawda lepiej, żeby te kuleczki nie gościły codziennie w Naszej diecie, bo jak wiadomo tradycyjne słodycze zdrowiu i sylwetce nie służą ;) Co innego jeśli chodzi o te fit ciastka kokosowe, bo one akurat mogą być elementem zdrowej diety :D Kokos i migdał to bardzo odżywcze produkty i do tego bardzo smaczne! Zachowajmy jednak umiar, bo są one jednak dość kaloryczne :) Kokos i migdały to źródło zdrowych tłuszczów, a dodatkowo migdały działają kojąco na nerwy, więc taka przekąska uspokoi Nas i doda energii :)
Racuszki bezglutenowe na drożdżach
W sezonie jesienno-zimowym mam szczególną ochotę na typowo domowe dania i desery. Placuszki, kluski, rozgrzewające zupy, ziemniaki, jajecznica, czy naleśniki to pyszne comfort food ? Racuszki należą do jednych z najpyszniejszych smaków dzieciństwa, idąc jednak z duchem czasu zrobiłam racuszki bezglutenowe, ale na drożdżach, dzięki którym racuszki nadal smakują, jak te z dzieciństwa ?
Ciasto banoffee z kokosem (wegańskie,zdrowe)
Banany bardzo kojarzą mi się z kuchnią roślinną. Owoc wielofunkcyjny i przy tym przepyszny ? Świetnie się komponuje z wieloma elementami, jest niezwykle uniwersalne…A do tego jest świetnie do ciast, bardzo też mi smakuje z kokosem, dlatego powstało właśnie ciasto Banoffee z kokosem na spodzie blondie. Nigdy wcześniej nie robiłam budyniu bananowego, ale spróbowałam i stwierdzam, że to rewelacyjny krem do ciast ?
Naleśniki bezglutenowe – dla jednej osoby
Naleśniki w moim przypadku to jedna wielka niewiadoma. Raz wyjdą, innym razem rozpadają się albo przywierają do patelni... To jest po prostu dobry albo zły dzień robienia naleśników - nie ma reguły :D Chociaż nie ukrywam, że dobra patelnia odpowiada w większej mierze za udane albo nie naleśniki ;) Naleśniki bezglutenowe są trochę trudniejsze, niż tradycyjne ze względu na brak glutenu, ale dobry przepis załatwia sprawę ;)