Słodkie waniliowe scones z mleczną czekoladą – pyszne!
Dziś dzielę się słodkimi i waniliowymi scones z czekoladą, ale w postaci rożków, a nie małych bułeczek. Oryginalna nazwa przepisu to “Vanilla bean scones” – ze strony “Laura in the kitchen” . Rożki są przepyszne – kruche z zewnątrz, delikatne w środku z maślanym posmakiem. Do tego groszki czekoladowe i lukier – idealne do kawy albo na śniadanie. Pycha! Trzeba wypróbować, bo przepis prosty i szybki , a efekt znakomity 🙂 Składniki: – 100 g masła – 1/2 szklanki śmietany kremówki – 30% albo 36% – 2 i 1/2 szklanki mąki – 1/3 szklanki cukru – 1 jajko – 1 opakowanie cukru wanilinowego albo prawdziwy cukier waniliowy. – 1 łyżka ekstraktu waniliowego – szczypta soli – 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej – 1…
Najlepsze brownies , z malinami i białą czekoladą.
Tak jak w tytule… najlepsze brownies na świecie – przynajmniej dla mnie. Inne , niż to które już piekłam wcześniej, czyli Brownie jak snickers . Tamten wypiek był cięższy, bardziej zwarty i gliniasty – oczywiście też rewelacyjne , jak każde brownies 😉 Ta wersja trafia idealnie w moje kubki smakowe. Jest bardzo mokre, ale nie aż tak ciężkie. Nie sprawia tyle oporu przy krojeniu, ale posiada chrupiącą i klejącą skórkę, środek również jest lepki, ale nie gliniasty. W smaku bardzo przypomina “Podwójnie czekoladowe ciastka” Marthy Stewart. Lepiej nie potrafię określić smaku tego brownies. Opis i tak w pełni nie odzwierciedli tego smakołyku. Przepis od koleżanki , oj jak ja jestem wdzięczna za niego! 🙂 Składniki: – 200 g…
Brownie jak snickers!
To jest to, czego było mi trzeba! Konkretna dawka słodyczy, taka która zaspokoi w końcu apetyt.Klasyczne brownie, gliniaste, ciężkie… nawet przy krojeniu kleiło się do noża. Po prostu rewelacja 😉Tylko,że sam czekoladowy wypiek byłby niepełny, gdy jest ochota na coś niepoprawnie wręcz słodkiego. Dlatego powstał brownie z masą kajmakową, orzeszkami ziemnymi i polewą z mlecznej czekolady – brownie a la snickers.. Teraz mogę stwierdzić, że takie ciacho jest idealne , gdy pożądanie cukru sięga już prawie zenitu 😀 Składniki: przepis STĄD, u mnie bez espresso. Forma kwadratowa. – 150 g masła – 200 g czekolady gorzkiej – 2/3 szklanki cukru – ekstrakt waniliowy – szczypta soli – 1 łyżka kakao – 2 jajka – 2 łyżki mleka – 3/4 szklanki mąki. Masło…
Torcik orzechowy z masą kajmakową.
Być może torty powinnam zostawić na inną porę, teraz królują inne smaku. Mimo to postawiłam na tort biszkoptowy z kremem orzechowo-budyniowym, dżemem porzeczkowym, wierzchem karmelowym , czereśniami i winogronami. Akcent owocowy jest, dżem przełamuje słodycz, a orzechy nadają wyrazistości. Wydaje się mega słodko, ale tak nie jest. Gdyby nie ta masa karmelowa tort byłby mało słodki, a tak jest w sam raz! 🙂 Biszkopt: tortownica o średnicy 24cm ( przepis na podstawie tego z mojewypieki.com, ale dopasowany do moich upodobań) – 5 jajek – 3/4 szklanki mąki pszennej – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 1/2 szklanki cukru – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do…
Torcik czekoladowy bez czekolady.
Inspiracja: http://www.cookrepublic.com -1 szkl. maślanki*– 1 szkl. mąki – u mnie 1/3 szkl.orkiszowej jasnej, 1/3 szkl. orkiszowej ciemnej, 1/3 szkl. mąki owsianej– 40 g migdałów zmielonych na mąkę. – 1/2 szkl. erytrytolu– 100 g daktyli+ 1/2 szkl. wody– 3 jajka– 50 g oleju kokosowego/rzepakowego– 5 łyżek kakao– 2/3 łyżeczki pr.do pieczenia– 40 g orzechów laskowych- podprażonych i posiekanych– aromat waniliowy– szczypta soli Wymieszać ze sobą wszystkie rodzaje mąki – jeśli używamy kilku. Dodać kakao, proszek do pieczenia i sól.Daktyle zalać wrzątkiem i podgotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Ściągnąć z palnika. Chłodne daktyle zblendować na mus. Jajka ubić z erytrytolem i aromatem waniliowym. Dodać mus daktylowy, maślankę oraz olej. Zmiksować tylko do połączenia składników. Do miski z mąkami i zmielonymi migdałami dosypać…
Ciastka czekoladowe- kruche i “klejące” w środku. Najlepsze!
Ten weekend minął przede wszystkim w towarzystwie czekolady. Przeszła metamorfozę i powstały z niej przepyszne ciasteczka czekoladowe: popękane i kruche z wierzchu, a mokre i lekko klejące w środku. Czekolady samej w sobie nie jadam, wolę inne słodkości, ale ten wyrób jest wyśmienity: duuużo czekolady, ale właśnie w przyzwoity sposób, który każdemu powinien przypasować. Są bardzo uzależniające i potrafią manipulować: spokojnie leżą na talerzyku, nic specjalnego nie robią – na pozór… urywam sobie kawałek, delektuję się i odchodzę, ale po chwili okazuje się, że (nie)świadomie urywam następny. Coś tu jest nie tak… czyżbym nie wiedziała co robię? One naprawdę po cichu sterują moimi rękami, dlatego musiałam je pokonać jak najszybciej. Podałam je do publicznej egzekucji i tak oto w kilkanaście minut po…
BIAŁE TRUFLE
Białe Trufle- nazwa bardzo wykwintna, składniki bardzo wyraziste, a smak… dla miłośników różnych tekstur, lekko alkoholowego, a zarazem łagodnego smaku i nietypowych połączeń 🙂 Trufle będą strzałem w dziesiątkę dla osób lubiących czekoladki i smakoszy słodyczy. Bardzo łatwe w wykonaniu, nie są kapryśne, więc można poeksperymentować. Białe trufle to świetna baza do tworzenia “czekoladkowych” wariacji. Białe Trufle- nazwa bardzo wykwintna, składniki bardzo wyraziste, a smak… dla miłośników różnych tekstur, lekko alkoholowego, a zarazem łagodnego smaku i nietypowych połączeń 🙂 Trufle będą strzałem w dziesiątkę dla osób lubiących czekoladki i smakoszy słodyczy. Bardzo łatwe w wykonaniu, nie są…