Lody nugatowe bez cukru- wegańskie i zdrowe
Lody nugatowe bez cukru na bazie mleczka kokosowego. Smakuje bardzo podobnie do kremu czekoladowo-orzechowego a la nutella 🙂 Uwielbiam eksperymentować w kuchni tworząc zdrowe alternatywy dla tradycyjnych przepisów. Staram się uzyskać efekt jak najbardziej naturalny i zbliżony do pierwotnego smaku. Z lodami kwestia jest trochę uciążliwa, bo jednak nie da się odwzorować śmietankowego smaku używając roślinnych produktów. Niemniej jednak, można uzyskać smakowite wariacje lodów. Nie są to typowe waniliowe lody na bazie tłustej i pysznej śmietanki kremówki, ale z pomocą idzie mleczko kokosowe, które jest równie kremowe i ma wspaniałą konsystencję. Te lody to coś dla miłośników kakao i orzechów, czyli nugatowa rozpusta. W 100% wegańska, zdrowa i niskowęglowodanowa. Smaczna przekąska do sięgnięcia o każdej porze dnia!Gorąco polecam 🙂 Wegańskie lody nugatowe: –…
Wegański orzechowiec z pianką karmelową!
Odkrywanie nowych smaków daje wiele radości i ekscytacji. Jeszcze więcej, gdy za daną potrawą nie kryje się szef kuchni, ale my sami. Gdy to nasze danie jest bardzo udaną smakowo kombinacją... Gdy z radością możesz poczęstować domowników, którzy nie będą kręcić nosem... Gdy podając ciasto wiesz, że to nie tylko puste kalorie, ale też wartości odżywcze...Gdy wiesz, że ciasto jet wegańskie, ale w smaku bardzo tradycyjne i domowe- idealne na specjalne okazje!
“Pomarańczowy Michałek”- pyszny przekładaniec
Pyszne ciasto pomarańczowe a la biszkopt przełożone dwoma pysznymi kremami, w tym jednym na bazie cukierków Michałków. Połączenie pomarańczy, czekolady, sera jest przepyszne. Ciasto kruche w środku dodaje element chrupkości, który w każdym przekładańcu jest mile widziany. Jutro już piątek, więc ciasto idealnie się sprawdzi na weekendowe pieczenie! :)
Sernik na cieście czekoladowym z konfiturą malinową
To ciasto to połączenie dwóch pysznych składników - sera i czekolady. Do tego element malin idealnie komponujący się z intensywnością ciasta czekoladowe i delikatnością masy serowej. Do tego na wierzchu warstwa malinowa. Tak powstał bardzo smaczny sernik na cieście czekoladowym z warstwą malinową w postaci konfitury. Taka zapieczona górna część czyni z malinowej konfitury smaczną lekko klejącą skorupkę.
Deser Monte z owocami – wegańskie i bez glutenu!
Deser Monte, czyli waniliowo-czekoladowy krem z owocami, dżemem i kruchym ciastem. Jak dla mnie to taka owocowa wersja deseru Monte - oczywiście w wydaniu bezglutenowym i wegańskim ;) Nie pomijajcie jednak dodatku cukru kokosowego, syropu ryżowego albo klonowego - bo to one przyjemnie słodzą i dodają smaku. Ponadto ryż jaśminowy jest tutaj szczególnie mile widziany, bo po ugotowaniu jest klejący i idealnie nadaje się do deserów.
SNICKERS wegański i zdrowy!
Batony prawie idealne! Cudowna przekąska. Przyznam, że masa imitująca nugat ma wspaniałą konsystencję - lekko ciągnącą, jak masa w prawdziwym Snickersie. Warstwa karmelowa też pyszna! Smak orzechowy znajduje się w dwóch postaciach- przede wszystkim zmielone na mąkę orzeszki oraz trochę drobno posiekanych.
Wegańskie ciasto czekoladowe – proste i pyszne!
Ciasto czekoladowe na kolejnym poziomie wtajemniczenia. Czyli inaczej, niż tradycyjnie, bo bez nabiału i jajek.. tak powstało wegańskie ciasto czekoladowe, które w smaku przypomina najlepszego i wilgotnego “Murzynka” 😀 Czekolada jest produktem trochę tajemniczym, ma w sobie to “coś” co czyni z niej produkt wieczny. Ziarna kakaowca stosowane były przez Majów, w Europie pojawiły się dzięki Kolumbowi. Z kolei rozpoczęcie uprawy to zasługa plemienia Olmeków pochodzących z Meksyku. Kakao było też obecnie w kulturze Indian…. Z pewnością znacie film “Czekolada”… tam też znajdziecie nawiązanie do tej kultury -matka głównej bohaterki była Indianką 😉 Kakao jest od zawsze i coś czuję, że będzie na zawsze… i to jest bardzo pozytywna myśl. Oby nigdy go nie zabrakło, bo czym wtedy będziemy…
Bajaderka bezglutenowa z płatkami kukurydzianymi
Bajaderka jest dość znanym przepisem, często jednak w formie kulek albo w postaci bomb, także tak zwanych rumowych :) W cukierniach stanowi to mieszankę resztek ciast i różnych dodatków, które u mnie nie budzą zaufania. Dlatego zrobiłam własną wersję, a że ostatnio próbuję również mąk bez glutenu, to powstała bajaderka bezglutenowa. I powiem Wam, że ciasto kruche bez glutenu w ogóle nie odbiega od tego na mące pszennej- extra :)
- Ciasta z kremem, Ciasta z owocami, Czekolada, FIT Słodkie, Tarty/ Ciasta kruche, Wegańskie, Wegetariańskie
Wegańska tarta czekoladowa- a la nutella! Ciasto na 10!
Wegańska tarta czekoladowa jest idealna dla miłośników nutelli i oczywiście połączenia czekolady, orzechów i truskawek. Takie eksperymenty w kuchni cieszą moje serce oraz brzuch, bo tarta wyszła cudowna;) Jeśli wypiek do tego ładnie się prezentuje, to oko również się “uśmiecha”. Tarty moim zdaniem należą do eleganckich wypieków, jest to taka delikatniejsza wersja tortów. Może dlatego tak dobrze z reguły smakują? Poza tym przemawiają do mnie trójkątne kawałki, bo są większe niż tradycyjne kostki. To kolejny powód, dla którego warto piec tarty, zwłaszcza te zdrowe 😀 Dzisiejszy wypiek to ukłon w stronę osób na diecie roślinnej albo chociażby tych, którzy unikają nabiału. Wiele tarta i tortów zawiera w sobie twaróg albo śmietanę. Na szczęście teraz na rynku jest coraz więcej wegańskich propozycji nabiałowych.…
Moja opinia – Wegańska czekolada z migdałami
Ostatnio coraz częściej czytam posty z recenzjami, opiniami, poleceniami itd.Ten rodzaj wpisów bardzo mi się sposobał, dlatego zdecydowałam się dodawać moje własne opinie na temat testowanych produktów. Oczywiście nie będę zamieszczać wpisów o podstawowych produktach, ale o tych, na które warto zwrócić uwagę 🙂 Bardzo lubię testować wszelkiego rodzaju słodycze, jednak robię to bardzo rzadko ze względu na skład sklepowych słodkości. Wyjątek robię w przypadku zdrowszych wersji albo gdy moja ciekawość jest większa od przekonań. Tym samym zakupiłam wegańską czekoladę marki iChoc. Wybrałam wersję z migdałami oraz kawałkami pomarańczy – Almond Orange Vegan Milk Chocolate. Ponadto czekolada jest produktem ekologicznym. Jej wegańskie pochodzenie wynika z zastosowania napoju ryżowego zamiast mleka w proszku. Jak przystało na czekoladę mleczną na początku składu występuje cukier.…