• FIT Słodkie,  Czekolada,  Desery,  Wegańskie

    Lody nugatowe bez cukru- wegańskie i zdrowe

    Lody nugatowe bez cukru na bazie mleczka kokosowego. Smakuje bardzo podobnie do kremu czekoladowo-orzechowego a la nutella 🙂 Uwielbiam eksperymentować w kuchni tworząc zdrowe alternatywy dla tradycyjnych przepisów. Staram się uzyskać efekt jak najbardziej naturalny i zbliżony do pierwotnego smaku. Z lodami kwestia jest trochę uciążliwa, bo jednak nie da się odwzorować śmietankowego smaku używając roślinnych produktów. Niemniej jednak, można uzyskać smakowite wariacje lodów. Nie są to typowe waniliowe lody na bazie tłustej i pysznej śmietanki kremówki, ale z pomocą idzie mleczko kokosowe, które jest równie kremowe i ma wspaniałą konsystencję. Te lody to coś dla miłośników kakao i orzechów, czyli nugatowa rozpusta. W 100% wegańska, zdrowa i niskowęglowodanowa. Smaczna przekąska do sięgnięcia o…

  • Ciasta z kremem,  Czekolada,  Torty,  Wegańskie

    Wegański orzechowiec z pianką karmelową!

    Odkrywanie nowych smaków daje wiele radości i ekscytacji. Jeszcze więcej, gdy za daną potrawą nie kryje się szef kuchni, ale my sami. Gdy to nasze danie jest bardzo udaną smakowo kombinacją… Gdy z radością możesz poczęstować domowników, którzy nie będą kręcić nosem… Gdy podając ciasto wiesz, że to nie tylko puste kalorie, ale też wartości odżywcze…Gdy wiesz, że ciasto jet wegańskie, ale w smaku bardzo tradycyjne i domowe- idealne na specjalne okazje! Pysznie było, gwarantuję 😉 Ciasto orzechowe: inspiracja: MniuMniu – 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 1 szkl. mąki ryżowej – 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego – 150 g masła orzechowego – 1/3 szkl. syropu klonowego – 1/3 szkl. cukru kokosowego…

  • Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Czekolada,  Torty

    “Pomarańczowy Michałek”- pyszny przekładaniec

    Pyszne ciasto pomarańczowe a la biszkopt przełożone dwoma pysznymi kremami, w tym jednym na bazie cukierków Michałków. Połączenie pomarańczy, czekolady, sera jest przepyszne. Ciasto kruche w środku dodaje element chrupkości, który w każdym przekładańcu jest mile widziany. Jutro już piątek, więc ciasto idealnie się sprawdzi na weekendowe pieczenie! 🙂 Przekładaniec “Pomarańczowy Michałek”– przepis autorski Ciasto pomarańczowe: – 1 i 1/4 szkl. mąki orkiszowej jasnej* – 2 łyżki jogurtu naturalnego – 3 jajka – 1 opakowanie budyniu waniliowego – 1/2 szkl. soku z pomarańczy – 3 łyżki oleju – 1/3 szkl. cukru trzcinowego albo ksylitolu – 2/3 szkl. cukru pudru ** – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Jajka zmiksować z cukrem trzcinowym…

  • Bez glutenu,  Ciasta z owocami,  Czekolada,  Sernik

    Sernik wyjątkowy – z czekoladą i malinami

    To ciasto to połączenie dwóch pysznych składników – sera i czekolady. Do tego element malin idealnie komponujący się z intensywnością ciasta czekoladowe i delikatnością masy serowej. Podczas pieczenia z piekarnika wydobywają się cudowne zapachy. Po wystudzeniu otrzymacie pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe a la brownie, ale nie aż tak ciężkie, przykryte aksamintną i kremową masą serową, no i oczywiście zwieńczone musem malinowym. Grzechem byłoby nie wypróbować 😉 Ciasto czekoladowe: – 100 g oleju kokosowego/masła – 50 g miodu – 3 jajka – 100 g mlecznejczekolady – 50 g gorzkiej czekolady – 100 g mąki (50 g owsianej, 50 g ryżowej) * – 100 g cukru – 30 g kakao -szczypta soli – garść orzechów…

  • Bez glutenu,  Czekolada,  Desery,  FIT Słodkie,  Śniadanie,  Wegańskie

    Deser Monte z owocami – wegańskie i bez glutenu!

    Kruche ciasto posłuży Nam jako posypka do pucharków. Zamiast kupować gotowe ciastka, czy granolę, lepiej zrobić domową wersję, gdyż jest naprawdę szybka, a do tego smaczniejsza. – 80 g oleju kokosowego– 30 g proszku budyniowgo o smaku waniliowym– 150 g mąki ryżowej– 40 g mąki owsianej bezglutenowej*– 1 łyżka erytrolu/ksylitolu**– 60 g jogurtu roślinnego– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Olej kokosowy rozpuścić i całkowicie wystudzić- to ważne. Każdą mąkę przesiać i wymieszać ze sobą. Dodać pozostałe składniki – zmiksować. Gdy ciasto zacznie tworzyć okruszki to zagnieść szybko ręką. Chodzi tylko o uformowanie ciasta w kulkę. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, to wystaraczy dodać łyżeczkę rozpuszczonego oleju. Schłodzić w lodówce przez 40 minut.  Ciasto…

  • FIT Słodkie,  Bez glutenu,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Czekolada,  Desery,  Wegańskie

    Wegański i zdrowy SNICKERS!

    Batony prawie idealne! Cudowna przekąska. Przyznam, że masa imitująca nugat ma wspaniałą konsystencję – lekko ciągnącą, jak masa w prawidzwym Snickersie. Wartwa karmelowa też pyszna! Smak orzechowy znajduje się w dwóch postaciach- przede wszystkim zmielone na mąkę orzeszki oraz trochę drobno posiekanych. Zdrowa, wegańska, słodka i mega smaczna przekąska! Wypróbujcie koniecznie 🙂 Masa “nugatowa”: – 100 g płatków owsianych górskich (mogą być też bezglutenowe) – 200 ml mleka roślinnego* – 10 g budyniu waniliowego (proszku) – 2 łyżki cukru kokosowego ** – 3 łyżki mąki orzechowej*** – 20 g oleju kokosowego/masła – stewia,erytrol dla słodyczy Do garnka wlać 150 ml mleka, wsypać cukier kokosowy oraz płatki owsiane. Dodać też olej kokosowy. Gotować na małym…

  • Czekolada,  Inne ciasta,  Wegańskie

    Najlepsze wegańskie ciasto czekoladowe

    Czekolada jest produktem trochę tajemniczym, ma w sobie to “coś” co czyni z niej produkt wieczny. Ziarna kakowca stosowane były przez Majów, w Europie pojawiły się dzięki Kolumbowi. Z kolei rozpoczęcie uprawy to zasługa plemienia Olmeków pochodzących z Meksyku. Kakao było też obecnie w kulturze Indian….  Z pewnością znacie film “Czekolada”… tam też znajdziecie nawiązanie do tej kultury -matka głównej bohaterki była Indianką 😉 Kakao jest od zawsze i coś czuję, że będzie na zawsze… i to jest bardzo pozytywna myśl. Oby nigdy go nie zabrałko, bo czym wtedy będziemy umilać sobie chłodne i zimowe dni? Niektórzy ze względu na nietolerancje albo poglądy unikają pewnych produktów. Jeśli stosujesz się do zasad diety wegańskiej…

  • Bez glutenu,  Czekolada,  Desery,  Dobre produkty/ Zamienniki,  Wegańskie

    Kakao na orzechowym mleku macadamia

    W życiu najważniejszy jest umiar. Z reguły osoby zdrowe powinny spożywać każdą grupę produktów bez specjalnych eliminacji, gdyż wtedy łatwiej jest zapanować nad zachciankami, mentalnym spokojem oraz zdrowiem, gdyż dieta bogata w różnego rodzaju produkty, jest też bogatsza w składniki odżywcze.  Dorośli jednak mają dość spory problem z trawieniem laktozy, co wynika z braku enzymu o nazwie laktaza. Z tego powody rzadziej siegają po krowie mlekuo i rezygnują z owsianek, kaszek, płatków, napojów mlecznych i mojego ulubionego kakao.  Jest na to rada! Mleka roślinne.… wiem, że wiele ludzi ma problem z ich smakiem, które różni się od tego tradycyjnego. Sama przetestowałam wiele wersji- kokosowe, owsiane, ryżowe, sojowe, orzechowe. Przepadam za wersjami smakowymi- sojowe…

  • Ciasta z kremem,  Czekolada,  Inne ciasta,  Tarty/ Ciasta kruche

    Bajaderka z płatkami kukurydzianymi i bakaliami

    Bajaderka jest dość znanym przepisem, często jednak w formie kulek albo w postaci bomb. W cukierniach stanowi to mieszankę resztek ciast i różnych dodatków, które u mnie nie budzą zaufania.  Co innego w przypadku domowego ciasta. Możecie użyć “nieudanego” biszkoptu, niezjedzonych ciastek, resztek od ciasta, czy nawet upiec biszkoptowe ciasto specjalnie do zrobienia bajaderki. Gwarantuję, że nie pożałujecie.  Ciasto ma cudowną strukturę, gładkie i kremowe wnętrze z mocą bakalii oraz kruchy spód. Smakuje jak najlepszej jakości czekolada bakaliowa z kruchymi ciasteczkami. Mam nadzieję, że Was przekonałam 🙂 Kruchy spód: forma ok. 35x23cm – 200 g mąki orkiszowej – 100 g mąki żytniej 720 – 50 g mąki ziemniaczanej – 50 g mąki gryczanej…

  • wegańska tarta czekoladowa,
    Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Czekolada,  FIT Słodkie,  Tarty/ Ciasta kruche,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Wegańska tarta czekoladowa- a la nutella! Ciasto na 10!

    Kruchy spód:– 250 g mąki *– 50 g banana– 2 łyżki mleka roślinnego– 70 oleju kokosowego– 20 g syropu klonowego + stewia ( większa słodycz, mniej kalorii)– szczypta soli Banana rozdusić z syropem klonowym.Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Odstawić do lodówki na 40 minut. Rozwałkować na kształt formy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Spód piec w 180 stopniach przez 25 minut wypełniony groszkami do pieczenia- ja używam mieszanki ryżu z groszkiem.  Zdjąć z tarty groszki i podpiekać dalej, aż tarta nabierze złocistego koloru. U mnie ok.10 minut. Tarta musi być wypieczona, bo już nie wraca do piekarnika.  Krem czekoladowo-orzechowy: – 100 g kaszy jaglanej– 1,5 szklanki mleka roślinnego ( użyłam ryżowego waniliowego)– 1/2 szklanki…