• Bez glutenu,  Czekolada,  Desery,  Dobre produkty/ Zamienniki,  FIT Słodkie,  Low carb,  Wegańskie

    Wegańska czekolada mleczna bez cukru!

        Cukier zastąpiłam zdrowym słodzikiem, a “mleczność” uzyskałam dzięki użyciu mleka sojowego o smaku waniliowym. Rzadko sięgam po soję, ale to mleko było z soi “non-gmo”.  Ponadto wiele roślinnych napojów w proszku zawiera w sobie suszony syrop glukozowy albo jeszcze gorzej glukozowo-fruktozowy. Moje mleko miało naprawdę dobry skład. Oczywiście możecie zastąpić je tradycyjnym mlekiem w proszku, odżywką białkową czy mlekiem kokosowym w proszku. Na szczęście opcji jest kilka 😀 – 100g masła kakaowego– 25g kakao naturalnego– 40 ml napoju migdałowego/innego roślinnego– 40g mleka w proszku (u mnie sojowe waniliowe bez gmo) albo odżywki białkowej– słodzik- u mnie 2 łyżeczki stewii odpowiadającej 4 łyżeczkom cukru oraz 3 łyżki pudru z ksylitolu– dodatkowo- ekstrakt…

  • Bez glutenu,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Czekolada,  FIT Słodkie,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Ciastka Jeżyki – zdrowe wydanie :)

    Ciasto kruche:– 50 g mąki ryżowej (użyłam pół z ciemnego ryżu, pół z białego)– 50 g mąki owsianej bezglutenowej albo zwykłej– 50 g mąki ziemniaczanej (w tym 20g budyniu w proszku)– 50 g mąki jaglanej– 50 g ksylitolu/erytrolu – 1 małe jajko albo 1/3 banana– 50 g masła/oleju kokosowego– 1 łyżka octu jabłkowego– 2 łyżki mleka roślinnego- dodać stopniowo– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej– szczypta soli– ekstrakt waniliowy– 1/3 łyżeczki gumy ksantanowej- opcjonalnie Każdą mąkę przesiać. Dodać sól, ksylitol i sodę oczyszczoną. Wymieszać.  Dodać pozostałe składniki- najpierw jednak 1 łyżkę mleka. Masło albo olej muszą być miękkie. Powinniście otrzymać zwarte ciasto. Jeśli jest zbyt kruche, dodajcie resztę mleka roślinnego. Jeśli zbyt klejące trochę mąki.  Ciasto…

  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Czekolada,  FIT Słodkie,  Tarty/ Ciasta kruche,  Wegańskie

    Kostka Mars karmelowo-czekoladowa (vegan)

    Czy tak, jak ja uwielbiacie orzechy, czekoladę i karmel? Te trzy elementy razem tworzą coś wyjątkowego 😉 Coś lepszego niż baton Mars, to wspaniała kostka mars, która moim zdaniem smakuje bosko, a sam baton może się schować 😀 Od zawsze lubiłam karmelowy smak- w dzieciństwie kupowałam krówki Goplany na wagę. Były lekko twarde z zewnątrz i wilgotne w środku, ale nie jak mordoklejka- to jest moja ulubiona postać krówek 😀 Teraz nie sięgam już po kupne, bo nie znalazłam takich bez syropu glukozowo-fruktozowego 🙁

  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Czekolada,  FIT Słodkie,  Wegetariańskie

    Brownie z kremem kokosowym- fit Bounty

    Spód brownietortownica o śr. 23-24 cm – 1 szkl. suchej kaszy jaglanej– 1 szkl mleka roślinnego/zwykłego– 1 szkl. wody– 100 g gorzkiej czekolady- najlepiej 70%– 50 g oleju kokosowego/zwykłego/masła– 3 łyżki kakao– 1/2 szkl. ksylitolu albo 2/3 szkl. erytrytolu– 100 g daktyli– 2 jajka– 50 g mąki kokosowej– szczypta soli Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą. Następnie przepłukać wrzątkiem. Umieścić w garnku i lekko podprażyć. Wlać 1 szklankę wody i mleka. Gotować do miękkości, kasza powinna mieć kleistą konsystencję. Odstawić do wystudzenia. Masa może być letnia, nie trzeba studzić całkowicie. Czekoladę rozpuścić z masłem albo olejem.Daktyle zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut. Odcedzić.Do kaszy dodać daktyle, jajka i cukier kokosowy- całość zblendować na gładką…

  • Bez glutenu,  Czekolada,  Desery,  FIT Słodkie,  Low carb,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Herbaciane galaretki- wegańskie i bez cukru

    Galaretki i żelki to całkiem przyjemna przekąska do herbaty, kawy czy na deser po obiedzie. Sklepowe gotowce oparte są na syropie glukozowo-fruktozowym. Ja niestety nie znalazłam żadnych bez tego dodatkiu. Jeśli Wy gdzieś upolowaliście takie, to dajcie znać! 😉 Z kolei tych w proszku bazę stanowi żelatyna wieprzowa. Jest też cukier, który jak wiadomo zdrowy nie jest. Najlepiej więc galaretki zrobić samemu. Moja wersja jest prawie bez kalorii, bo na bazie owocowych herbat Richmont, agarze oraz słodzone erytrolem. Kalorie pochodzą jedynie z polewy czekoladowej, posypki oraz z agaru, który w użytej ilości niewiele podkręca kalorykę. Galaretki prezentują się super, są też bardzo smaczne, a to głównie zasługa dobrej jakościowo herbaty. Nie musicie oczywiście…

  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Czekolada,  Torty

    Czekoladowe z kremem mlecznym i malinami (bez glutenu)

    – 1 puszka ciecierzycy– 1 jajko*– 50 g oleju z pestek winogron– 100 g daktyli– 50 ml syropu klonowego– 1 opakowanie budyniu waniliowego– 3 łyżki kakao– 1/2 szkl.mleka (u mnie migdałowe)– 2/3 szklanki mąki (u mnie ryżowa i migdałowa)– 50 g posiekanej gorzkiej czekolady– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia– szczypta soli Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Odcedzić. Wodę zostawić.Cieciorkę bez zalewy zblendować z daktylami i mlekiem zwykłym albo roślinnym.Mąki przesiać, wymieszać ze sobą. Dodać kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do masy z ciecierzycy dodać olej, jajko albo siemię lniane oraz mąkę. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec dorzucić czekoladę i wymieszać. Ciasto przełożyć do…

  • Bez glutenu,  Czekolada,  FIT Słodkie,  Tarty/ Ciasta kruche

    Tarta a la Nutella – zdrowa wersja bez glutenu i laktozy

    Kto nie lubi słodkich tart? Tarta z owocami, tarta z kremem waniliowym, tarta z serem, tarta z orzechami… Pomysłów jest dużo, ja tym razem chciałam przyrządzić tartę orzechowo-czekoladową, trochę na wzór cukierków Reese’s, ale wyszła jednak tarta z nadzieniem laskowym, przypominająca w smaku trochę Nutellę.  Orzechy laskowe są moim zdaniem jednym z najbardziej aromatycznych i krem na ich bazie wyszedł boski. Musiało być przy tym też zdrowo- tym razem nie wersja wegańska, bo z jajkami, ale za to bez glutenu i nabiału.  Tarta jest bogata w białko i zdrowe tłuszcze. Tajemniczym składnikiem jest fasola, oczywiście kompletnie niewyczuwalna! Spróbujcie, a sami się zdziwicie 😉 Krem laskowy: – 1 puszka fasoli białej – 200 ml…

  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Czekolada,  FIT Słodkie,  Wegańskie

    Brownie orzechowe z kremem wiśniowym(wegańskie)

    Brownie wegańskie:forma 21×26 cm – 100 g oleju kokosowego/ z pestek winogron/ rzepakowego– 40 g kakao– 100 g czekolady gorzkiej posiekanej (u mnie bez cukru)– 100 ml mleka roślinnego– 15 g siemienia lnianego złocistego + 80 ml wrzątku– 100 g białej fasoli– 50 g syropu klonowego– 50 g daktyli– 100 g erytrolu– 120 g mąki ( 30 g proszku budyniowego, 30 g migdałowej, 30 g kukurydzianej, 30 g ryżowej)- można użyć pszennej, owsianej, ale warto dać też proszek budyniowy– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego– szczypta soli Siemię lniane zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na 15 minut. Zdjąć talerzyk i ostudzić. Mleko roślinne powinno być w temp. pokojowej. Do…

  • Bez glutenu,  Czekolada,  Desery,  Wegańskie

    Maślane i pomarańczowe brownie (bez glutenu i laktozy)

    Brownie to niby jedno z prostszych ciast. W moim przypadku jednak musiałam próbować i próbować, żeby zrobić wersję taką, jaką zawsze chciałam otrzymać… Po pierwsze, brownie musi być wilgotne, nie chcemy żadnego murzynka 😀 Po drugie, nie gdy brownie jest zbite, Po trzecie, brownie musi rozpływać się w ustach, Po czwarte, nie może być zapychające Po piątek, brownie ma być czekoladowe, ale nie może być zbyt intensywne, Po szóste, brownie musi mieć jakiś zdrowy element 😀 Po siódme, w brownie musi znajdować się jakiś dodatkowy element Jeśli Wy też macie podobne wymagania, to gorąco polecam ten przepis. Brownie jest wilgotne, miękkie, delikatne, ale nie zbite, ono po prostu samo się rozpływa. Nie będziecie się…