Tarta Karmelowa Princessa (wegańska)
W wielu przepisach na zdrowe kremy króluje kasza jaglana. Nie bez powodu, bo długo gotowana staje się kleista i stanowi świetną bazę. Nie zawsze jednak smak kremu jest w 100% neutralny- czasem to zależy od jakości kaszy, a czasem od samego przepisu...
Ciasto Bogacz- czysta rozpusta
Przyznam, że nie wiedziałam jak to ciasto nazwać, bo powstało ono w trakcie tworzenia.Cały pomysł pochodzi z mojej głowy. Wiedziałam tylko, że chcę wanilię, coś śmietankowego i kruchego. Reszta to czysta improwizacja. Z racji, że elementów jest sporo i do tego bardzo smacznych, pomyślałam, że nazwa ciasto Bogacz będzie idealna! Świetny efekt, a to dzięki trzem podkręcającym elementom- mocnej herbacie Richmont, konfiturze wiśniowej oraz prażonym orzechom laskowym. Idealne na wyjątkowy weekend to zajadania samemu albo na rodzinne okazje. Niebo w gębie ?
Czekoladowe z kremem mlecznym i malinami (bez glutenu)
Czas na późne i słodziutkie maliny! Pyszne zdrowe, treściwe ciasto czekoladowe z kremem mlecznym. Ciasto przypomina w strukturze brownies, a to dlatego, że jest na bazie ciecierzycy :) Krem śmietankowy słodzony ksylitolem z dodatkiem płatków kukurydzianych jest przepyszny! Cały torcik jest bogaty w białko i zdrowe tłuszcze. Niewiele też w nim węglowodanów, więc wpasowuje się w żywienie paleo ;) Gorąco polecam!
Brownie orzechowe z kremem wiśniowym(wegańskie)
Nie będę się rozpisywać, bo szkoda czasu na pisanie, trzeba zabrać się za czytanie przepisu, a następnie od razu do kuchni albo do sklepu kupić brakujące składniki- bo warto! :D To brownie orzechowe z kremem wiśniowym zachwyci każdego! Brownie jest bardzo wilgotne, po prostu pyszne, słodkie dzięki daktylom i erytrolowi! Krem orzechowy- nie zorientujecie się, że jest na bazie kaszy jaglanej. Do przygotowania użyłam nowego masła od Primaviki- według mojego podniebienia, ta wersja jest naprawdę udana, a kawałki orzechów to idealny chrupiący element :)
Wegańskie ciasto bananowe zpianką truskawkową- FIT
Typowo letnie, piankowe, delikatne ciasto. Sprawdzi się dla osób na diecie lekkostrawnej. Bazę stanowi wegańskie ciasto bananowe, które przypomina w smaku wilgotny, ale też mięciutki biszkopt z bananową nutą. Do tego truskawki, które idealnie pasują do bananów. No i kolejny element w postaci polewy czekoladowe. Wegańskie ciasta często składają się z orzechów, ziaren, czy roślin nasion strączkowych. Ten przepis to przeciwieństwo.... to lekka propozycja, którą w sumie może zajadać każdy! To wegańskie ciasto bananowe jest lekkostrawne i idealne na każdą okazję :)
Wegański orzechowiec z pianką karmelową!
Odkrywanie nowych smaków daje wiele radości i ekscytacji. Jeszcze więcej, gdy za daną potrawą nie kryje się szef kuchni, ale my sami. Gdy to nasze danie jest bardzo udaną smakowo kombinacją... Gdy z radością możesz poczęstować domowników, którzy nie będą kręcić nosem... Gdy podając ciasto wiesz, że to nie tylko puste kalorie, ale też wartości odżywcze...Gdy wiesz, że ciasto jet wegańskie, ale w smaku bardzo tradycyjne i domowe- idealne na specjalne okazje!
Tort cytrynowy – inspiracja Marthą Stewart
Dawno na blogu nie było nowego przepisu, ale to nie znaczy, że brak receptur- jest dość sporo zaległych smakołyków. To z czasem u mnie krucho, ale w końcu wracam z pysznym torcikiem, który można również zrobić bez okazji, tak na weekend, w szczególności na ciepły, gdy orzeźwienie jest nam potrzebne ;) Tort cytrynowy zasmakuje każdemu, kto kocha babkę cytrynową i mleczne kremy!
Ciasto prosto z Raju (bez glutenu i nabiału) ;)
Nie wiem, czy Wy też tak macie, ale ja często komponuję smaki ciasta na własną rękę. Biorę pod uwagę preferencje domowników, jak i swoje. Przy tym też liczy się okazja… Na rodzinne spotkania najlepsze są przekładańce! Tym razem wymyśliłam dwa maślane kruche blaty, ciasto kakaowe, mus truskawkowy i krem kokosowy – wyszedł trochę szary, ale wrażenie też jest spotęgowane obecnością ciemnego ciasta. Jak przystało na rajskie ciasto, na wierzchu są oczywiście wiórki kokosowe. Ciasto jest trochę czasochłonne, ale proste, przepyszne i zbalansowane- na pewno nie jest to cukrowy zapychacz, lecz kombinacja prawdziwych smaków jak kakao, truskawki, kokos! Kruche ciasto bez glutenu: – 150 g mąki ryżowej– 100 g mąki kokosowej– 100 g skrobi ziemniaczanej– 100 g mąki owsianej bezglutenowej– 50 g skrobi kukurydzianej–…
“Pomarańczowy Michałek”- pyszny przekładaniec
Pyszne ciasto pomarańczowe a la biszkopt przełożone dwoma pysznymi kremami, w tym jednym na bazie cukierków Michałków. Połączenie pomarańczy, czekolady, sera jest przepyszne. Ciasto kruche w środku dodaje element chrupkości, który w każdym przekładańcu jest mile widziany. Jutro już piątek, więc ciasto idealnie się sprawdzi na weekendowe pieczenie! :)
Krajanka Mleczna z kleistym nadzieniem! (cheat meal)
Dość dawno nie było przepisu na "prawdziwe", tzn. normalne pełne cukru ciasto. Co prawda tutaj też mała prozdrowotna modyfikacja, ale całość w smaku to prawdziwy słodka rozpusta!!! Kocham krajanki i tarty! I waniliowo-mleczne nuty również. Ta krajanka mleczna przypomina trochę sernik a trochę mleko z tubki...jest słodko, baaardzo słodko, a to dlatego, że przepis jest amerykański. Tam przecież wszystko jest słodsze, większe i bardziej kaloryczne. Ta krajanka mleczna jest inspirowana przepisem na "Gooey Butter Cake", czyli ciągnące kleiste ciasto maślane. Bardzo słodkie, mleczne, maślane, ale przy tym też pyszne! Warto wypróbować, bo ten farsz jest naprawdę ciekawy.