fbpx

Kategoria: Ciasta z kremem

Tort bezglutenowy z gruszkami (paleo, fit, bez cukru)

Tort z gruszkami, kremem waniliowym oraz warstwą nugatową. Część nugatowa jest zrobiona z masła orzechowego i kakao. Na wzór nutelli, ale w zdrowym wydaniu. Tort ma bardzo delikatny smak, wyważony z miodowym blatem. Do tego biszkopt bezglutenowy, którego nie trzeba nasączać. Nie jest tak wysoki, jak tradycyjny, ale świetnie się nadaje do tortu. Do tego krem waniliowy w wydaniu paleo- bez nabiału, bez białego cukru, z mniejszą ilością węglowodanów. Pyszny i zdrowy tort z gruszkami w wydaniu paleo, a nawet można powiedzieć, że bliski diecie ketogenicznej 🙂

FIT KNOPPERS- odżywcza i zdrowa przekąska

FIT KNOPPERS PRZEPIS: Masa orzechowo-czekoladowa:– 50 g masła z orzechów laskowych– 300 g serka naturalnego homogenizowanego albo zmielonego twarogu– 60 g erytrytolu w pudrze- słodycz dostosujcie do siebie 🙂– 30 g kakao- intensywność zależy od Was– 20 g odżywki białkowej/mleka w proszku/serwatki– 20 g mąki kokosowej/ orzechowej (polecam do ciemnej użyć mąki z orzechów laskowych– […]

Wegańska tarta karmelowa (niskie IG)!

Wegańska tarta karmelowa na bazie tofu, która smakuje cudownie! W końcu się udało 😀 Miałam juz kilka podejść do masy z tofu, ale dopiero tę uznaję za wartą podzielenia się 🙂 Zaniedbałam ostatnio dodawanie przepisów, a mam naprawdę sporo bardzo dobrych receptur! Ostatnio eksperymentuję i eksperymentuję-nie zawsze wychodzi, ale jest to świetna lekcja, bo za […]

Ciasto z brzoskwiniami i mlecznym kremem!

Ciasto z brzoskwiniami i mlecznym kremem (bez glutenu) Biszkopt bezglutenowy: W związku z tym, że coraz więcej osób unika glutenu, postanowiłam wyjść z propozycją na biszkopt bezglutenowy. Na poc18zątku sądziłam, że będzie to cięższe zadanie, niemniej jednak efekt końcowy jest super. – 5 jajek– 2/3 szklanki erytrolu w pudrze (wystarczy zmielić w młynku) – 1/3 […]

Kopiec Kreta- zdrowsza, domowa wersja!!!

Bardzo dobrze pamiętam czasy, gdy na sklepowych półkach zaczęły pojawiać się  mieszanki na ciasta. Do tego były to nowe propozycje- takich ciast u mnie w domu się nie jadało. Zawsze padało na coś prostego i znanego. A w sklepie mieszanki na ciasto “Kilimandżaro”, “Krówka, muffiny, no i oczywiście Kopiec Kreta 😀 Ten wypiek to własnie odniesienie do […]

Ciasto z gruszkami i kremem- “Gruszki na wierzbie”

Czy są wśród Was miłośnicy soczystych gruszek? Mam wrażenie, że owoc ten jest niedoceniany, a przecież tak cudowny! Mięciutki miąższ o słodko-orzeźwiającym smaku…. To owoc bardzo uniwersalny, bo pasuje praktycznie do wszystkiego 🙂 Żeby wydobyć jeszcze więcej smaku z gruszki, zapiekłam ją razem z kruchym ciastem- karmelizacja świetnie podbija smak. Czekolada, wanilia,śmietanka i maślane ciasto […]

Deser “Mahana” – przepis autorski :)

Jeśli tak jak ja, lubicie nie tylko jeść słodycze, ale też je robić, to ten przepis jest dla Was :DNie ukrywam, że jest z tym trochę pracy, ale bardzo przyjemnej 🙂 Efekt końcowy jest nie tylko baaaardzo smaczny, ale również cieszący oko!  Byłam bardzo zadowolona z efektu końcowego. Smak bardzo zrównoważony, delikatny i lekko owocowy. Całość […]

Tartaletka “Słoneczko”- wegańska, bez białego cukru, FIT

Jednymi z moich ulubionych owoców są brzoskwinie i nektarynki- mogę jeść bez opamiętania!!! Do tego bardzo pasują mi do ciast- zwłaszcza do tart i ciast ucieranych z kruszonką- pycha 🙂 Ostatnio trochę eksperymentuję z wypiekami typu low carb – w tym też wegańskich…. Ten przepis nie jest to czystym “low carb”, bo są tutaj owoce […]

MILLE FEUILLE przepis francuski w mojej wersji ;)

Kto z nas nie kocha francuskich wypieków?  Przepis na Mille Feuille to cudowna francuska klasyka, która podbija świat 😀 W związku z tym, coaz więcej osób próbuje to ciasto odtworzyć w wersji domowej. Nic dziwnego, gdyż Mille Feuille jest kwintesencją bogatego smaku. Dlatego też najwięksi cukiernicy jak na przykład Pierre Herme mają swoją wersję, którą […]

Wegański torcik “Migdałowo-cytrynowa Panna”

Mój komputer to naprawdę wielki przepiśnik. W zakładkach większość to różnego rodzaju receptury, przepisy, pomysły, blogi. Rzadko też zdarza mi się zrobić ciasto według jednego przepis- bardzo często łączę, zmieniam, dodaję coś co wpadło mi w oko…. i pach mam swój przepis 😛 Uwielbiam robić ciasta wielosmakowe, takie typowe przekładańce – zabierają co prawda trochę […]

Back To Top