fbpx
Slow Life Project
  • Zdrowie
    • Dobre produkty/ Zamienniki
    • Trening
    • Dietetyka
    • Suplementy
    • Równowaga i rozwój
    • Ziołolecznictwo
  • Słodkie
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciastka, bułeczki, rogaliki
    • Czekolada
    • Desery
    • Drożdżowe
    • Inne ciasta
    • Naleśniki/ Placki
    • Sernik
    • Tarty/ Ciasta kruche
    • Torty
    • Wegańskie
  • Słone
    • Obiad/Kolacja
    • Pieczywo
  • Dietetycznie
    • Bez glutenu
    • FIT Słodkie
    • FIT Słone
    • Low carb
    • Śniadanie
    • Wegańskie
  • Lifestyle
    • Rozwój osobisty
    • Moje Treningi Tygodnia
  • Zdrowie
    • Dobre produkty/ Zamienniki
    • Trening
    • Dietetyka
    • Suplementy
    • Równowaga i rozwój
    • Ziołolecznictwo
  • Słodkie
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciastka, bułeczki, rogaliki
    • Czekolada
    • Desery
    • Drożdżowe
    • Inne ciasta
    • Naleśniki/ Placki
    • Sernik
    • Tarty/ Ciasta kruche
    • Torty
    • Wegańskie
  • Słone
    • Obiad/Kolacja
    • Pieczywo
  • Dietetycznie
    • Bez glutenu
    • FIT Słodkie
    • FIT Słone
    • Low carb
    • Śniadanie
    • Wegańskie
  • Lifestyle
    • Rozwój osobisty
    • Moje Treningi Tygodnia
Slow Life Project Slow Life Project

Świadome żywienie | Zdrowie | Rozwój i równowaga

  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Czekolada,  FIT Słodkie,  Torty,  Wegańskie

    Wegański Tort Toffifee

    15.07.20 /3 komentarze

    Jak pewnie dało się zauważyć, na moim blogu znajdują się przeróżne przepisy- tradycyjne, zdrowe, warzywne i inne. Tym razem wegańskie ;) Bardzo lubię eksperymentować i próbować nowych smaków. Przede wszystkim weganizować tradycyjne receptury, jak na przykład budyń, czy karmel. A wiadomo, że do tortu kremy są podstawą, więc i ten wypiek zweganizowałam! Udało się zrobić przepyszny, sycący wegański tort, które może konkurować z tradycyjnymi!

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Ciastka Jeżyki – zdrowe wydanie :)

    18.03.18
    fit sernik z czekoladą

    Sernik z wiśniami na czekoladowym spodzie (fit wersja)

    13.12.19

    Pierniki bezglutenowe i bez cukru – pysznie i zdrowo

    09.12.18
  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Inne ciasta,  Low carb,  Torty

    Tort bezglutenowy z gruszkami (paleo, fit, bez cukru)

    14.11.19 /2 komentarze

    Tort z gruszkami, kremem waniliowym oraz warstwą nugatową. Część nugatowa jest zrobiona z masła orzechowego i kakao. Na wzór nutelli, ale w zdrowym wydaniu. Tort ma bardzo delikatny smak, wyważony z miodowym blatem. Do tego biszkopt bezglutenowy, którego nie trzeba nasączać. Nie jest tak wysoki, jak tradycyjny, ale świetnie się nadaje do tortu. Do tego krem waniliowy w wydaniu paleo- bez nabiału, bez białego cukru, z mniejszą ilością węglowodanów. Pyszny i zdrowy tort z gruszkami w wydaniu paleo, a nawet można powiedzieć, że bliski diecie ketogenicznej :)

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    keto brownie

    Keto Brownie z masą serową- mega fit wypiek

    10.07.19

    Włoski sernik z brzoskwiniami (bez glutenu, bez cukru)

    07.09.18

    Tortilla bezglutenowa z ciecierzycy – prosta i szybka

    07.03.18
  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Desery,  FIT Słodkie,  Low carb

    FIT KNOPPERS- odżywcza i zdrowa przekąska

    15.06.19 /1 Comment

    FIT KNOPPERS- szalejemy ze zdrowym wydaniem cudownego batonika :D Kochani, czas na domowe wersje sklepowych słodyczy :) Mam nadzieję, że spodoba Wam się ten pomysł! Zdrowe wersje mogą być naprawdę smaczne.... dajcie komuś na spróbowanie wafelek z tego przepisu, a na pewno nie uwierzy, że to wersja dietetyczna...a przede wszystkim zdrowa i proteinowa :) Knoppers dietetyczny, to przede wszystkim sycąca przekąska- zawsze stawiam na to, żeby domowe wypieki były pożywne i sycące :) Stąd też polecam twaróg, jogurt, serek, orzechy, pestki zamiast opierać się na kaszy jaglanej, płatkach owsianych, płatkach ryżowych ;)

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Bułeczki twarogowe low carb

    14.02.21

    Omlet proteinowy z dodatkami- idealny na śniadanie!

    27.03.17

    Kluski bananowe z mąką kokosową na mleku migdałowym

    20.10.17
  • Tarty/ Ciasta kruche,  Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Wegańskie

    Wegańska tarta karmelowa (niskie IG)!

    30.03.19 /2 komentarze

    Aaaa, jeśli obawiasz się tofu, to mam dobrą wiadomość 😉 Tofu w Polsce, które jest dopuszczone na sklepowe półki jest produktem niemodyfikowanym genetycznie. Drugą dyskusyjną kwestią jest obecność roślinnych fitoestrogenów, które negatywnie wpływają na system hormonalny. Produkty odzwierzęce również zawierają estrogeny. Musielibyśmy spożywać naprawdę sporo soi, żeby odczuć negatywne skutki. Meżczyźni rzeczywiście mogą być bardziej podatni na negatywny wpływ estrogenów i tzw. feminizację, ale musiałby to być osobnik żywiący się w większości soją 😀Poza tym soja zawiera związki o nazwie izoflawony. Mają one bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka- pomagają zmniejszyć napięcie miesiączkowe, zapobiegają chorobom serca, pomocne w okresie menopauzy. Wykazują też zdolność usuwania wolnych rodników. Soja to także źródło pełnowartościowego białka oraz żelaza…. – 100 g mąki orzechowej/migdałowej– 100 g mąki ziemniaczanej–…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Tarta cytrynowa (bezglutenowa)

    06.03.16

    Kostka ” Tęczowa fantazja”

    19.09.15

    “Boskie podniebienie” , czyli ciacho najwyższej rangi

    17.12.14
  • Ciasta z kremem,  Bez glutenu,  Ciasta z owocami

    Ciasto z brzoskwiniami i mlecznym kremem!

    23.03.19 /No Comments

    Biszkopt bezglutenowy: W związku z tym, że coraz więcej osób unika glutenu, postanowiłam wyjść z propozycją na biszkopt bezglutenowy. Na początku sądziłam, że będzie to cięższe zadanie, niemniej jednak efekt końcowy jest super. – 5 jajek– 2/3 szklanki erytrolu w pudrze (wystarczy zmielić w młynku) – 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej – 1/2 szkl. mąki ryżowej – 1/3 łyżeczki soli – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Zamiast erytrolu możesz oczywiście użyć cukru. Biszkopt na erytrolu będzie trochę mniej słodki. Jeśli wolisz sięgnąć po cukier- najlepiej sprawdzi się drobny, bo szybciej się rozpuści podczas ubijania. Białka oddziel od żółtek. Mąkę ryżową wymieszaj z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.Do białek dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać. Gdy białka nabiorą już białego koloru i zaczną pojawiać…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Tort “Okruch” – letnia rozkosz

    21.07.15

    Brownie z kremem budyniowym i polewą cytrynową.

    05.02.14

    Ciasto prosto z Raju (bez glutenu i nabiału) ;)

    18.05.17
  • FIT Słodkie,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Czekolada

    Kopiec Kreta- zdrowy (bez glutenu, bez cukru)

    25.01.19 /2 komentarze

    Bardzo dobrze pamiętam czasy, gdy na sklepowych półkach zaczęły pojawiać się mieszanki na ciasta. Do tego były to nowe propozycje- takich ciast u mnie w domu się nie jadało. Zawsze padało na coś prostego i znanego. A w sklepie mieszanki na ciasto "Kilimandżaro", "Krówka, muffiny, no i oczywiście Kopiec Kreta :D Tym razem jednak bez mieszanki, a za to bardziej dietetycznie, bo ten Kopiec Kreta jest zdrowy ;)

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Tartaletka wegańska z karmelizowanymi owocami.

    27.02.17

    Wegańskie ciastka owsiane typu Banoffee

    14.01.19

    Kakaowiec z pianką truskawkowo-kokosową (bez glutenu i nabiału)

    12.06.18
  • Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Sernik,  Tarty/ Ciasta kruche

    Ciasto z gruszkami i kremem- “Gruszki na wierzbie”

    19.12.18 /No Comments

    Czy są wśród Was miłośnicy soczystych gruszek? Mam wrażenie, że owoc ten jest niedoceniany, a przecież tak cudowny! Mięciutki miąższ o słodko-orzeźwiającym smaku…. To owoc bardzo uniwersalny, bo pasuje praktycznie do wszystkiego 🙂 Żeby wydobyć jeszcze więcej smaku z gruszki, zapiekłam ją razem z kruchym ciastem- karmelizacja świetnie podbija smak. Czekolada, wanilia,śmietanka i maślane ciasto – taka powstała u mnie kompozycja 🙂 Do tego budyniowy krem we francuskim stylu oraz czekolada, która przenosi każde ciasto w inny wymiar 🙂 Swoje wypieki zawsze staram się choć trochę uzdrowić, więc i tu mamy mniejszą ilość cukru– dzięki temu w moich ciastach bardziej czuć poszczególne składniki aniżeli smak cukru…Jak już po niego sięgam, to wybieram trzcinowy ze względu na jego karmelową nutą 🙂 Ciasto z…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Tort “Bounty” z bezą

    09.02.15

    Ciasteczkowe babeczki z serem karmelowym.

    10.06.13

    Kokosowa tarta dyniowa – bez białego cukru, nabiału i glutenu

    29.10.16
  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Desery,  Inne ciasta,  Torty

    Deser Mahana – przepis autorski :)

    28.10.18 /10 komentarzy

    Deser Mahana sprawił mi wiele radości! Nie tylko smakowej, ale także zadowolenia z wykonania! Jeśli tak jak ja, lubicie nie tylko jeść słodycze, ale też je robić, to ten przepis jest dla Was :D Nie ukrywam, że jest z tym trochę pracy, ale bardzo przyjemnej :) Efekt końcowy jest nie tylko baaaardzo smaczny, ale również cieszący oko!

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Placuszki dyniowe z mąką kokosową (low carb)

    04.12.17

    Makaron z pastą miso- nowe odkrycie

    27.10.17

    Wegański ryż na mleku- waniliowy deser :)

    27.06.15
  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  FIT Słodkie,  Tarty/ Ciasta kruche,  Wegańskie

    Tartaletka owocowa “Słoneczko”- wegańska,FIT

    12.09.18 /3 komentarze

    Pralina:– 1 łyżeczka oleju kokosowego– 1 łyżeczka syropu daktylowego/klonowego/ryżowego– 50 ml mleka roślinnego– 2 łyżki drobno posiekanych migdałów– 2 łyżeczki ksylitolu Olej rozpuścić na patelni z cukrem kokosowym i ksylitolem. Gdy cukier się skarmelizuje, dolać mleko i podgrzewać, aż mleko się zagotuje. Dosypać migdały. Podgrzewać na najmniejszym ogniu, aż migdały wsiąkną nadmiary mleka. Odstawić. Spód:– 40 g oleju kokosowego albo innego– 30 g jogurtu kokosowego – bez cukru najlepiej– 50 g erytrolu– 40 g mąki migdałowej- może być też orzechowa albo zwykła– 1 łyżeczka octu jabłkowego– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej– szczypta soli– dowolny aromat , np. waniliowy, cytrynowy Olej kokosowy w temp. pokojowej wymieszać z erytrolem i jogurtem. Dodać pozostałe składniki. Całość wymieszać. Powstanie bardzo gęste ciasto, nie typowo kruche, bo delikatnie…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Brownie bez glutenu i cukru – maślane i pomarańczowe

    04.08.17

    Lody sernikowe z bakaliami (bez jajek)

    11.09.16
    proste ciasto ucierane

    Ciasto jogurtowe z miodem i majonezem! Wilgotne i pyszne :)

    03.11.19
  • Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Desery,  Inne ciasta,  Tarty/ Ciasta kruche,  Torty

    MILLE FEUILLE przepis francuski w mojej wersji ;)

    15.08.18 /2 komentarze

    Mille Feuille przepis Ciasto półfrancuskie:– 400 g mąki orkiszowej jasnej– 1 jajko– 150 ml mleka– 2 łyżki jogurtu– 20 g cukru – to jest pożywka dla drożdży– 180 g schłodzonego masła– 20 g drożdży– 1 łyżka oleju– szczypta soli Mleko podgrzać. Drożdze rozetrzeć z łyżką cukru. Wlać 100 ml mleka. Następnie dosypać 2 łyżki mąki., żeby zagęścić rozczyn, bo wtedy szybciej wyrasta, ma pożywkę 🙂Wymieszać i odstawić, aż rozczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiać resztę mąki. Dodać jogurt, pozostałe mleko, cukier i wbić jajko. Całość krótko zmiksować. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i olej. Ciasto należy wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne, gdyż wtedy uzyskamy najlepszą konsystencjęOdstawić do wyrośnięcia na 45 minut.  Rozwałkować. Na ciasto zetrzeć 100 g zimnego masła. Złożyć na trzy…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    “Pomarańczowy Michałek”- pyszny przekładaniec

    04.05.17

    Medovik ciasto miodowe z kremem kajmakowym.

    13.05.15

    Tartaletka owocowa “Słoneczko”- wegańska,FIT

    12.09.18
123

O mnie

Jestem Meg, a dokładniej Megik!
Kulinaria to ważny element  mojej strony, bo jedzenie jest naprostszym umilaczem dnia 🙂 Oprócz tego inne rozmaitości- trochę zdrowia, trochę ajurwedy, trochę ruchu i trochę postów z całkiem innej bajki! Chcę Wam pokazać, jak znaleźć równowagę w życiu! Świadome żywienie, ale także świadome życie i wybory!
Edukuję się w zakresie dietetyki, a także w ziołolecznictwie. Dzielę się swoim doświadczeniem i wiedzą!
Więcej znajdziesz w górnych zakładkach!

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Archiwa

Kategorie

Popularne Posty

  • Sans Rival – ciasto na wagę złota
  • Sernik nowojorski Marthy Stewart- boski!
  • Sernik podwójnie serowy- kremowa rozpusta
  • Karpatka odchudzona wersja :)
  • keto brownie Keto Brownie z masą serową- mega fit wypiek
  • Czym zastąpić cukier, czyli zdrowe wypieki pod lupą
  • Rogaliki drożdżowe – pulchne i miękkie
  • Kruche ciasto migdałowe z owocami- low carb
  • mąka low carb Dieta low carb- jakich mąk można używać
  • wysoki cholesterol, dieta a zły cholesterol Wysoki cholesterol? Zacznij jeść więcej masła!

Tagi

bez cukru |bez glutenu |brownie |brownies |ciasta |ciasta z kremem |ciasteczka |ciastka |ciastka bez cukru |ciasto bez cukru |ciasto czekoladowe |ciasto drożdżowe |ciasto przekładane |ciasto wegańskie |ciasto z kremem |ciasto z owocami |Deser |dieta |Dietetyczne |fit ciasto |fit desery |fit słodkości |fit słodycze |fit słone |jak schudnąć |Kruche ciasto |low carb |metabolizm |Na śniadanie |naleśniki |obiad |odchudzanie |płatki owsiane |Produkty |proste ciasta |Przekładańce |rogaliki |sernik |Ulubieńcy |wegańskie |wegańskie ciasto |wegańskie słodkości |wegetariański obiad |wegetariańskie |Wypieki na drożdżach |zakupy |zdrowe wypieki |zdrowie |zioła |ziołolecznictwo

Instagram

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.

Informacje

  • Współpraca
  • O mnie
  • Strona główna
  • Polityka prywatności
Przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Archiwa

Instagram

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Baza przepisów kulinarnych
rondel
  • Współpraca
  • O mnie
  • Strona główna
  • Polityka prywatności