• Bez glutenu,  Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Low carb,  Sernik,  Wegańskie

    Serniczki wegańskie z malinami – kremowe

      Spód:– 50 g migdałów– 30 g orzechów laskowych– 20 g nerkowców– 1 łyżeczka syropu klonowego– 1 łyżka masła migdałowego– słodzik- u mnie 3 łyżki erytrolu– 1 łyżka kakao Wszystkie składniki zmiksować na plastyczną masę. Wylepić dno foremek.  Baza z nerkowców:– 150 g nerkowców– 125 ml mleka migdałowego/orzechowego -sprawdzi się waniliowe albo kokosowe– 50 g jogurtu kokosowego- ja użyłam mango-ananas plantona*– 50 g oleju kokosowego– sok z połówki cytryny– 50 ml wody + 1.5 łyżeczki agaru– 150 g erytolu Nerkowce należy wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, ale najlepiej ok. 12 godzin- warto zrobić to na noc Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić. Wodę wymieszać  z agarem i zagotować. Gotować przez ok.…

  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  FIT Słodkie,  Tarty/ Ciasta kruche,  Wegańskie

    Tartaletka owocowa “Słoneczko”- wegańska,FIT

    Pralina:– 1 łyżeczka oleju kokosowego– 1 łyżeczka cukru kokosowego/trzcinowego– 50 ml mleka roślinnego– 2 łyżki drobno posiekanych migdałów– 1 łyżeczka ksylitolu Olej rozpuścić na patelni z cukrem kokosowym i ksylitolem. Gdy cukier się skarmelizuje, dolać mleko i podgrzewać, aż mleko się zagotuje. Dosypać migdały. Podgrzewać na najmniejszym ogniu, aż migdały wsiąkną nadmiary mleka. Odstawić. Spód:– 40 g oleju kokosowego albo innego– 30 g jogurtu kokosowego – bez cukru najlepiej– 50 g erytrolu– 40 g mąki migdałowej- może być też orzechowa albo zwykła– 1 łyżeczka octu jabłkowego– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej– szczypta soli– dowolny aromat , np. waniliowy, cytrynowy Olej kokosowy w temp. pokojowej wymieszać z erytrolem i jogurtem. Dodać pozostałe składniki. Całość wymieszać.…

  • Bez glutenu,  Ciasta z owocami,  Sernik,  Tarty/ Ciasta kruche

    Włoski sernik z brzoskwiniami (bez glutenu, bez cukru)

    Spód:– 2/3 szkl. zmielonych płatków owsianych bezglutenowych*– 2/3 szkl. mąki migdałowej– 100 g masła– 1 jajko– 20 g miodu– 50 g erytrolu (można użyć stewii albo innego słodzidła)– szczypta soli– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować, aż powstaną grudki. Następnie uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej – 500 g twarogu tłustego ( u mnie śmietankowy 15% tłuszczu)– 500 g ricotty– 5 jajek– 1 budyń śmietankowy– 30 g mąki migdałowej– 100 ml śmietany kremówki– 1 i i 1/3 szkl. erytrolu– 50 ml soku z cytryny + kilka brzoskwiń- u mnie świeże Jajka zmiksować z erytrolem, aż masa delikatnie się spieniOba…

  • Bez glutenu,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  FIT Słodkie,  Low carb,  Wegańskie

    Ciastka migdałowe z mąką kokosową (low carb)

      Przepis: – 200 g cieciorki z puszki– 1 jajko albo 1 łyżka siemienia lnianego + 50 ml ciepłej wody– 40 g mąki kokosowej– 50 g mąki migdałowej – wystarczy zmielić migdały– 70 g erytrolu– 20 g masła migdałowego albo z orzechów ziemnych– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej– szczypta soli– czekolada bez cukru do środka– aromat waniliowy albo inny wg smaku- na pewno warto użyć aromatu, bo wzbogaci smak  Cieciorkę zblendować z jajkiem albo siemieniem i wodą. Dodać pozostałe składniki oprócz czekolady i dobrze wymieszać. Dodać czekoladę i wymieszać.  Ciasteczka formować ręką. Piec w 170 stopniach przez ok. 20 minut, aż będą złociste.  Polewa ciemna:-> wymieszałam kakao z erytrolem, wodą i masłem migdałowym. Polewa jasna:->…

  • Bez glutenu,  FIT Słodkie,  Naleśniki/ Placki,  Śniadanie,  Wegańskie

    Pancakes migdałowo-kokosowe (vegan)

      – 5 g siemienia lnianego- u mnie złociste– 5 g mąki z ciecierzycy– 70 ml wrzątku Zalać wrzątkiem, odstawić na 5-10 minut – 10g mąki ryżowej – 30 mąki migdałowej (uzyłam odtłuszczonej)*– 10 g mąki kokosowej– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej– 200 ml mleka roślinnego + ewentualnie 50 ml wody**– szczypa soli– 1 łyżka ksylitolu– 1 łyżeczka octu jabłkowego albo soku z cytryny– 1/5 łyżeczki sody oczyszczonej- dosłownie na czubek łyżeczki– odrobina oleju Do kleiku z siemienia dodać pozostałe składniki wraz z odrobina oleju – kilka kropel. Dobrze wymieszać, najlepiej zmiksować i odstawić na 20 minut. Myślę, że nie stanowi problemu odłożenie ciasta na noc do lodówki. Rano wystarczy spr. konsystencję, gdy będzie za gęsta,…

  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Torty

    Kakaowiec z pianką truskawkowo-kokosową (bez glutenu i nabiału)

    – 4 jajka– 1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu (może być zwykły cukier)– 10 g cukru pudru (cukier pomaga w stabilizacji biszkoptu)– 1/2 szkl. mąki ryżowej– 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej– 3 łyżki kakao– 1 łyżka oleju– 1/4 łyżeczki pr. do pieczenia– szczypta soli Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo erytrol i ubijać, aż przestanie być wyczuwalny. Na koniec cukier i ponownie zmiksować. Żółtka roztrzepać widelcem i stopniowo wlewać do bezy. Delikatnie mieszać- najlepiej już trzepaczką nie mikserem. Następnie dodać olej.  Mąkę ryżową wymieszać z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i kakao. Dodawać łyżka po łyżce do masy jajecznej.  Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki zostawić bez papieru i bez smarowania. Wyłożyć…

  • wegańskie brownie
    Bez glutenu,  Czekolada,  FIT Słodkie,  Wegańskie

    Wegańskie brownie z batatów- wilgotne i klejące

    u mnie forma- ok. 21×26– 250 g ugotowanych batatów– 60 g masła z orzechów włoskich- można użyć innego– 100 g suszonych daktyli- namoczonych wcześniej– 25 g siemienia lnianego (u mnie złociste) + 100 ml ciepłej wody– 100 ml mleka roślinnego– 130 g erytrolu– 1 budyń śmietankowy- 40 g– 60 g mąki migdałowej/orzechowej– 20 g mąki kokosowej– 40 g kakao– 3 łyżki dżemu wiśniowego/powideł– 1 łyżka octu + 50 g posiekanej czekolady gorzkiej Siemię zalać wodą, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut. Bataty, namoczone daktyle, masło orzechowe, erytrol i mleko razem zblendować.Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Powinno powstać gęsta masa. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier dałam trochę mąki kokosowej, stąd te…

  • Bez glutenu,  Czekolada,  Desery,  Dobre produkty/ Zamienniki,  FIT Słodkie,  Low carb,  Wegańskie

    Wegańska czekolada mleczna bez cukru!

        Cukier zastąpiłam zdrowym słodzikiem, a “mleczność” uzyskałam dzięki użyciu mleka sojowego o smaku waniliowym. Rzadko sięgam po soję, ale to mleko było z soi “non-gmo”.  Ponadto wiele roślinnych napojów w proszku zawiera w sobie suszony syrop glukozowy albo jeszcze gorzej glukozowo-fruktozowy. Moje mleko miało naprawdę dobry skład. Oczywiście możecie zastąpić je tradycyjnym mlekiem w proszku, odżywką białkową czy mlekiem kokosowym w proszku. Na szczęście opcji jest kilka 😀 – 100g masła kakaowego– 25g kakao naturalnego– 40 ml napoju migdałowego/innego roślinnego– 40g mleka w proszku (u mnie sojowe waniliowe bez gmo) albo odżywki białkowej– słodzik- u mnie 2 łyżeczki stewii odpowiadającej 4 łyżeczkom cukru oraz 3 łyżki pudru z ksylitolu– dodatkowo- ekstrakt…

  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  FIT Słodkie,  Low carb,  Tarty/ Ciasta kruche,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Tarta limonkowa z nerkowców – wegańska, low carb

      Spód:– 150 g migdałów blanszowanych– 70 g słonecznika– 20 g mąki kokosowej– 60 g daktyli suszonych– 60 g rodzynek– 30 g oleju kokosowego nierafinowanego– 20 g płatków owsianych Wszystkie składniki zblendować razem na kleistą ale zwartą masę.Wyłożyć spód i boki tortownicy/formy na tartę o śr.22 cm – boki na wysokość 2cm. Krem limonkowy:– 250 g nerkowców– 70 g oleju kokosowego– 1 kiwi– sok z 2 limonek– skórka z 1.5 limonki*– 1 awokado– 100 g ugotowanej kaszy jaglanej– 130 g erytrolu– 30 g syropu z brązowego ryżu**– 100 ml mleka roślinnego + 4g agaru– 20 g mąki kokosowej Nerkowce najlepiej żeby były namoczone przez przynajmniej 16h w zimnej wodzie. Można też wstawić do…

  • Bez glutenu,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Desery,  FIT Słodkie,  Wegetariańskie

    FIT Ciastka kokosowe – typu rafaello

        10-12 sztuk(w zależności od wielkości) – 100g białek– 50g syropu klonowego/miodu (można zastąpić jogurtem ze słodzikiem)– 1/3 szkl.erytrolu/ksylitolu– 20g budyniu waniliowego w proszku– 60 g migdałów – u mnie Vivio– 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej– 30 g wiórków kokosowych– 30 g mąki kokosowej– 30 g mąki migdałowej– zmielonych na mąkę migdałów– 2 łyżki mleczka kokosowego- gęstej części Białka delikatnie roztrzepać z ksylitolem- powinny się delikatnie spienić tylko.Migdały zmielić na pastę razem z syropem klonowym.W misce wymieszać mąkę migdałową, mąkę kokosową, wiórki kokosowe, budyń i sodę oczyszczoną. Dodać pastę migdałową i mleczko kokosowe. Wymieszać. Na koniec dodać lekko spienione białka.Wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto na ciasta powinno zgęstnieć.Ciasto nakładałam łyżką i…