Kawa dla smakoszy! Pomysły na pyszne wariacje
Kawa dla smakoszy to cudowny napój, który sprawdzi się idealnie dla osób spragnionych nowych, kawowych doznań! Dobrej jakości kawa to podstawa smacznego napoju, który będzie przyjemnie pobudzał ciało oraz kubki smakowe.
Kawa w zależności od sposobu podania będzie inaczej smakować. Filiżanka, kubek, a może szklanka w staromodnym stylu? A do tego pianka czy może czarne espresso?
Kubek ma być ciemny, a może przezroczysty, gdzie widać każdą warstwę latte macchiato?
I oczywiście wersja, która największą popularność zyskuje latem….cudowna kawa mrożona.
To też sztuka zrobić dobrą mrożoną kawę 😉
Jak zrobić dobrą kawę mrożoną?
1. Odpowiednie akcesoria
O ile przy tradycyjnej kawie nie jest Nam potrzebne zbyt wiele, tak przy wersji mrożonej przydatne mogą być odpowiednie akcesoria.
Przede wszystkim dobry spieniacz do mleka, który doda odpowiedniej objętości i sprawi, że mleczna pianka będzie stabilna.
Możecie wybrać profesjonalny spieniacz albo elektryczną trzepaczkę. Wszystko zależy od tego, jak bardzo wymagający jesteście 😉
Ponadto oprócz spieniacza, który generalnie jest dodatkiem, bardzo ważny jest sposób parzenia kawy. Uważam, że tutaj warto zainspirować się Włochami i sięgnąć po tradycyjną kawiarkę. Taki sposób przygotowania kawy jest bardziej rytualny, ale dzięki temu wyjątkowy.
Kawiarka zresztą jest też bardzo zgrabnym sprzętem, który będzie ładnie prezentować się na kuchennym blacie.
Przy wyborze kawiarki sprawdzajcie, czy dostaniecie na nią gwarancję.
Ja polecam Fabrykę Form, gdzie na większość kawiarek dostajecie 5-letnią gwarancję.
2. Odpowiednie ziarna
Kawa dla smakoszy to przede wszystkim wybór odpowiedniej jakości ziaren. Do kawy mrożonej najlepiej sprawdzą się delikatne ziarna kawy albo kawa rozpuszczalna. Te, które mają czekoladowe, orzechowe i karmelowe nuty. Najlepiej sięgać po kawę 100% arabica, gdyż robusta będzie miała więcej goryczki. Przy kawie mrożonej jednak lepiej sięgnąć po kawę łagodną i bardziej kremową.
Z jakiego regionu kawa będzie najlepsza? Najbardziej delikatne odmiany pochodzą z Brazylii oraz Etopii. Kawa dla smakoszy powinna charakteryzować się przede wszystkim niską kwasowością oraz głębokimi nutami smakowymi.
Kawa brazylijska będzie obfitsza w nutę czekoladową. Z kolei z Etiopii będzie miała charakterystyczną cytrusową nutę. Ja swoja przygodę z kawą zaczynałam właśnie od brazylijskiej odmiany. Oprócz samych ziaren istotne jest też ich palenie oraz świeżość. Najlepsza będzie kawa ziarnista świeżo palona. Dlatego warto szukać polskich palarni. Ze swojej strony mogę polecić Etno Cafe, a jeśli chodzi o sam rodzaj kawy, to mi bardzo smakuje Yellow Bourbon, która charakteryzuje się niską kwasowością oraz przyjemną czekoladowo-orzechową nutą.
3. Dobór dodatków
Dobra mrożona kawa musi opierać na mocnym, aromatycznym wywarze, czyli dobrze przyrządzonej kawie. Jak wspominała wyżej świetnie sprawdzi się tradycyjna kawiarka. Chociaż kawa z ekspresu też będzie stanowić świetną bazę.
Gdy mamy już dobrą kawę, czas zabrać się za komponowanie smakowej wersji mrożonej kawy. Uważam, że mrożona kawa musi składać się absolutnie z tych dwóch elementów: mleka/śmietanki oraz lodu. Bez tego ani rusz.
Opcjonalne, chociaż mile widziane są syropy do kawy. Oczywiście taka kawa staje się bardziej deserem, ale od czasu do czasu taka przyjemność jest Nam potrzebna.
Podstawowa wersja kawy mrożonej, to po prostu mocne espresso, kostki lodu oraz woda. Taka kawa to prostu “Frappe”– jest to grecki styl przygotowania mrożonej wersji. Ważnym jej elementem jest również sposób podania. Taka kawa jest serwowana w wysokiej szklance, jak do kawy latte.
PRZEPISY NA MROŻONĄ KAWĘ
1.Kawa Frappe
– 1 filiżanka dobrej i mocnej kawy
– 1/2 szkl. wody
– kilka kostek lodu
W przypadku kawy frappe najważniejszą rolę odgrywa dobrej jakości kawa oraz sposób przygotowania.
Schłodzoną kawę, wodę oraz kostki lodu wrzuca się razem do blendera i miksuje się, aż powstanie pianka. Tak gęstą piankę przekłada się do szklanki od latte, dolewa się wody i dorzuca jeszcze kilka kostek lodu. Dla tych, którzy lubią słodką kawę, dodaje się trochę cukru, najlepiej trzcinowego.
2. Kawa mleczna
– 1 filiżanka dobrego espresso
– 100 ml wody
– 100 ml mleka
– 1 łyżeczka cukru- najlepiej trzcinowy/ muscovado
– kostki lodu
Kawę, wodę oraz lód ponownie należy umieścić w blendrze i zmiksować.
Mleko należy dobrze spienić za pomocą spieniacza. Do wysokiej szklanki wlać kawę, następnie dodać cukier i mleko. Delikatnie połączyć, żeby powstały paski – przeplatające się wzory kawy oraz mleka. Na koniec dorzucić kilka kostek lodu.
3. Kawa Dalgona
Ta wersja kawy robiła ostatnio furorę. Kawa Dalgona opiera się na kawie rozpuszczalnej i przypomina bardziej kawową piankę, niż płynną kawę.
Bardzo ważne jest, żeby użyć kawy rozpuszczalnej w granulkach, gdyż to ona odpowiada na konsystencję tego deseru. Kawa Dalgona to kawa dla smakoszy, ale także miłośników deserów, zwłaszcza tych z kawową nutą.
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 3 łyżeczki gorącej wody
– 2 łyżeczki cukru ( można zastąpić ksylitolem)
+ 200 ml mleka/śmietanki
+ kostki lodu
Kawa Dalgona wyjdzie tylko jeśli użyjecie blendera albo miksera. Ponadto, potrzeba chwilę, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Do kielicha od blendera umieszczamy kawę, gorącą wodę oraz cukier. Całość blendujemy do uzyskania kremowej i delikatnej pianki.
W odpowiedniej szklance- może to być wysoka szklanka, kubek czy filiżanka. Na pewno urokowi doda podanie tej kawy w przezroczystym naczyniu 🙂
Do szklanki wlać schłodzone mleko- ja polecam je delikatnie spienić. Następnie wlać piankę kawową i dodać lód. Dalgona coffee jako pyszna wersja domowej kawy mrożonej bardziej w formie deserowej gotowa.
4. Kawa rewitalizująca
Mrożona kawa wcale nie musi być kalorycznym deserem. W kuchni wschodniej do kawy dodaje się aromatyczne przyprawy. Czemu więc nie wprowadzić zdrowej wersji mrożonej kawy do naszego dnia? 🙂
Taką kawę rewitalizującą można również nazwać złotą kawą nie tylko ze względu na kolor, ale także na właściwości zdrowotne
-1 filiżanka mocnej kawy
– 100 ml mleka migdałowego
– 100 ml zimnej wody
– 1/4 łyżeczki kurkumy
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
Zimną wodę, kurkumę, miód i olej kokosowy dobrze zmiksować- fajnie sprawdzi się wymieszanie w szejkerze albo za pomocą spieniacza. Do kubka włożyć kilka kostek lodu, wlać kawę, a następnie mieszankę wodno-przyprawową 😀 Na koniec wlewamy mleko i dokładnie mieszamy.
5. Kawa a la szejk pobudzający bananowo-orzechowy
Wracamy znów do bardziej wersji deserowej, ale w zdrowym wydaniu.
Taki napój może śmiało zastąpić śniadaniowy koktajl typu “smoothie”.
Gwarantuję, że jak spróbujecie takiego napoju, to zaspokoicie wiele potrzeb,:
– doznacie przyjemnego obudzenia
– będziecie orzeźwieni
– zaspokoicie głód
– poznacie nowe smaki!
– 1 filiżanka kawy- polecam brazylyjską z orzechową nutą (150 ml)
– 1 mrożony banan
– 100 ml mleka migdałowego- najlepiej schłodzonego w zamrażalniku
– 1 łyżeczka masła orzechowego- ja uwielbiam migdałowe
– 2/3 łyżeczki naturalnego kakao
– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wszystkie powyższe składniki umieścić w blenderze i porządnie zblendować na gładki mus. Dalej robimy, jak w poprzednich przepisach na mrożone kawy- do szklanki wkładamy lód i wlewamy nasz kawowy szejk 🙂