jak obniżyć cukier
Odchudzanie,  Cykl - 7 Wspaniałych,  Suplementy,  Zdrowie,  Ziołolecznictwo

Jak obniżyć poziom cukru? Naturalne metody dla każdego!



Jak obniżyć poziom cukru? Stan przedcukrzycowy jest stanem z zaburzoną tolerancją glukozy. Jak obniżyć poziom cukru we krwi? W większości przypadków osoby borykające się z tym schorzeniem muszą stosować odpowiednią dietę oraz w miarę możliwości sięgać po suplementy. Gdy stan przedcukrzycowy nie jest kontrolowany,to niestety wtedy rozwija się czasem cukrzyca typu 2 i cukrzyca typu 1. 

Możliwe jest jednak zahamowanie lub cofnięcie rozwoju stanu przedcukrzycowego lub przynajmniej opóźnienie rozwoju cukrzycy poprzez zastosowanie ziół i składników pochodzenia naturalnego, które regulują poziom cukru we krwi.  Uważam, że dbanie o gospodarkę cukrową jest jednym z ważniejszych kroków, jakie każdy z Nas powinien podjąć w celu kontroli zdrowia 🙂


Aktywny tryb życia i przyjmowanie ziół zapobiegających cukrzycy może tylko zaowocować większą witalnością oraz pomoże zachować szczupłą sylwetkę. Jak więc każdy z nas może obniżyć poziom cukru we krwi albo po prostu dbać o jego dobry wynik we krwi?  Osobiście jestem wierna medycynie naturalnej oraz terapiom ziołowym. Sama bardzo często sięgam właśnie po zioła pomagające w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi.

Są to zarówno ziołowe naprawy, herbaty, jak i suplementy. Poniżej znajdziecie zestawienie tych bardziej dostępnych, które też nie wywołują skutków ubocznych.

JAK OBNIŻYĆ POZIOM CUKRU WE KRWI .
Poniżej prezentuję naturalne rośliny, które przebadano pod kątem wpływu na poziom cukru we krwi.

#1. KOZIERADKA. Jak obniżyć poziom cukru

Jak obniżyć poziom cukru we krwi? Kozieradka, to ludowe lekarstwo na cukrzycę. Zioła mają dla mnie w sobie coś magicznego i wierzę w ich naturalną moc 🙂 Kozieradka to jedno z tych ziół, które gości u mnie codziennie w postaci suplementu, jako produkt wspierający prawidłowy poziom cukru we krwi. W badaniu przeprowadzonym na grupie osób z Indii borykających się z cukrzycą wykazano, że dodatek kozieraki ma pozywytny wpływ na gospodarkę cukrową [3]. Właściwości regulujące poziom cukru wynikają z obecności rozpuszczalnego błonnika, który hamuje tempo wchłaniania cukru we krwi.

Ponadto kozieradka pomaga w problemach jelitowych oraz gdy doskwiera Nam uczucie ciężkości po posiłku. Galaktomannan to związek obecny z kozieradce, dzięki któremu jest ona tak zdrową rośliną. Wykazuje działanie osłaniające oraz oczyszczające dzięki obecności flawonoidów.


kozieradka,prawidłowy poziom cukru we krwi.

#2. FORSKOLINA

Forskolina nazywana również pokrzywą indyjską jest ziołem o szerokim działaniu zdrowotnym. Doceniana głównie przez medycynę ajurwedyjską oraz hinduską. Pokrzywa indyjska stymuluje uwalnianie insuliny i glukagonu. Ponadto działanie forskoliny sprzyja zwiększeniu poziomu cząsteczki w naszych komórkach zwanej cyklicznym adenozynomonofosforanem (cAMP). Wysokie stężenie forskoliny w suplementach sprzyja także dodatkowej utracie tkanki tłuszczowej dzięki podwyższonemu procesowi lipolizy. Na ten moment jednak ilość badań nie jest zbyt duża, dlatego też lekarze podchodzą dość sceptycznie do pozytywnego wpływu na gospodarkę cukrową pokrzywy indyjskiej. Niemniej jednak wyniki tych przeprowadzonych są pozytywne.

Pokrzywa indyjska ma również dodatkowe zastosowanie jako środek obniżający ciśnienie krwi, a także polecana jest astmatykom, czy osobom narażonym na jaskrę. Ponadto pomaga zwalczyć wysoki poziom trójglicerydów oraz wykazuje ilne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

#3. BANABA Jak obniżyć poziom cukru

Roślina niezbyt znana w Polsce, ale bardzo często dodawana do leków, czy środków służących poprawie gospodarki cukrowo-insulinowej. Powszechnie nazywany kwiatem królowej, czy gigantycznym mirtem – ta roślina jest jest dumą Indii. Jak obniżyć poziom cukru we krwi? Sięgnąć po kwiat królowej, który obniża poziom cukru we krwi (działanie hipoglikemiczne), ułatwia transport glukozy do komórek i zmniejsza ilość trójglicerydów. Herbata z liści jest stosowana przeciwko cukrzycy i w celu zmniejszenia masy ciała. 

Liście Banaba są w stanie obniżyć poziom cukru we krwi z powodu kwasu (glikozyd triterpenoidu) i innych fitochemikaliów. Fitochemikalia w liściach banaby działają na poziomie molekularnym, “dostrajając” uszkodzony receptor insuliny, który jest przyczyną oporności na insulinę. Dzięki temu odpowiedź organizmu na insulinę się polepsza, a komórki nie “zamykają” się, dzięki czemu insulina znajduje ujście z krwiobiegu.

Przeprowadzono badania skuteczności i bezpieczeństwa banaba (Lagerstroemia speciosa L.) i kwasu korozolowego i nie zaobserwowano ani nie odnotowano jego negatywnych skutków w badaniach na zwierzętach lub kontrolowanych badaniach klinicznych na ludziach [1]. Banaba zawiera także koncentrację błonnika pokarmowego i minerałów, takich jak magnez i cynk. Pomaga organizmowi w radzeniu sobie z glukozą i jako taki jest również skuteczny w odchudzaniu i przeciw otyłości. Efekt hipoglikemiczny (obniżenie poziomu cukru we krwi) jest podobny do działania insuliny (która indukuje transport glukozy z krwi do komórek ciała). Herbata działa leczniczo na dolegliwości, takie jak cukrzyca, problemy z nerkami i moczem.

#4. GORZKI MELON

Jest to delikatna wieloletnia, zielna tropikalna winorośl należąca do rodziny dyniowatych. Gorzki melon ma dwa razy więcej potasu niż banany, a także jest bogaty w witaminę A i C. Ma właściwości hipoglikemiczne (obniżające poziom cukru we krwi) i poprawia wychwyt glukozy przez komórki.Dlatego też tak często jest dodawany do suplementów, które mają właśnie być odpowiedzią na pytanie jak obniżyć poziom cukru we krwi/

Gorzki melon promuje uwalnianie insuliny i nasila jej działanie. Główne związki, które zostały wyizolowane z gorzkiego melona i zidentyfikowane jako środki hipoglikemiczne, obejmują charantynę oraz polipeptyd-p[ 2]. Najwięcej właściwości obniżających poziom cukru we krwi ma esktrakt z gorzkiego melona. Substancje zawarte w tej roślinie aktywują w ludzkim ciele enzym o nazwie AMPK. Enzym ten jest nieprawidłowo aktywowany u osób z cukrzycą typu 2, dlatego też gorzki melon jest polecany cukrzykom.

Ponadto związki zawarte w gorzkim melonie zapobiegają nowotworom, zwłaszcza rakowi piersi oraz trzustki. Prawidłowe funkcjonowanie trzustki jest niezwykle ważne w zapobieganiu cukrzycy. Fruktoza jest rozkładana w trzustce, a zbyt duża ilość jej przetworzonej formie może doprowadzić do insulinooporności, a z czasem do cukrzycy typu 1. Melon zawiera związki zwane saponinami steroidowymi, które stymulują wzrost komórek β w trzustce, które z kolei odpowiadają za produkcję insuliny.

jak obniżyć poziom cukru we krwi.


#5. OWOCNIA FASOLI

Owocnia fasoli pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Zdrowotne właściwości wykazują strąki fasoli, nazywane właśnie owocnią. Pierwsze badania przeprowadzane pod kątem wpływu owocni fasoli na glikemię miały pozytywne wyniki. Dlatego konstytuowano badania i zauważono, że roślina ta obniża poziom cukru we krwi po posiłku oraz może pomóc z insulinoopornością.

Owocnia fasoli jest źródłem inozytolu oraz choliny. Ten pierwszy związek jest polecany właśnie diabetykom, gdyż inozytol. W badaniu opublikowanym w International Journal of Endocrinology, osoby, którym podawano inozytol w formie d-chiro zauważyły spadek glikemii, a dodatkowo suplementacja ta pozytywnie wpłynęła na nastrój uczestników [3]. Inna forma inozytolu również ma działanie korzystne dla diabetyków- “mio-Ins” znacząco hamuje w dwunastnicy wchłanianie glukozy i zapobiega nagłym wzrostom cukru we krwi. Jej poziom jest stabilny i dzięki temu nie odczuwamy spadków energetycznych.
W początkowym stadium cukrzycy oraz przy insulinooporności owocnia fasoli może okazać się bardzo skuteczna i w dłuższej perspektywie doprowadzić do zmniejszenia dawek leków przeciwcukrzycowych. insulinooporność, jak przeciwdziałać, cukrzyca typu 2, insulina a otyłość, jak obniżyć cukier, dieta niski indeks, indeks glikemiczny, insulina a odchudzanie

#6. GYMNEMA SYLVESTRE

Kolejna cudowna roślina pochodzi z Azji. Trafiłam na nią dzięki ajurwedzie. Zawsze szukam naturalnych metod na różnego rodzaju schorzenia, czy po prostu w celu usprawnienia działania organizmu.
Mimo że nie mam problemów z gospodarką cukrową, to jednak ze względu na fakt, że w wielu produktach ten cukier jest dodawany, to wolę wspomóc mój organizm poprzez picie ziół oraz suplementację ekstraktami z roślin. Tak tez jeż w przypadku Gymnmea sylvestre, który zdecydowałam się suplementować 🙂

Związek zawarty w tej roślinie o trudnej dość nazwie – trioctan dihydroksy gymnemowy wykazuje działanie hipoglikemiczne. Ponadto gymnema sylvestre zawiera kwas hydroksycytrynowy – HCA, który blokuje częściowo wchłanianie cukru z pożywienia [4]. Gymnema sylvestre to roślina bogata w chrom, który z kolei hamuje apetyt na słodkie. Chrom także jest częścią tak zwanego GTF ( Glucose Tolerant Factor) czynnika tolerancji glukozy. Czynnik jest niezwykle istotny w regulacji poczucia głodu oraz sytości,za które odpowiadają takie hormony jak grelina i leptyna. Ponadto chrom ma związek z działaniem insuliny- kontrolując jej podaż, wpływa na normalizację poziomu cukru we krwi. [5].insulinooporność, jak przeciwdziałać, cukrzyca typu 2, insulina a otyłość, jak obniżyć cukier,indeks glikemiczny, insulina a odchudzanie

zioła dla cukrzyków, dieta dla cukrzyka, suplementacja cukrzyków,
Źródła:
  1. https://www.verywellmind.com/inositol-what-should-i-know-about-it-89466
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/317051.php#Important-considerations-for-people-with-diabetes
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92755/
  4. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-733/fenugreek
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4306384/

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *