Sernik,  Bez glutenu,  FIT Słodkie

Sernik z miodowymi roladkami- wykwintny!

sernik z miodowymi roladkami

Sernik kojarzy mi się z rodzinnymi przyjęciami, to zawsze wyjątkowy i bogaty deser. Już samo przygotowanie sernika wprawia w dobry nastrój. Czasem jednak warto urozmaicić to proste, ale wyjątkowe ciasto. Gdy sam smak kremowej i waniliowej masy serowej, to za mało, to znak, że czas na nową wersję sernika.

Ten sernik to duża niespodzianka! Z góry nie widać tego, co skrywa w środku… A są to miodowe roladki na bazie ciasta zbliżonego do miodownika. Zawijasy te są wypełnione powidłami śliwkowymi, które idealnie komponują się z masą serową. Sernik z miodowymi roladkami

Sernik z miodowymi roladkami nadziewanymi powidłami to wyjątkowe ciasto, które zaskoczy każdego. Wierzch ciasta posmarowany jest jogurtem greckim z dodatkiem śmietanki. Dla mnie smak idealny zwłaszcza na zimowe wieczory i trwający jeszcze okres świąteczny 🙂

sernik z roladkami miodowymi,

Przepis na KREMOWY SERNIK Z MIODOWYMI ROLADKAMI NADZIEWANYMI POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI!
Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego! Proste ciasto a jedyną czynnością trochę bardziej wymagającą jest wałkowanie ciasta, smarowanie powidłami oraz zawijanie 😉


Ciasto na roladki miodowe:Sernik z miodowymi roladkami

-600g mąki (u mnie: 150g mąki ryżowej, 150g mąki kasztanowej, 100g mąki ziemniaczanej, 100g łubinowej, 100g cieciorkowej)*
– 80g miodu
-40 g ksylitolu/erytrolu/cukru
-100 g kwaśnej śmietany/śmietany roślinnej albo jogurtu
-150 g masła
-całe jedno jajko + 2 żółtka
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
– przyprawa korzenna- u mnie 1 łyżeczka dla smaku
-1 łyżka octu
-szczypta soli
+ słoik powideł śliwkowych

Sernik z miodowymi roladkami najlepiej zacząć od zrobienia ciasta, gdyż musi ono się trochę schłodzić. Masło, które rozpuszczamy i mieszamy musi ponownie stężeć, stąd to chłodzenie 🙂

Masło, cukier i miód rozpuścić. Odstawić, aż masa będzie letnia
Każdą mąkę przesiać i wymieszać razem z proszkiem, sodą oraz przyprawą korzenną. Jogurt albo śmietankę zarówno tradycyjne, jak i roślinne wymieszać z sodą oczyszczoną.
Do mąki dodać najpierw letnie masło z miodem. Dodać następnie pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli ciasto na miodowe roladki jest zbyt kleiste, to wystarczy dosypać trochę mąki. Ciasto podzielić na cztery części i schłodzić w lodówce przez jedną godzinę.

Porada- ciasto na te roladki również świetnie się sprawdzi w postaci ciasteczek, czy ślimaczków. Można też zrobić pierożki czy rogaliki.
Sernik z miodowymi roladkami

*do ciasta sprawdzi się większość mąk. Gdy używam bezglutenowych, to dodaję mąkę ziemnaczaną i mąkę łubinową bogatszą w białko, która dobrze łączy ciasto. Można użyć również mąki pszennej, orkiszowej, żytniej, gryczanej czy owsianej. Polecam jednak mieszać mąki neutralne z tymi bardziej wyraźnymi, żeby nie były wyczuwalne 🙂


Masa serowa z dodatkiem masła orzechowego

-1,2 kg twarogu – u mnie 700g półtłustego i 500g tłustego
-100 ml mleka
-8 jajek
-150g masła orzechowego
– 40 g budyniu śmietankowego
– 1 i 2/3 szkl. erytrolu/ksylitolu/cukru
– ekstrakt waniliowy- opcjonalnie

Twaróg zmielić. Erytrytol/ksylitol albo cukier zmiksować z jajkami. Dodawać partiami zmielony twaróg. Następnie dodać masło orzechowe oraz mleko- zmiksować.
Ponieważ masy lepiej nie napowietrzać za bardzo, to mikowanie najlepiej zakończyć, jak wszystkie składniki będą połączone.Na koniec wsypać budyń oraz dla smaku ekstrakt waniliowy. Wszystko razem wymieszać, ale już bez mikowania.

Sernik z roladkami miodowymi super się komponuje z orzechową nutą w samej masie serowej. Ja też bardzo lubię wanilię, stąd jej dodatek, ale nie jest konieczne.

Wykonanie i pieczenie:

+powidła śliwkowe
+ puszka masy kajmakowej (opcjonalnie)

Ten sernik z miodowymi roladkami mimo robienia wszystkiego z jednej formie jest ciastem wielosmakowym. Robotę robią oczywiście roladki, które świetnie wyglądają po przekrojeniu, ale również aromatyczna, orzechowa masa serowa i niespodzienka w postaci kajmaku.
Masę kajmakową można zastąpić zmiksownymi daktylami albo użyć masła orzechowego z dodatkiem miodu.

Schłodzone ciasto na roladki rozwałkować na długość formy – każdy blat powinien być bardzo cienki. Posmarować powidłami i zawinąć. Przygotować w ten sposób 4 rulony. Wszystkie ułożyć w formie z papierem do pieczenia (duża forma 30x40cm).
Miodowe roladki posmarować masą kajmakową albo propozycjami podanymi wyżej.

Na to wylać masę serową.
Sernik z miodowymi roladkami pieczemy w 160 stopniach przez ok. 60-65 minut, aż wierzch będzie ściety i zrumieniony.
Sernik z miodowymi roladkami

+ Polewa na wierzchu

Moja polew zostałą przygotowana na szybko i nie znam dokładnych propocji. Jednak ze względu na jej cudowny smak dzielę się pomyłem, możliwe że Was to zainspiruje 😉

Do przygotowania wierzchniej warstwy użyłam gęstego jogurtu (ok 400g), 200g twarogu oraz 100 ml śmietany kremówki. Wszystko zblendowałam, dosłodziłam akurat stewią i dosypałam jeszcze trochę mleka w proszku do usztywnienia polewy- około 2 łyżek.
Sernik z miodowymi roladkami

Sernik jest świetnym ciastem do przerobienia na wersję bardziej dietetyczną. Dużo daje zblendowanie twarogu, wtedy nawet ten chudy będzie gładki i kremowy 🙂
Jeśli uwielbiacie serniki, a chcecie przy tym pobróbować ze zdrowszymi wersjami, to gorąco zachęcam do wypróbowania tych przepisów:

—> Krajanka sernikowa z anansem i czekoladą
—> Sernik z ricottą i brzoskwiniami na pełnoziarnistym spodzie


sernik z miodowymi roladkami, sernik bez glutenu, sernik miodowy


fit sernik, sernik bez glutenu, ciasto miodowe

sernik świąteczny, sernik wykwintny, sernik z masłem orzechowym



sernik z roladkami

roladki miodowe z serem

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *