proste ciasto ucierane
Ciasta z owocami,  Bez glutenu,  Dietetycznie,  FIT S艂odkie,  Wegetaria艅skie

Ciasto jogurtowe z miodem i majonezem! Wilgotne i pyszne :)

ciasto jogurtowe z miodem i majonezem.


Tak… dobrze przeczytali艣cie, w tym cie艣cie jest….MAJONEZ 馃槈 A to dlatego, 偶e ten produkt sprawia, 偶e ciasto jest niezwykle wilgotne przy mniej ilo艣ci t艂uszczu. Oczywi艣cie majonez nie jest wyczuwalny. Caisto jogurtowe uwielbiam, bo ma t臋 lekko kwaskow膮 nut臋, mi贸d od czasu do czasu te偶 zajadam- zdecydowanie bardziej wol臋 od cukru, bo ma przynajmniej jaki艣 smak opr贸cz samej s艂odyczy.

Opr贸cz tego ostatnio mam ogromn膮 ochot臋 na jab艂ka! Czasem dusz臋 je do jogurtu albo zapiekam pod kruszonk膮 low carb na bazie m膮ki migda艂owej. Ale jab艂ka to dla mnie te偶 idealny dodatek do ucieranych ciast, w tym jogurtowych. Bez kruszonki nie mog艂oby si臋 obej艣膰.

Czasem te偶 mam taki dzie艅, 偶e pomys艂y przychodz膮 mi do g艂owy szybko i s膮 ca艂kiem ciekawe 馃槈 Tak by艂o odno艣nie polewy…. Po zdj臋ciach mo偶na by pomy艣le膰, 偶e to ciasto jogurtowe z majonezem udekorowa艂am jak膮艣 polew膮 karmelow膮, ale ….. jest to polewa kawowo-migda艂owa! Mas艂o migda艂owe z dodatkiem kawy waniliowej, moje nowe odkrycie!
Na pewno nie raz jedli艣cie ciasto jogurtowe oraz ucierane. Ale czy mieli艣cie okazj臋 zje艣膰 wersj臋 z majonezem, miodem, cudownymi jab艂kami, pe艂noziarnist膮 kruszonk膮 oraz polew膮 z kawy i mas艂a migda艂owe? My艣l臋, 偶e takiej kompozycji jeszcze nie jedli艣cie…. I z tego wzgl臋du te偶 du偶o stracili艣cie ;D Zach臋cam zrobi膰 to ciasto i tym samym zaskoczy膰 domownik贸w 馃槈

ciasto jogurtowe, fit ciasto z jab艂kami, ciasto bezglutenowe


IDZIEMY DO PRZEPISU
Ciasto jogurtowe z miodem, majonezem i jab艂kami.
Do tego zdrowa kruszonka i polewa kawowo-migda艂owa.

Ciasto jogurtowe z miodem i majonezem:

– 1 jajko
– 50 g majonezu ( u mnie majonez k臋trzy艅ski)
– 40 g jogurtu g臋stego- mo偶e by膰 zwyk艂y albo ro艣linny
– 30 g mas艂a/oleju
– 40 g m膮ki kokosowej
– 20 g budyniu waniliowego
– 30 g miodu + s艂odzik (u mnie erytrytol i stewia)
– 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
– aromat/ekstrakt waniliowy
– szczypta soli

Mas艂o nale偶y rozpu艣ci膰.
Jogurt i majonez musz膮 by膰 w temp. pokojowej. Zmiksowa膰 razem.
Ja u偶y艂am w swoim przepisie majonez k臋trzy艅ski– ufam tego produktowi i moim zdaniem jeden z lepszych smakowo majonez贸w.
Do jajek doda膰 mi贸d oraz s艂odzik- u mnie dodatkowo 30 g erytrytolu i 5 tabletek stewii. Zmiksowa膰, a偶 jajka lekko si臋 napusz膮. Oczywi艣cie nie musi to by膰 g臋sta, jasna masa, chodzi tylko o rozmiksowanie tych jajek. Nast臋pnie doda膰 jogurt oraz majonez. Do masy jajecznej dodajemy wszystkie pozosta艂e sk艂adniki. Ciasto powinno by膰 bardzo g臋ste, troch臋 g臋stsze, ni偶 ciasto ucierane na babk臋.


Kruszonka owsiano-budyniowa

Postawi艂am na kruszonk臋 na bazie m膮ki owsianej, poniewa偶 moim zdaniem 艣wietnie pasuj膮 do miodu i jab艂ek. Mo偶na oczywi艣cie zrobi膰 kruszonk臋 na przyk艂ad na bazie m膮ki migda艂owej, m膮ki ry偶owej, gryczanej, jaglanej. Akurat wi臋kszo艣膰 m膮k b臋dzie si臋 nadawa膰 do kruszonki.

-30 g p艂atk贸w owsianych + 30 g m膮ki owsianej
– 20 g budyniu waniliowego (proszek)
– 1 偶贸艂tko
– 30 g mas艂a
– 20 g erytrytolu
-aromat waniliowy

W przeciwie艅stwie do ciasta jogurtowe, tutaj p贸jdzie szybko i prosto.
Wszystkie sk艂adniki na kruszonk臋 zagnie艣膰. Kruszonk膮 b臋dzie do艣膰 “mokra”.


PIECZENIE – ciasto jogurtowe z miodem, majonezem i jab艂kami.

Ma艂膮 tortownic臋 wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia.
Na sp贸d wyk艂adamy g臋ste ciasto jogurtowe z majonezem. Rozprowadzamy po ca艂o艣ci za pomoc膮 艂y偶ki- ja swoj膮 moczy艂am w ciep艂ej wodzie, 偶eby ciasto nie klei艂o si臋 do 艂y偶ki.
Sp贸d delikatnie posypa膰 budyniem. Wy艂o偶y膰 pokrojone w kostk臋 jab艂ka- przykry膰 ca艂y sp贸d, u mnie by艂y to 2 ma艂e jab艂ka.
Na wierzch ca艂a kruszonka. Wstawiamy ciasto jogurtowe z miodem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na ok. 35-40 minut. Oczywi艣cie ciasto musi by膰 suche po sprawdzeniu patyczkiem. W tym przypadku metoda patyczka si臋 sprawdza, mo偶na j膮 zastosowa膰.

Polewa kawowo-migda艂owa

Chc臋 zaznaczy膰 od razu, 偶e polewa to moja szybka inwencja tw贸rcza. Do przepisu u偶y艂am kaw臋 rozpuszczaln膮 z aromatem waniliowym (taka z Biedronki). Do tego cudowne mas艂o migda艂owe, kt贸re bardziej trafia w moje kubki smakowe, ni偶 tradycyjne orzechowe. Ale ka偶de mas艂o z orzech贸w si臋 sprawdzi. Orzechy, jab艂ka i mi贸d= klasyk, kt贸ry zawsze si臋 sprawdza!

-1 艂y偶eczka kawy rozpuszczalnej
– 3 艂y偶ki wrz膮tku
– 2 艂y偶ki erytrytolu w pudrze
– 20 g mas艂a migda艂owego
– odrobina od偶ywki bia艂kowej/mleka w proszku/m膮ki kokosowej albo gumy guar- je艣li masa jest za rzadka

Do wrz膮tku doda膰 kaw臋 i mas艂o migda艂owe. Dobrze wymiesza膰. Doda膰 erytrytol i ponownie wymiesza膰. Odstawi膰 na 10 minut. Je艣li masa jest za rzadka to wystarczy doda膰 odrobin臋 zag臋stnika w postaci gumy ksantanowej/guar albo po prostu od偶ywki bia艂kowej, mleka w proszku, m膮ki kokosowej czy chocia偶by ry偶owej, jaglanej. Podusmowuj膮c- ka偶da m膮ka, kt贸ra nie wymaga obr贸bki termicznej si臋 sprawdzi. Je艣li u偶yjecie kaszy manny, to polewa mo偶e mie膰 bia艂e kropeczki, tak jak zwa偶ony krem, dlatego lepiej u偶y膰 czego艣 g艂adkiego 馃檪


Ciasto jogurtowe z majonezem po upieczeniu dekorujemy polew膮.
Odstawi膰 do wystudzenia. Je艣li ci臋偶ko Ci si臋 oprze膰, to potwierdzam, 偶e mo偶na kroi膰 letnie 馃榾
Jest mega pyszne! Ka偶demu smakowa艂o, a jak powiedzia艂am, 偶e tam jest majonez, to pad艂y dziwne spojrzenia i pytania “gdzie”…. zdziwienie by艂o prawdziwe, dlatego nie b贸jcie si臋 tego sk艂adnika 馃檪

ciasto z miodem i kruszonk膮


owsiana kruszonka, ciasto z miodem


ciasto jogurtowe z miodem i majonezem.

ciasto jogurtowe z miodem.

ciasto jogurtowe z jab艂kami.


ciasto z majonezem, wilgotne ciasto jogurtowe

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *