Kulki proteinowe w 3 smakach! Mało cukrów
Kulki proteinowe stały się dość popularne, ale zazwyczaj zawierają dość sporo cukru, nawet jeśli jest to cukier naturalny 🙂 Pomyślałam, że warto zrobić kilka wariacji proteinowych kulek, które możecie wykorzystać w zależności od tego, co macie w kuchni.
Gwarantuję, że każdy smak jest wyjątkowy! Przepisy na te kulki proteinowe mają niską podaż cukrów, użyłam dla wzbogacenia smaku małą ilość suszonych fig zamiast daktyli. Bardzo je lubię, bo mają bardziej owocową słodycz.
Jedna tylko wersja kulek proteinowych jest bogatsza w węglowodany.
Kulki proteinowe a la Ferrero są wersją tłuszczową, nie znajdziecie tam zbyt wiele cukrów. Kulki kokosowe a la Rafaello sprawdzą się super dla osób bardziej aktywnych, które potrzebują trochę więcej cukrów, zwłaszcza przed treningiem, żeby mieć energię!
Z kolei cytrynowe kulki proteinowe to coś pomiędzy wersją keto a wersją węglowodanową. Są one zgodne z dietą paleo, mają trochę cukrów z fig, ale nie zawierają odżywki białkowej, więc wpisuja się w dietę paleo.
Powstały tym samym trzy wersje proteinowych kulek:
– Kulki Ferrero– bogate w tłuszcze, zawierają też odżywkę białkową, którą idealnie tutaj pasuje!
– Kuleczki a la Rafaello– bardziej węglowodanowe, użyjcie mąki kokosowej zamiast odżywki białkowej i będą to wegańskie kulki proteinowe
– Cytrynowe przekąski– zgodne z paleo, odrobina węgli z fig, ale bez odżywki białkowej. Te kulki są najbardziej przyswajalne i “neutralne”, zwłaszcza u osób z problemami jelitowymi. Bez odżywki białkowej!
#1. Kakaowe kulki proteinowe a la Ferrero
Pierwsza propozycja jest zgodna z dietą paleo, low carb oraz ketogeniczną. Są to bardzo zdrowe proteinowe kulki na bazie orzechów oraz kakao z dodatkiem odżywki białkowej i mąki kokosowej. Całość jest bogata w zdrowe tłuszcze oraz białka, a dzięki mące kokosowej, to także bardzo dobre źródło błonnika.
Składniki:
- 100 g orzechów laskowych
- dodatkowo 30 g orzechów laskowych- a la granola, tzw. krokant, grubo mielona mąka orzechowa
- 20 g odżywki białkowej orzechowo-czekoladowej albo czekoladowej*
- 20 g mąki kokosowej
- 1 łyżka kakao – dla wzmocnienia czekoladowości
- 2 daktyle- dla kleistości**
- odrobina aromatu rumowego albo prawdziwego rumu 😉
- słodzidło
Orzechy najlepiej najpierw namoczyć przez noc w wodzie. Następnie uprażyć w piekarniku albo na patelni. Prażenie orzechów laskowych jest bardzo ważne, to wtedy uzyskujemy ich charakterystyczny smak 🙂
Zmiksować je następnie w blenderze na konsystencję masła. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 10 minut. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Do obtoczenia użyłam kakao z erytrolem w granulkach- przyjemnie chrupie wtedy 🙂
* odżywkę możesz zastąpić mąką z orzechów ze słodzikiem (najlepiej erytytrol w pudrze albo stewia), mąką kokosową, mąką migdałową. Polecam jednak zmielone na mąkę orzechy laskowe 🙂
** można zastąpić miodem, syropem klonowyn, syropem zero czy vitafiber. Sprawdzi się też 1 łyżka jogurtu naturalnego albo roślinnego ze słodzikiem
#2. Kulki kokosowo-figowe
Zazwyczaj do proteinowych kulek dodawane są daktyle. Ja z kolei uwielbiam suszone figi- są cudownie słodkie, ale mają bardziej owocową nutę. Idealnie pasują do kokosa, moim zdaniem nawet bardziej, niż daktyle. Gorąco polecam, tym bardziej, że figi to wspaniałe źródło błonnika oraz potasu.
Składniki:
- 50 g suszonych fig
- 100 g surowej kaszy jaglanej
- 40 g wiórków kokosowych
- 20 g mąki kokosowej
- 20 g odżywki białkowej o smaku białej czekolady albo po prostu mąka kokosowa
- słodzik dla smaku (u mnie erytrol + stewia)
Kaszę należy najpierw przepłukać zimną wodą. Następnie zalać wrzątkiem i gotować do miękkości- proporcje dla kaszy jaglanej wynoszą zawsze 1 : 2,5.
Suszone figi posiekać i zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut.
Letnią kaszę jaglaną zblendować razem z figami. Ostudzić. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Obtoczyć- u mnie wiórki kokosowe z dodatkiem mąki migdałowej
Znów się powtórzę, ale musicie wypróbować połączenia suszonych fig z wiórkami kokosowymi. Myślę, że zamiast ugotowanej kaszy jaglanej możecie ze spokojem wypróbować zrobić wersję kulek z dodatkiem płatków owsianych. Poza tym można też pójść o krok dalej i zrobić na bazie fasoli- co Wy na to? 🙂
#3. Proteinowe kulki cytrynowe
Każdy z nas zajadał już chyba surowe batoniki czy kuleczki o smaku karmelowym czy czekoladowym. Zazwyczaj takie wariacje królują. Ja z kolei zakochałam się w połączeniu cytryny z migdałami. Cudowne kuleczki paleo- dodałam troszkę fig, stąd nie są ketogeniczne. Ale myślę, że pomimo tych 2 fig można je uznać za niskowęglowodanową przekąskę
Składniki:
- 2/3 szkl masła migdałowego albo namoczonych i zblendowanych na masło migdałów.
- 2 figi suszone (20g)
- 1 cytryna – miąższ i skórka będą potrzebne
- 1/2 szkl. mąki migdałowej
- 1/4 szkl. mąki kokosowej
- 3 łyżki erytrytolu w pudrze albo stewia (gdy dajesz stewię w tabletkach, to dodaj trochę więcej mąki, u mnie erytrytol w pudrze trochę zagęścił masę)
Cytrynę należy sparzyć. Zetrzeć drobną skórkę oraz wycisnąć sok z połówki.
Figi należy zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Następnie zblendować razem z sokiem z cytryny oraz masłem migdałowym. Dodać obie mąki oraz słodzik. Kulki powinny być dość zbite. Jeśli masa jest zbyt luźna, to polecam dodać trochę mąki kokosowej albo po prostu na przykład mielonego siemienia lnianego- złociste sprawdzi się super!