Tricki na szybki metabolizm- naturalnie z ajurwedą!
Tricki na szybki metabolizm, to nic innego jak podniesienie ognia trawiennego i zwiększenie obecności doshy “pitta” 😉
Zimą wielu z Nas czuje się ciężko i ma słabsze trawienie. Jesteśmy bardziej ospali i wyczerpani przez brak słońca. W zimie może w Nas zacząć dominować dosha kapha, czyli połączenie ziemi i wody.
Charakteryzuje się ona ciężką, chłodną, tępą energię sprzyjającą gromadzeniu się śluzu, brakiem energii, mniejszą spontaniczną aktywnością i większym apetytem. W ziemie mamy też trochę bardziej ospały metabolizm, więc czas wcielić w życie najlepsze i najprostsze tricki na szybki metabolizm.
W efekcie, na wadze mogą pojawić się dodatkowe kilogramy. Na szczęście w ajurwedzie wszystko odbywa się zgodnie z przyrodą i wraz z wiosną rośnie życiowa energia i potrzeba odżywienia organizmu. Nasze ciało też się budzi, metabolizm staje się lepszy, a energia zaczyna się kumulować.
Wzmocnienie naszego ognia trawiennego, czyli agni jest kluczem do zrzucenia zbędnych kilogramów i powrotu do witalności oraz polepszenia metabolizmu. Agni jest tym, co przekształca i asymiluje to, co przyjmujemy- jak jedzenie, doświadczenia życiowe, czy myśli.
Najlepsze jedzenie na tej planecie nie może ci pomóc, jeśli nie masz ognia trawiennego, aby przekształcić i przyswoić to, co wkładasz w swoje ciało.
Proste tricki na szybki metabolizm- wszystko naturalnie, zgodnie z wytycznymi medycyny ajurwedyjskiej 🙂
#1. Zacznij dzień od cytryny.
To chyba jeden z najbardziej znanych tricków, żeby podkręcić metabolizm. Rano wypij filiżankę ciepłej wody z cytryną. Najlepiej wykorzystać połówkę. Cytryna nie jest magicznym środkiem na zrzucenie wagi, ale świetnie rozbudza żołądek i zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych. Taka woda jest też świetnym izotonikiem. Rano nawodnienie jest szczególnie istotne.
#2. Rozrusznik ognia dla brzucha.
Jednym z najłatwiejszych i najskuteczniejszych sposobów na przyspieszenie ognia trawiennego jest zjedzenie świeżego imbiru. Można go drobno posiekać, dodać do ciepłej wody, przykryć i odstawić na 30 minut. Taki napój najlepiej pić 15 minut przed posiłkiem. Dzięki temu będzie on bardziej lekkostrawny. Ta metoda sprawdzi się u osób, które czuję się ociężałe po posiłku 🙂
#3. Jedz, gdy świeci słońce.
Ajurweda bardzo mocno związana jest z cyklem dobowym dnia. Dlatego zaleca się jedzenie więcej, gdy jesteśmy aktywni, czyli w ciągu dnia. Wieczorem przed snem proponuje się wyciszenie i lekkostrawne posiłki 🙂 Ajurweda zaleca picie fermentowanych produktów mlecznych. Są to produkty bogate w odżywiające bakterie. Jeśli macie dostęp do naturalnego i niepasteryzowanego mleka, to świetnym rozwiązaniem będzie wypicie kakao, zjedzenie kleiku ryżowego czy owsianki, ale już bez owoców 🙂
#4. Zaprzyjaźnij się z przyprawami.
Wprowadź do swojej kuchni polecane w ajurwedzie zioła i przyprawy lecznicze: kurkuma, imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, kminek, kolendra, koper włoski, czarny pieprz. Kminek jest cudowną przyprawą na problematyczne wzdęcia, tak samo koper, który nie podrażnia przy tym żołądka. Kardamon i cynamon pomagają w walce z wysokim cukrem oraz także pomogą przyspieszyć metabolizm.
Tricki na szybki metabolizm to w głównej wierza bogactwa natury oraz zasady życia zgodnie z naszym ciałem. Zarówno polskie zioła, jak i te pochodzące ze wschodu. Wierzę w moc ajurwedyjskich ziół, bo system ten przetrwał do dzisiaj! Zioła naprawdę pomagają w utrzymaniu ładnej sylwetki i mają wpływ na szybki metabolizm.
#5. Sięgnij po ziołowe wsparcie.
Trikatu i triphala to ajurwedyjskie preparaty ziołowe powszechnie znane z pobudzania metabolizmu, trawienia oraz oczyszczania organizmu. Pierwsze to mieszanka trzech produktów: imbiru, pieprzu długiego i pieprzu czarnego. Trikatu pomoże w zmniejszeniu stresu oksydacyjnego, wesprze wątrobę oraz co chyba najważniejsze wzmocni wchłanianie składników odżywczych.
Z kolei triphala jest już bardziej egzotyczną mieszanką. W jej skład wchodzą trzy zioła: Amalaki, Bibhitaki i Haritaki. Problemy jelitowe, wrzody, zapalenia i infekcje – w tych schodzeniach pomoże właśnie ziołowa Triphala. To jedna z najważniejszych mieszanek w ajurwedzie regulujących ogień trawienny i usprawniających metabolizm. Taki trick na utrzymanie sprawnego metabolizmu może nie jest najprostszy i najtańszy, ale moim zdaniem lepiej od czasu do czasu zakupić naturalne zioła, niż leki 😉
#6. Usprawnij wypróżnianie.
Każdy chce się czuć lekko i regularnie się wypróżniać. Zalegający w jelitach pokarm jest dla Nas niezdrowy i może świadczyć o zaparciach i słabym metabolizmie. Świeżo przygotowane produkty bogate w błonnik, zioła oraz dużo ciepłej wody z cytryną na pewno pomogą. To pierwsze kroki jakie warto podjąć na początku wiosny, żeby pobudzić Nasze jelita 🙂
Ważne też, żeby unikać ciągłego podjadania. Jedzenie wtedy się miesza i zaczyna zbierać w jelitach- zwłaszcza, jeśli najpierw zjedliśmy coś, co się dłużej trawi, a następnie coś lekkiego. Dlatego zachowaj odpowiednie przerwy między posiłkami, daj organizmowi czas by uporać się najpierw z jednym posiłkiem- 4 godziny przerwy to minimum!
Ten trick może wydawać się dziwny i nie sprzyjać szybkiemu metabolizmowi, ale gwarantuję, że taka przerwa dobrze wpłynie na przemianę materii i komfort trawienny!
#7. Czerp energię z przyrody i ruchu!
Spaceruj i oddychaj głęboko . Poczuj zapach wiosny w powietrzu. Poruszaj swoim ciałem i pozwól słońcu świecić na skórze 🙂 Do tego zacznij praktykować bardziej dynamiczne odmiany jogi- Power Vinyasa Flow czy Ashtanga sprawdzą się najlepiej. Pozwolą na pozbycie się zalegających w Nas resztek negatywnych myśli. Każda aktywność poprawia Nasz metabolizm- najlepiej wybierać te naturalne formy, jak chodzenie, rower, lekkie bieganie, pływanie, joga itd.
#8 Sięgaj po lekkostrawne posiłki.
Sezon wiosenny jest idealny, żeby cieszyć się tym, co daje natura. Teraz najlepiej sięgnąć po młodą kapustę bogatą w antyoksydanty. Zawiera bardzo dużo błonnika i wspaniale syci. Jest przy tym niskokaloryczna! Do tego wszelkiego rodzaju liściaste warzywa: jak szpinak, sałata, kiełki, jarmuż. Zielone warzywa są niezwykle zdrowe! Taki trick na metabolizm jest bardzo przyjemny 😀 Wzmacniają pracę mózgu, serce oraz wykazują działanie kancerogenne. Chlorofil w nich zawarty pomaga w pozbyciu się toksyn oraz wolnych rodników. Zielone warzywa zapewnią Nam młodość i piękną skórę.