Zdrowie,  Suplementy,  Ziołolecznictwo

Jakie właściwości ma kminek? Dodawaj na zdrowie!

jakie właściwości ma kminej


Kminek najbardziej kojarzy mi się jako dodatek do smażonego sera- znanego głównie w Wielkopolsce, w której zresztą mieszkam. Ser ten jest pyszny, ale bardziej mi pasuje mi w wersji bez kminku. Niemniej jednak kminek gości w mojej kuchni. Jakie właściwości ma kminek? Okazuje się, że to bardzo ciekawa przyprawa nie tylko pod kątem smaku, ale też zdrowotnych właściwości 🙂

Kminek jest jedną z najstarszych przypraw – rośnie w Europie oraz Azji. Najczęściej dodawany jest do potraw ciężkostrawnych. I to ma to swoje uzasadnienie! Zawiera w sobie bardzo ciekawy zestaw związków, flawonoidów, kwasów i olejków.

Jest bardzo charakterystyczną przyprawą, a to za zasługa wspomnianych olejków eterycznych oraz kumaryny. Ten ostatni związek należy umiejętnie dawkować, gdyż w zbyt dużej ilości może okazać się toksyczny. Na szczęście byłoby bardzo ciężko go przedawkować z samego kminku!


Jakie właściwości ma kminek? Dlaczego warto się z nim zaprzyjaźnić 😉

  • Polepsza wchłanianie składników odżywczych z pożywienia oraz zapobiega utlenianiu się produktów w trakcie ich termicznej obróbki. Jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zapobiega utlenianiu się tłuszczów. Stąd, kminek tak często wykorzystywany jest do dań mięsnych oraz smażonych.
  • Działa antynowotworowo– zawarta w nim kumaryna wykazuje działanie antyrakowe oraz przeciwzapalne
  • Remedium na żołądkowe problemy– zmielony kminek w połączeniu z ciepłą wodą łagodzi bóle brzucha oraz wzdęcia. Pomaga w pozbyciu się bolesnych kolek. Poprawia tym samym trawienie, zwłaszcza tłuszczu i w pewnym stopniu też zmniejsza jego wchłanianie
  • Świetny na odchudzanie- kminek poprawi Nasz metabolizm. Częściową zasługą są zwarte flawonoidy, które pomagają w pozbyciu się toksyn. Usprawniona praca jelit, to także lepsza wchłanialność składników odżywczych, tym samym organizm może wskoczyć na wyższe obroty, gdyż jest dobrze odżywiony
  • Wykazuje działanie przeciwgrzybicze oraz antybakteryjne. Dotyczy to też zmian skórnych- kminek pomaga w walce ze świerzbem oraz wykazuje ogólne działanie przeciwzapalne – zasługa zwartym w nim garbnikom.
  • Usprawnia krążenie– te małe ziarenka są świetnym dodatkiem do diety dla osób z problemami krążeniowymi. Kumaryna zwarta w kminku rozszerza naczynia krwionośne
  • Obniża poziom złego cholesterolu– sproszkowany kminek pozytywnie wpływa na prawidłowy profil lipidowy naszego organizmu. Jest idealny dla osób ogólnie borykających się z problemami jelitowymi czy żołądkowymi.
  • Odświeża oddech– zmiażdżone nasionka kminku pomogą w przypadku nieświeżego oddechu, a także niwelują zapach czosnku.


Jak stosować kminek?

Kminek można stosować a całych ziarenkach dodając go do potraw smażonych, chleba czy sera. Świetnie pasuje do wspomnianego sera smażonego, ale również świeżego twarogu czy kapusty.

Z kminku można robić napar. Wystarczy do garnka wlać wodę, wsypać kminek- na 250 ml wystarczy 1 łyżeczka. Gotujemy przez 15 minut. Polecam do kminku dodać również goździki. Gdy napar trochę ostygnie, dodajcie też sok z cytryny.

Kolejnym sposobem i trochę szybszym, niż gotowanie naparu, jest dodanie do ciepłej wody z cytryną zmielonych ziaren kminku i wypicie. W tej sytuacji najlepiej taką miksturę wypić od razu.


jakie właściwości ma kminek?

jakie właściwości ma kminek, kminek na trawienie, dlaczego warto jeść kminek, co daje kminek, kminek na niestrawność, kminek odchudzanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *