Jakie właściwości ma kminek? Dodawaj na zdrowie!
Kminek najbardziej kojarzy mi się jako dodatek do smażonego sera- znanego głównie w Wielkopolsce, w której zresztą mieszkam. Ser ten jest pyszny, ale bardziej mi pasuje mi w wersji bez kminku. Niemniej jednak kminek gości w mojej kuchni. Jakie właściwości ma kminek? Okazuje się, że to bardzo ciekawa przyprawa nie tylko pod kątem smaku, ale też zdrowotnych właściwości 🙂
Kminek jest jedną z najstarszych przypraw – rośnie w Europie oraz Azji. Najczęściej dodawany jest do potraw ciężkostrawnych. I to ma to swoje uzasadnienie! Zawiera w sobie bardzo ciekawy zestaw związków, flawonoidów, kwasów i olejków.
Jest bardzo charakterystyczną przyprawą, a to za zasługa wspomnianych olejków eterycznych oraz kumaryny. Ten ostatni związek należy umiejętnie dawkować, gdyż w zbyt dużej ilości może okazać się toksyczny. Na szczęście byłoby bardzo ciężko go przedawkować z samego kminku!
Jakie właściwości ma kminek? Dlaczego warto się z nim zaprzyjaźnić 😉
- Polepsza wchłanianie składników odżywczych z pożywienia oraz zapobiega utlenianiu się produktów w trakcie ich termicznej obróbki. Jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zapobiega utlenianiu się tłuszczów. Stąd, kminek tak często wykorzystywany jest do dań mięsnych oraz smażonych.
- Działa antynowotworowo– zawarta w nim kumaryna wykazuje działanie antyrakowe oraz przeciwzapalne
- Remedium na żołądkowe problemy– zmielony kminek w połączeniu z ciepłą wodą łagodzi bóle brzucha oraz wzdęcia. Pomaga w pozbyciu się bolesnych kolek. Poprawia tym samym trawienie, zwłaszcza tłuszczu i w pewnym stopniu też zmniejsza jego wchłanianie
- Świetny na odchudzanie- kminek poprawi Nasz metabolizm. Częściową zasługą są zwarte flawonoidy, które pomagają w pozbyciu się toksyn. Usprawniona praca jelit, to także lepsza wchłanialność składników odżywczych, tym samym organizm może wskoczyć na wyższe obroty, gdyż jest dobrze odżywiony
- Wykazuje działanie przeciwgrzybicze oraz antybakteryjne. Dotyczy to też zmian skórnych- kminek pomaga w walce ze świerzbem oraz wykazuje ogólne działanie przeciwzapalne – zasługa zwartym w nim garbnikom.
- Usprawnia krążenie– te małe ziarenka są świetnym dodatkiem do diety dla osób z problemami krążeniowymi. Kumaryna zwarta w kminku rozszerza naczynia krwionośne
- Obniża poziom złego cholesterolu– sproszkowany kminek pozytywnie wpływa na prawidłowy profil lipidowy naszego organizmu. Jest idealny dla osób ogólnie borykających się z problemami jelitowymi czy żołądkowymi.
- Odświeża oddech– zmiażdżone nasionka kminku pomogą w przypadku nieświeżego oddechu, a także niwelują zapach czosnku.
Jak stosować kminek?
Kminek można stosować a całych ziarenkach dodając go do potraw smażonych, chleba czy sera. Świetnie pasuje do wspomnianego sera smażonego, ale również świeżego twarogu czy kapusty.
Z kminku można robić napar. Wystarczy do garnka wlać wodę, wsypać kminek- na 250 ml wystarczy 1 łyżeczka. Gotujemy przez 15 minut. Polecam do kminku dodać również goździki. Gdy napar trochę ostygnie, dodajcie też sok z cytryny.
Kolejnym sposobem i trochę szybszym, niż gotowanie naparu, jest dodanie do ciepłej wody z cytryną zmielonych ziaren kminku i wypicie. W tej sytuacji najlepiej taką miksturę wypić od razu.
jakie właściwości ma kminek?