Cytrynowe ciasto z kokosową kruszonką
Babkowo-cytrynowi miłośnicy ciast…to coś dla Was 😀 Cytrynowe ciasto wzbogacone kokosową kruszonką! To ciasto zasmakuje fanom kruszonki oraz wilgotnych wypieków!
To ciasto jest wyjątkowe- proste, szybkie, a oferuje w zamian bardzo dużo 😉 Za wilgotność odpowiada połączenie masła, oleju oraz kefiru. Cytrynowość to oczywiście sok oraz skóra z cytryny. Kruszonka to kolejny wspaniały element- dodatek wiórków kokosowych czyni z kruszonki królową posypek 😀
Kolejna super wiadomość- to cytrynowe ciasto ma zredukowaną ilość cukru- bazę stanowi erytrol, ale nie pozbawiajcie ciasta całkowicie cukru trzcinowego i miodu, bo to kolejny nieodzowny podkreślacz smaku 😉
Cytrynowe ciasto z dodatkiem kruszonki:
- 2 jajka
- 1/2 szkl. erytrolu
- 1/3 szkl. cukru trzcinowego
- 2 łyżki syropu klonowego/miodu/ syropu błonnikowego
- 40 g rozpuszczonego masła + 20 ml oleju
- 2/3 szkl. mąki orkiszowej
- 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka pr.do pieczenia
- 1/3 łytżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szkl. kefiru (można użyć jogurtu kokosowego rozrobionego z wodą, żeby uzyskać konsystencję kefiru)
- 50 ml soku z cytryny
- skórka z jednej cytryny
- szczypta soli
Jajka ubić z cukrem, erytrolem oraz miodem czy innym syropem na puszystą masę. Dodać kefir, masło i olej – krótko zmiksować. Obie mąki przesiać. Dodać do nich proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Całość wymieszać.
Mąkę orkiszową oraz ziemniaczaną wymieszaną z dodatkami należy dodać do jajecznej masy. Wystarczy wymieszać delikatnie- najlepiej za pomocą łopatki, łyżki- miksera już nie trzeba używać 🙂
Dodać sok oraz skórkę z cytryny. Krótko połączyć całość.
Kruszonka migdałowo-kokosowa:
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 30 gramów masła
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego/skyru
- 3 łyżki erytrolu/ksylitolu (cukier też oczywiście może być- jeśli go używasz)
- aromat waniliowy- opcjonalnie
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść razem .
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wierzch posypać kruszonką.
Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 40-45 minut- do suchego patyczka.