Ciasto z brzoskwiniami i mlecznym kremem!
To ciasto jest idealne na przywitanie wiosny! Brzoskwiniowy przekładaniec z pysznym kremem i bez glutenu! 🙂
Co prawda to ciasto z brzoskwiniami jest oparte na owocach z puszki, bo świeże brzoskwinie są jeszcze dość drogie.
Jedną już zjadłam, ale to jeszcze nie to 😉
Mleczny krem cudownie pasuje do tego ciasta z brzoskwiniami, zresztą do ciasta z brzoskwiniami najbardziej lubię delikatne nuty mleczne i maślane. Krem w tym wypieku est on oparty na kremowym serku i do tego banalnie prosty! Do zagęszczenia użyłam mleka w proszku, ale można też zastąpić na przykład odżywką białkową.
Ten przekładaniec smakuje słońcem i owocami. Jest orzeźwiający z serową nutą.
Biszkopt jest bezglutenowy, ale bardzo prosty- każdemu zasmakuje, bo jest zrobiony na neutralnych w smaku mąkach- ryżowej oraz ziemniaczanej.
Zapomniałabym wspomnieć o musie brzoskwiniowym- jest to krem budyniowy oparty na mleku, brzoskwiniach i soku z brzoskwiń. Polecam też biszkopt nasączyć na przykład sokiem z brzoskwiń labo herbatą earl grey!
To naprawdę cudowne ciasto z brzoskwiniami i dwoma kremami 😀
Ciasto z brzoskwiniami i mlecznym kremem (bez glutenu)
Biszkopt bezglutenowy:
W związku z tym, że coraz więcej osób unika glutenu, postanowiłam wyjść z propozycją na biszkopt bezglutenowy. Na początku sądziłam, że będzie to cięższe zadanie, niemniej jednak efekt końcowy jest super.
– 5 jajek
– 2/3 szklanki erytrolu w pudrze (wystarczy zmielić w młynku)
– 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1/2 szkl. mąki ryżowej
– 1/3 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Zamiast erytrolu możesz oczywiście użyć cukru. Biszkopt na erytrolu będzie trochę mniej słodki. Jeśli wolisz sięgnąć po cukier- najlepiej sprawdzi się drobny, bo szybciej się rozpuści podczas ubijania.
Białka oddziel od żółtek.
Mąkę ryżową wymieszaj z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
Do białek dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać. Gdy białka nabiorą już białego koloru i zaczną pojawiać się wzorki, to dosypujemy cukier albo erytrol, czy nawet ksylitol.
Miksujemy, aż białka będą sztywne i lśniące. Następnie dodajemy stopniowo żółtka- miksujemy na najmniejszych obrotach.
Do masy jajecznej dodajemy mączną mieszankę- polecam wsypywać przez sitko, wtedy biszkopt będzie leciutki 🙂
Najlepiej na tym etapie mieszać za pomocą łopatki, trzepaczki- bez miksera. Powinny to być zdecydowane, ale też dość obszerne ruchy, żeby napowietrzyć ciasto.
Gdy składniki się połączą, to wykładamy całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia- sam spód. Boki zostawiamy wolne, nie smarujemy niczym.
Biszkopt pieczemy w 170 stopniach przez ok. 30 minut- na złoty kolor. Sprawdzamy patyczkiem.
Polecam też po wycięgnięciu zużyć biszkopt razem z formą oczywiście na podłogę. Zapobiega to opadaniu biszkoptu. Wszelkie pozostałe kropelki pary tkwiące w środku ciasta pójdą do góry i nie będą się skraplać w środku i ciągnąć ciasta ze sobą na dół – taka ciekawostka.
Krem mleczny:
Krem na bazie serka kanapkowego zaczerpnęłam z amerykańskich ciast zwanych “layer cake”. Generalnie to bardzo prosty trick, a przy tym pyszny i bardzo prosty. Serek kremowy jest twarogiem śmietankowym i powinien zawierać około 21% tłuszczu, ale to i tak mnie,niż mascarpone 😀
– 500 g sera kanapkowego naturalnego
– 4 łyżki mleka w proszku pełnotłustego*
– 1 łyżka miodu- świetnie wzbogaca smak serka
– 1/3 szkl. erytrolu albo jakikolwiek słodzik, możesz też użyć po prostu cukru pudru.
– skórka z jednej cytryny18
-2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie bardzo proste- wystarczy wszystko ze sobą zmiksować. Jeśli lubisz bardziej kwaśne smaki, to dodaj trochę soku z cytryny. Może też być aromat – on z kolei odda cytrynowość bez kwaśnej nuty 🙂
W przepisie można robić modyfikacje- mleczny krem wyjdzie na bazie naturalnego słodziła zamiast cukru- stewia, erytrol, tagatoza, czy inny produkt, ale nie sięgajcie po te syntetyczne!
Krem brzoskwiniowy:
Etap 1
– 450 g brzoskwiń z puszki
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżka miodu/syropu klonowego
Brzoskwinie pokroić w kostkę. Masło roztopić na patelni, dodać brzoskwinie i podsmażyć przez kilka minut. Dodać miód i zdjąć z kuchenki. Odstawić i zmiksować, jak trochę przestygną.
Etap 2:
– 1/2 szklanki soku z brzoskwiń
– 1 szkl.mleka
– 3 łyżki cukru waniliowego/zwykłego/ksylitolu/erytrolu
– 1 budyń waniliowy (40g)
Mleko zagotować razem z cukrem. Budyń rozpuścić w soku brzoskwiniowym i wlać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Dodać mus brzoskwiniowy i wymieszać.
Przykryć szczelnie folią spożywczą. Odstawić do wystudzenia.
– 2.5 łyżki żelatyny
– 50 ml gorącej wody
Żelatynę rozpuścić we wrzątku.
Krem brzoskwiniowy zmiksować przez chwilę, żeby trochę go rozluźnić. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować.
Polewa czekoladowa bez cukru:
– 100 g czekolady mlecznej (u mnie bezcukrowa)
– 30 ml mleka-height
– 30 g masła
Czekoladę posiekać. Dodać od razu mleko i masło. Rozpuścić w kąpieli parowej – delikatnie, nie przyspieszać za bardzo procesu. Czekoladę można rozpuścić również w kuchence mikrofalowej.
Okruchy:
– 200 g herbatników/ciastek zbożowych- u mnie domowe zwykłe kruche ciasteczka na bazie mąki ryżowej, ciecierzycy i skrobii ziemniaczanej.
– okruchy z biszkoptu
Biszkopt podzielić na dwie cześći. Górną część lekko zeskrobać za pomocą widelca.
Herbatniki zmiksować na okruchy- za pomocą blendera albo po prostu pokruszyć za pomocą tłuczka. Dodać okruchy biszkoptowe.
Składanie.
Ostatni etap w przepisie na ciasto z brzoskwiniami i mlecznym kremem
Pierwszy blat biszkoptu na spód (możesz go nasączyć sokiem z cytryny,herbatą,kawą czy alkoholem). Na to wyłóż krem brzoskwiniowy. Całość posyp okruchami. Wyłóż krem mleczny i przykryj drugą częścią biszkoptu. Na wierzchu rozprowadź czekoladę. Tak przygotowane ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki.
Ciasto brzoskwiniowe, czyli biszkoptowy przekładaniec z kremem gotowy 🙂
Bez wątpienia było to jedno z lepszych smaków, jakie udało mi się skomponować!
Owocowo-mleczny przekładaniec z pyszną polewą czekoladową. Oprócz tego, całość ma mało cukrów dodanych, a więcej tych wynikających z natury 🙂
*możesz też zastąpić na przykład odżywką białkową