Ciasta z owocami,  Inne ciasta,  Wegetariańskie

Cytrynowe ciasto z kokosową kruszonką


Babkowo-cytrynowi miłośnicy ciast…to coś dla Was 😀 Cytrynowe ciasto wzbogacone kokosową kruszonką! To ciasto zasmakuje fanom kruszonki oraz wilgotnych wypieków!


To ciasto jest wyjątkowe- proste, szybkie, a oferuje w zamian bardzo dużo 😉 Za wilgotność odpowiada połączenie masła, oleju oraz kefiru. Cytrynowość to oczywiście sok oraz skóra z cytryny. Kruszonka to kolejny wspaniały element- dodatek wiórków kokosowych czyni z kruszonki królową posypek 😀

Kolejna super wiadomość- to cytrynowe ciasto ma zredukowaną ilość cukru- bazę stanowi erytrol, ale nie pozbawiajcie ciasta całkowicie cukru trzcinowego i miodu, bo to kolejny nieodzowny podkreślacz smaku 😉


Cytrynowe ciasto z dodatkiem kruszonki:

  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. erytrolu
  • 1/3 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 łyżki syropu klonowego/miodu/ syropu błonnikowego
  • 40 g rozpuszczonego masła + 20 ml oleju
  • 2/3 szkl. mąki orkiszowej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pr.do pieczenia
  • 1/3 łytżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szkl. kefiru (można użyć jogurtu kokosowego rozrobionego z wodą, żeby uzyskać konsystencję kefiru)
  • 50 ml soku z cytryny
  • skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli

Jajka ubić z cukrem, erytrolem oraz miodem czy innym syropem na puszystą masę. Dodać kefir, masło i olej – krótko zmiksować. Obie mąki przesiać. Dodać do nich proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Całość wymieszać.

Mąkę orkiszową oraz ziemniaczaną wymieszaną z dodatkami należy dodać do jajecznej masy. Wystarczy wymieszać delikatnie- najlepiej za pomocą łopatki, łyżki- miksera już nie trzeba używać 🙂
Dodać sok oraz skórkę z cytryny. Krótko połączyć całość.


Kruszonka migdałowo-kokosowa:

  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 30 gramów masła
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego/skyru
  • 3 łyżki erytrolu/ksylitolu (cukier też oczywiście może być- jeśli go używasz)
  • aromat waniliowy- opcjonalnie

Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść razem .

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wierzch posypać kruszonką.
Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 40-45 minut- do suchego patyczka.


Taka babeczka pieczona w keksowej formie idealnie się sprawdzi do podsmażenia i posmarowania dżemem, masłem orzechowym, miodem czy czymkolwiek tak naprawdę zechcecie 🙂

Cytryna jest jednym z moich ulubionych dodatków właśnie do ciast ucieranych, delikatnych z kruszonką. To klasyczny, ale wyjątkowy smak , dlatego też większości zasmakuje! 🙂 Zwłaszcza tym, którzy uwielbiają keksa i ciasta cytrynowe.
Na koniec więc pozostaje mi tylko powiedzieć, że ciasto trzeba zrobić 😀


ciasto cytrynowe, cytrynowe wypieki,




ciasto cytrynowe, babka cytrynowa, wilgotna babka, ciasto z kokosem, kokosowa kruszonka,



babka cytrynowa wilgotna bez cukru

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *