Czekolada,  FIT Słodkie,  Inne ciasta,  Wegańskie

Brownies orzechowe z chrupką, czyli “Złoto Afryki”

 

Brownies orzechowe z chrupiącą posypką, która przypomina złote kawałki. Moim zdaniem czekolada i orzech to duet idealny! To połączenie potrafi uszczęśliwić i wcale nie musi to być złudne poczucie, po którym “zdroworozsądkowość” przywołuje w Nas wyrzuty sumienia…

Nie wiem czy wiecie, ale orzechy włoskie mają bardzo pozytywny wpływ na cały Nasz organizm. Nie tylko świetnie wzmacniają pracę mózgu, ale także dają prawdziwe poczucie szczęścia… orzechy włoskie bowiem pomagają w zwalczaniu depresji- skąd takie ich działanie? Bo tłuszcz z tych orzechów odżywia jelita, które mają bardzo duży wpływ na ogólną kondycję ciała i umysłu 🙂
Po tym małym wykładzie czas na opis ciasta 😀

 

Tym razem jest to ciasto z górnej zdrowotnej półki – wegańsko, czekoladowo, orzechowo, bardzo aromatycznie i chrupiąco dzięki złotym płatkom owsianym 🙂 Stąd też ta nazwa- Złoto to karmelizowane płatki, a Afryka to czekoladowa baza 🙂

Przechodzimy więc do przepisu!


Brownies orzechowe na bazie ciecierzycy z chrupiącymi płatkami
keksówska 28 x 10cm


– 250 g cieciorki (u mnie wyszła jedna puszka)
– 100 g masła migdałowego/orzechowego
– 30 g syropu klonowego
– 70 g orzechów włoskich zmielonych na mąkę
– 30 g kakao naturalnego
– 70 g erytrolu/ksylitolu
– 40 g wiórków kokosowych
– 20 g budyniu śmietankowego/waniliowego/czekoladowego
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– 50 ml jogurtu roślinnego
– 50 g czekolady (najlepiej bez cukru)
– szczypta soli

+ klka łyżek dżemu/powideł

Masło orzechowe zmiksować z kakao, erytrolem i syropem klonowym.
Cieciorkę zblendować z jogurtem.
Wiórki kokosowe, orzechy włoskie, sodę oczyszczoną oraz sól wymieszać ze sobą.
Wszystko połączyć ze sobą. Dodać pokrojoną czekoladę.


Chrupka owsiana z masłem orzechowym

– 40 g płatków owsianych
– 20 g masła orzechowego
– 10 g syropu klonowego
– 10 g mąki kokosowej
– słodzik- stewia, erytrol, ksylitol, tagatoza czy co tam macie 🙂

Składniki na złotą posypkę wymieszać ze sobą. Powinny powstać lekko klejące okruchy.


Pieczenie:

Na spód keksówki wyłożyć całe brownies orzechowe. Następnie dodać dżem i delikatnie wymieszać z ciastem. Na wierzch dać całość owsianej kruszonki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez 40 minut.
Ciasta z dodatkiem orzechów wolę piec w niższej temperaturze- dzięki temu ciasto jest zdrowsze i też bardziej wilgotne 😀

To ciasto stanowi super bazą do ciasta z kremem- taki spód i do tego krem z mleczka kokosowego albo nerkowców… przekładaniec pierwsza klasa 🙂


Pewnie część z Was się zastanawia dlaczego piekłam w formie keksowej zamiast w dużej formie… Otóż ja uwielbiam eksperymentować i tworzyć nowe przepisy, dlatego część z nich, zwłaszcza tych nowych jest robiona w mniejszych formach. Dzięki temu częściej mogę dzielić się z Wami nowymi przepisami! Jeśli szukacie dobrej jakości form, to polecam sklep Garneczki


brownies orzechowe, wegańskie ciasto czekoladowe, wegańskie brownies, wegańskie ciasto, brownies z ciecierzycy, wegańskie brownies z ciecierzycy,
 
 
brownies na bazie ciecierzycy, fit brownies, dietetyczne i wilgotne brownies, brownies bez cukru, brownies low carb, orzechy włoskie przepisy , ciasto z orzechami włoskimi,
 
 
chrupka owsiana, brownies anzac, brownies z kruszonką, wsiana kruszonka, wegańskie brownies, najlepsze brownies, najlepsze fit brownies, najlepsze zdrowe wypieki,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *