Bez glutenu,  Desery,  FIT Słodkie,  Śniadanie,  Wegetariańskie

Kluski bananowe z mąką kokosową na mleku migdałowym

kluski bananowe, mąka z ryżu kleistego, kluseczki bananowe, kluski kokosowe, mąka kokosowe, kluski z mąką kokosową, zdrowe śniadanie na słodko, kluski na słodko,



Śniadanie u mnie zazwyczaj jest na słodko- owsianki, jaglanki, ryż na mleku, kleiki, to są moje ulubione propozycje. Do tego różne owoce- nigdy jeden 😀 No i dodatki- kakao, masło orzechowe, dżem, migdały itd. Czasem szukam nowej opcji i pomyślałam o kluskach na słodko, a żeby były naturalnie słodkie, to zrobiłam kluski bananowe! Uwielbiam też połączenie bananów i kokosa, więc użyłam właśnie tej mąki.

Chciałam też, żeby nowe śniadaniowe propozycje też na pojawiły się na blogu 🙂 Kluski gotowane na mleku bardzo mnie zaciekawiły. Jaki efekt? Oj, bardzo, bardzo smaczny! Kluseczki nie rozpadały się, miały delikatny posmak kokosa i banana!

Konsystencję bardziej zwartą zawdzięczają mące z ryżu kleistego- można ją zastąpić mąką z tapioki. Mąkę tę wykorzystuje się właśnie do robienia różnych kulek, czy kluseczek. Do dań na słodko pasuje idealnie. Gdzie można ją dostać? Ja swoją mam ze sklepu Słodko Kwaśny. Oryginalna mąka z ryżu kleistego- nawet z chińskimi napisami


Kluski bananowe z mąką kokosową i z ryżu kleistego

-30 g mąki z ryżu kleistego – można dostać w SłodkoKwaśny
-20 g mąki kokosowej
-1 jajko
-1/2 banana – im bardziej dojrzały, tym słodsze kluseczki
-50 ml mleka migdałowego
-1 łyżka wiórków kokosowych
-1 łyżka erytrytolu/ksylitolu albo innego słodzidła

Dodatkowo:
-1 szklanka mleka do gotowania klusek
– owoce, kakao (u mnie naturalne wymieszane z erytrytolem)



Banana, jajko, mleko, wodę i wiórki kokosowe zblendować. Najważniejsze, żeby banan był zmiksowany. Wiórki nie muszą być idealnie.

Dodać obie mąki oraz erytrol/ksylitol. Dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąka kokosowa wchłonie nadmiar płynów. Masa powinna być gęsta, nie spływać z łyżeczki. Jeśli ciasto jest za gęste, to wystarczy dodać odrobinę mleka/wody. Jeśli z kolei za rzadkie, to dodać trochę mąki kokosowej.

Mleko zagotować. Nakładać porcje masy do mleka i gotować na małym ogniu przez kilka minut. Kluski wypłyną na wierzch. Dodać owoce, a na wierzch kakao. 


Takie kluseczki zaserwowałam na mleku, dzięki czemu samo mleko też lekko zgęstniało. Można również takie kluski bananowe ugotować na wodzie. Odcedzić, ostudzić, a następnie podsmażyć na maśle i posypać na przykład kakao albo erytrytolem z cynamonem. Moim zdaniem takie kluski będą świetnym dodatkiem do prażonego jabłka

W tym przepisie użyłam mąki z ryżu kleistego. Jeśli kiedyś jedliście chińskie ciasteczka mochi, to wiecie, że przypominają one kluskową konsystencję. Mąka z ryżu kleistego świetnie wiąże, dlatego też jest super bazą do robienia bezglutenowych klusek. Na słodko świetnie się sprawdzi banan. Takie kluski bananowe są bardzo uniwersalne, a zamiast wiórków kokosowych możecie dodać po prostu więcej mąki



kluski bananowe, kluski na słodko, kluski kokosowe, mąka z ryżu kleistego, kluski z ryżu kleistego, bezglutenowe kluski, kluseczki na słodko,




kluski bananowe, kluski na słodko, kluski kokosowe, mąka z ryżu kleistego, kluski z ryżu kleistego, bezglutenowe kluski, kluseczki na słodko,






kluseczki bananowe, kluseczki na słodko, śniadanie na słodko, śniadanie bezglutenowe, kluski bezglutenowe, jak zrobić kluski bezglutenowe, śniadanie bez nabiału, kluseczki na mleku,





kluseczki na słodko, kluski na mleko, kluseczki na mleku, bezglutenowe kluseczki bananowe, kluski na słodko, kluski a la knedle, mąka z ryżu kleistego,




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *