Kluski bananowe z mąką kokosową na mleku migdałowym
Śniadanie u mnie zazwyczaj jest na słodko- owsianki, jaglanki, ryż na mleku, kleiki, to są moje ulubione propozycje. Do tego różne owoce- nigdy jeden 😀 No i dodatki- kakao, masło orzechowe, dżem, migdały itd. Czasem szukam nowej opcji i pomyślałam o kluskach na słodko, a żeby były naturalnie słodkie, to zrobiłam kluski bananowe! Uwielbiam też połączenie bananów i kokosa, więc użyłam właśnie tej mąki.
Chciałam też, żeby nowe śniadaniowe propozycje też na pojawiły się na blogu 🙂 Kluski gotowane na mleku bardzo mnie zaciekawiły. Jaki efekt? Oj, bardzo, bardzo smaczny! Kluseczki nie rozpadały się, miały delikatny posmak kokosa i banana!
Konsystencję bardziej zwartą zawdzięczają mące z ryżu kleistego- można ją zastąpić mąką z tapioki. Mąkę tę wykorzystuje się właśnie do robienia różnych kulek, czy kluseczek. Do dań na słodko pasuje idealnie. Gdzie można ją dostać? Ja swoją mam ze sklepu Słodko Kwaśny. Oryginalna mąka z ryżu kleistego- nawet z chińskimi napisami
Kluski bananowe z mąką kokosową i z ryżu kleistego
-30 g mąki z ryżu kleistego – można dostać w SłodkoKwaśny
-20 g mąki kokosowej
-1 jajko
-1/2 banana – im bardziej dojrzały, tym słodsze kluseczki
-50 ml mleka migdałowego
-1 łyżka wiórków kokosowych
-1 łyżka erytrytolu/ksylitolu albo innego słodzidła
Dodatkowo:
-1 szklanka mleka do gotowania klusek
– owoce, kakao (u mnie naturalne wymieszane z erytrytolem)
Banana, jajko, mleko, wodę i wiórki kokosowe zblendować. Najważniejsze, żeby banan był zmiksowany. Wiórki nie muszą być idealnie.
Dodać obie mąki oraz erytrol/ksylitol. Dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąka kokosowa wchłonie nadmiar płynów. Masa powinna być gęsta, nie spływać z łyżeczki. Jeśli ciasto jest za gęste, to wystarczy dodać odrobinę mleka/wody. Jeśli z kolei za rzadkie, to dodać trochę mąki kokosowej.
Mleko zagotować. Nakładać porcje masy do mleka i gotować na małym ogniu przez kilka minut. Kluski wypłyną na wierzch. Dodać owoce, a na wierzch kakao.
Takie kluseczki zaserwowałam na mleku, dzięki czemu samo mleko też lekko zgęstniało. Można również takie kluski bananowe ugotować na wodzie. Odcedzić, ostudzić, a następnie podsmażyć na maśle i posypać na przykład kakao albo erytrytolem z cynamonem. Moim zdaniem takie kluski będą świetnym dodatkiem do prażonego jabłka