Bez glutenu,  Czekolada,  Desery,  Wegańskie

Brownie bez glutenu i cukru – maślane i pomarańczowe

brownie bez glutenu, brownie pomarańczowe, brownie maślane, najlepsze brownie,



Brownie to niby jedno z prostszych ciast. W moim przypadku jednak musiałam próbować i próbować, żeby zrobić wersję taką, jaką zawsze chciałam otrzymać…Brownie bez glutenu wcale nie różni od wersji z mąką pszenną.


Po pierwsze, brownie musi być wilgotne, nie chcemy żadnego murzynka 😀
Po drugie, nie gdy brownie jest zbite,
Po trzecie, brownie musi rozpływać się w ustach,
Po czwarte, nie może być zapychające
Po piątek, brownie ma być czekoladowe, ale nie może być zbyt intensywne,
Po szóste, brownie musi mieć jakiś zdrowy element 😀
Po siódme, w brownie musi znajdować się jakiś dodatkowy element.

Jeśli Wy też macie podobne wymagania, to gorąco polecam ten przepis. Brownie jest wilgotne, miękkie, delikatne, ale nie zbite, ono po prostu samo się rozpływa. No i do tego jest to brownie bez glutenu.

Nie będziecie się po nim czuć ciężko! Domowa skórka pomarańczowa wspaniale pasuje.

A dzięki użyciu masła klarowanego brownie posiada cudowną maślano-mleczną nutę mimo,a nie ma w nim laktozy!

 

Masło klarowane, którego użyłam pięknie pachnie. Czuć w nim tę maślaność, której brakuje w niektórych masłach klarowanych. Swoje masełko zakupiłam w sklepie internetowym KUCHNIE ŚWIATA , tak wygląda:




Tymczasem zapraszam po przepis!

Maślano-pomarańczowe brownie bez glutenu:
forma 21×25


– 3 jajka
– 120 g masła klarowanego (Kuchnie Świata)
– 120 g czekolady gorzkiej (u mnie bez cukru)
– 1/3 szkl. kakao
– 50 g miodu/syropu klonowego – można zastąpić jogurtem naturalnym albo roślinnym posłodzonym stewią albo innym słodzikiem
– 130 g erytrytolu
– 1/3 szkl. mąki ryżowej albo np. migdałowej, jaglanej, czy gryczanej
– 1/3 szkl. mąki owsianej
– 2 łyżki budyniu w proszku waniliowego/śmietankowego albo 2 łyżki odżywki białkowej
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

+ 1 pomarańcza- skórka + sok
+ 20 g miodu/syropu klonowego
+ 1 łyżeczka masła


Skórkę z pomarańczy dwukrotnie zaparzyć. Następnie na patelni umieścić miód albo syrop klonowy, masło oraz sok z pomarańczy. Podgrzać do połączenia składników. Dorzucić skórkę i zwiększyć trochę ogień. Skórkę należy skarmelizować delikatnie. Odstawić do wystudzenia.

60 g czekolady, masło, kakao cukier i ksylitol rozpuścić w rondelku.
Mąki wymieszać ze sobą dodając sól oraz sodę oczyszczoną.

Miód zmiskować z jajkami przez ok. 3 minuty. Wlać ostudzoną mieszankę czekoladową. Dodać ekstrakt waniliowy, drobno posiekaną pozostałą część czekolady oraz skórkę pomarańczową.

Brownie pieczemy w 170 stopniach przez 25 -30 minut. Wierzch powinien się ściąć i uzyskać cienką skorupkę. Środek powinien być mokry, a samo ciasto trochę podrosnąć. Po wyciągnięciu docisnęłam wierzch ciasta łyżką – dzięki temu całość jest zwarta, ale nie zbita.

Ciacho należy odstawić do całkowitego wystudzenia



brownie dietetyczne, zdrowe brownie, mocno czekoladowe brownie, brownie przepis, najlepsze brownie, fit brownie przepis, przepis na zdrowe ciasto czekoladowe,
 


brownie pomarańczowe, brownie bezglutenowe, brownie bez glutenu, ciasto czekoladowe bez glutenu, ciasto bez cukru, ciasto czekoladowe, wilgotne ciasto czekoladowe,



wilgotne brownie, klejące brownie, brownie bez cukru, brownie bez glutenu, brownie z pomarańczą, najlepsze ciasto czekoladowe, wilgotny murzynek, brownies przepis,



brownies klejące, najlepsze brownies przepis, przepis na brownie, brownie z kakao, czekoladowe brownie, intensywne brownie, fit ciasto bez cukru, przepis na zdrowe ciasto, fit blog,



zdrowe ciasto, wilgotne ciasto, ciasto bez glutenu, ciasto bez nabiału, proste brownies, najprostsze ciasto czekoladowe, łatwe i zdrowe wypieki, zdrowe ciasta, proste ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe bez cukru,



ciasto z pomarańczą, proste ciasto bez cukru, zdrowe wypieki, dietetyczne ciasto, ciasto dla cukrzyka, kuchnia dla cukrzyka, ciasto dla dziecka,ciasto dla alergika, wypieki dla alergików,

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *