Śniadanie,  Wegańskie

Dżem truskawkowy bez cukru na agarze

dżem truskawkowy bez cukru,


Co prawda główny sezon truskawkowy na nami, ale nadal w sklepach można dostać późne polskie truskawki. Ja nie ukrywam, że truskawki zajadałam głównie w całości, ale dobry dżem truskawkowy bez cukru to zbawienie, gdy sezon się kończy.

Polecam wszystkim domowe przetwory, bo są o niebo lepsze! To jak jakby schować w słoiczku esencję lata! Dżem truskawkowy jest bardzo prosty, więc nie ma wymówek 😉

Bez białego cukru, na agarze dzięki czemu dżem jest szybciutki w przygotowaniu. Smakowo również jest bez zarzutów dzięki cytrynie i wanilii. Gorąco polecam!!!

Taki domowy dżem to samo zdrowie! 🙂 🙂 🙂



Dżem truskakwowy bez cukru na agarze:

– 1 kg truskawek
– 150 g erytrytolu
– stewia***
– 20 g syropu daktylowego- syrop można zastąpić dodatkowym erytrytoelm, wtedy dać 25 g
– sok i skórka z 1 cytryny
– 1 łyżeczka ekstraktu albo pasty waniliowej
– 1 łyżka agaru + 50 ml wody

Truskawki drobno pokroić. Umieścić na patelni i gotować, aż truskawki puszczą sok, który zacznie wrzeć. 

Z cytryny zetrzeć skórkę i podwójnie sparzyć. Wycisnąć również sok. 

Do truskawek dodać erytrol, stewię, syrop daktylowy. Gotować przez 15 minut na małym ogniu.
Następnie truskawki rozdusić- użyłam do tego ręcznego tłuczka do ziemniaków 😉 Chciałam żeby były wyczuwalne małe kawałki truskawek. Dusić jeszcze 10 minut na małym ogniu.

Na koniec dodać sok z cytryny, skórkę oraz agar wymieszany z 50 ml wody. Dżem truskawkowy bez cukru gotować przez 5 minut. Odstawić do wystudzenia. 



Zimny dżem powinien mieć konsystencję gęstą, ale bez struktury galaretki. Próbujemy również, czy jest wystarczająco słodki. Jeśli za mało, to dodajemy erytrol/ ksylitol albo stewię.

Jeśli zimny dżem okaże się dla Was zbyt luźny, przypominający raczej sos, to wystarczy umieścić ponownie na kuchence, zagotować i dodać 1/2 łyżeczki agaru. Pamiętajcie jednak, że dżem będzie jeszcze gotowany w słoiku. Z kolei jeśli dżem będzie zbyt galaretkowaty, to wystarczy podgrzać i dolać trochę wody.

Dżemu nie przekładałam od razu do słoiczków, ponieważ najpierw chciałam sprawdzić jego konsystencję- nie każdy agar u mnie działał tak samo. 

Gotowy dżem ponownie podgrzewam- powinien być bardzo ciepły.
Przekładam do słoiczków, zakręcam i gotuję w garnku przez 30 minut. 


Domowy dżem truskawkowy bez cukru jest zdecydowanie lepszy, niż wersje sklepowe, nawet te ze 100% owoców. Uważam, że lepiej sięgnąć po bezkaloryczne słodziki do przepisów, gdzie zastąpienie cukru odbywa się bez utraty smaku! A tak właśnie jest w przypadku przetworów- główny smak to owoce, a do dosłodzenia można użyć zdrowych zamienników cukru, a smak pozostaje bez różnicy.

Taki dżem smakuje, tak samo, jak z dodatkiem białego cukru. Moim zdaniem dżem truskawkowy bez cukru to świetna alternatywa na zrobienie domowych, zdrowych przetworów bez dodatkowych kalorii.


*** w przypadku użycia koncentratu wystarczy wziąć na czubku łyżeczki. Jeśli posiadacie tabletki, to ok. 15 sztuk, stewia w płynie- 30 kropelek, stewia w proszku (1 łyżeczka odpowiadająca 4 łyżeczkom cukru)- 3 łyżeczki stewii. 


dżem truskawkowy bez cukru, dżem bez cukru, dżem truskawkowy przepis, przepis na dżem bez cukru,


dżem truskawkowy na agarze, dżem z agarem, dżem truskawkowy domowy, dżem domowy, domowe przetwory, prosty dżem truskawkowy,


najlepszy przepis na dżem, dżem truskawkowy przepis, pyszny dżem truskawkowy, jak zrobić domowy dżem, domowy dżem, domowe przetwory, konfitura truskawkowa bez cukru, konfitura truskawkowa, przetwory bez cukru,

3 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *