Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Wegańskie

Wegańskie ciasto bananowe zpianką truskawkową- FIT

wegańskie ciasto bananowe, ciasto wegańskie, wilgotne ciasto, wilgotne ciasto bananowe, ciasto bananowe z czekoladą, fit ciasto bananowe, chlebek bananowy, wegańska pianka truskawkowa,

 

Typowo letnie, piankowe, delikatne ciasto. Sprawdzi się dla osób na diecie lekkostrawnej. Bazę stanowi wegańskie ciasto bananowe, które przypomina w smaku wilgotny, ale też mięciutki biszkopt z bananową nutą. Do tego truskawki, które idealnie pasują do bananów. No i kolejny element w postaci polewy czekoladowe.

 

Wegańskie ciasta często składają się z orzechów, ziaren, czy roślin nasion strączkowych. Ten przepis to przeciwieństwo…. to lekka propozycja, którą w sumie może zajadać każdy! To wegańskie ciasto bananowe jest lekkostrawne i idealne na każdą okazję 🙂

 Na co dzień, do pracy na drugie śniadanie czy dla dziecka do śniadaniówki. Kawałek albo i więcej do popołudniowej kawy jak znalazł 😉



Wegańskie ciasto bananowe (bez cukru, fit)

– 2 dojrzałe banany
– 1 i 1/3 szkl. mleka roślinnego
– 70 g daktyli
– 2/3 szkl. erytrolu/ksylitolu
– 1 łyżka siemienia lnianego + 1/4 szkl. wody
– 50 g mąki ziemniaczanej
– 50 g mąki kokosowej
– 100 g mąki bezglutenowej*
– 50 ml oleju rzepakowego lub kokosowego
– 2 łyżeczki pr. do pieczenia
– szczypta soli
– 2 łyżki octu jabłkowego

Siemię zagotować z 1/4 szkl. wody. Odstawić.

Daktyle zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 minut. Odcedzić i ostudzić. 
Banany zblendować z daktylami, erytrolem i mlekiem roślinnym.
Każdą mąkę przesiać. Dodać sól oraz proszek do pieczenia. 

Do masy bananowej dodać ocet jabłkowy, siemię lniane i mąkę. Zmiksować. Na koniec płynny olej. 

Dużą formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. 

Odstawić do wystudzenia.

Ciasto podzielić na pół, ale nie w poprzek, lecz wzdłuż krótszego boku. Obwód stanie się mniejszy, ale cisto zyska na wysokości 🙂 Z upieczonego ciasta mamy uzyskać dwa blaty.

*ja użyłam mieszanki mąki ryżowej, migdałowej, kukurydzianej. Ale sprawdzi się również owsiana czy jaglana. Niewielki dodatek mąki z ciecierzycy sprawi, że ciasto będzie zawierało więcej białka i dzięki temu będzie też jeszcze bardziej odżywcze 🙂


Pianka truskawkowa:
– 300 g mleczka kokosowego
– 100 ml wrzątku
– 350 g truskawek
10 g agaru
– 70-100 g ksylitolu/erytrytolu

W 100 ml wrzątku rozpuścić agar i wlać do mleczka kokosowego. Gotować przez 5 minut. Odtsawić na 10 minut.
300 g truskawek zblendować z mleczkiem kokosowym i ksylitolem/erytrolem. Ilość słodzika zależy od słodyczy owoców. Najlepiej dodać najpierw 70 gramów i ewentualnie dosłodzić.

Pozostałe 50 g truskawek pokroić i dodać do masy. Odstawić jakieś 20 minut- tak żeby masa delikatnie zgęstniała, przy mieszaniu powinniście czuć lekki opór.

Blat ciasta nasączyć mocną herbatą albo sokiem z cytryny i cukrem pudrem/ ksyliotem w pudrze

Całą piankę wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim ciastem. 


Polewa czekoladowa:
– 100 g czekolady (u mnie wegańska mleczna)
– garść posiekanych orzeszków
– 1 łyżeczka masła
– 3 łyżki mleka roślinnego

Wegańskie ciasto bananowe z pianką truskawkową nie może się obejść bez czekolady. Po prostu połączenie banana, truskawek i czekolady jest idealne! 🙂

Czekoladę posiekać, dodać masło i mleko. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Dorzucić orzeszki. Wylać na wierzch ciasta.

Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.



Od razu zaznaczę, że nikt nie pozna, że to ciasto jest wegańskie 😉 Ponadto każdy z elementów możecie wykorzystać do innych wypieków 😉
Pianka truskawkowa będzie idealna do brownies albo jako wierzch jakiejś tarty. Z kolei wegańskie ciasto bananowe może być pieczone z owocami, bakaliami czy orzechami. Można je przełożyć dowolnym kremem. Ogranicza Was tylko wyobraźnia 😉




wegańska polewa czekoladowa, wegańska pianka, ciasto z pianką, lekkie ciasto na biszkopcie, lekkie i zdrowe wypieki, lekkie ciasto bananowe, ciasto z bananami, fit wypieki,



fit ciasta, fit cukiernia, fit blog kulinarny, najlepsze zdrowe wypieki, najlepsze ciasto bananowe, wilgotne ciasto bananowe bez cukru, dietetyczne ciasta, dietetyka blog, jadłospis wegański,



ciasto bez cukru, przekładane ciasto bez cukru, dietetyczne ciasto, dietetyczne ciasto bananowe, ciasto bezglutenowe, biszkopt bezglutenowy, wegański biszkopt bezglutenowe, zdrowe wegańskie ciasta, fit wypieki,



przepis na wegańską polewę, wegańska polewa czekoladowa, wegańskie wypieki, wegański biszkopt, wegańskie ciasto z owocami, proste wegańskie ciasto, zdrowe ciasta, ciasto bez cukru,



przepis na ciasto wegańskie, wegańskie ciasto bananowe, pianka truskawkowa na agarze, galaretka na agarze, wegańska galaretka, wegańskie ciasto z galaretką,



wegańskie ciasto bananowe, ciasto bez cukru, ciasto z bananem, ciasto z truskawkami, zdrowe ciasto bananowe, wegańskie ciasta, najlepsze wegańskie przepisy,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *