
Wegańskie ciasto bananowe zpianką truskawkową- FIT
Typowo letnie, piankowe, delikatne ciasto. Sprawdzi się dla osób na diecie lekkostrawnej. Bazę stanowi wegańskie ciasto bananowe, które przypomina w smaku wilgotny, ale też mięciutki biszkopt z bananową nutą. Do tego truskawki, które idealnie pasują do bananów. No i kolejny element w postaci polewy czekoladowe.
Wegańskie ciasta często składają się z orzechów, ziaren, czy roślin nasion strączkowych. Ten przepis to przeciwieństwo…. to lekka propozycja, którą w sumie może zajadać każdy! To wegańskie ciasto bananowe jest lekkostrawne i idealne na każdą okazję 🙂
Na co dzień, do pracy na drugie śniadanie czy dla dziecka do śniadaniówki. Kawałek albo i więcej do popołudniowej kawy jak znalazł 😉
Wegańskie ciasto bananowe (bez cukru, fit)
– 2 dojrzałe banany
– 1 i 1/3 szkl. mleka roślinnego
– 70 g daktyli
– 2/3 szkl. erytrolu/ksylitolu
– 1 łyżka siemienia lnianego + 1/4 szkl. wody
– 50 g mąki ziemniaczanej
– 50 g mąki kokosowej
– 100 g mąki bezglutenowej*
– 50 ml oleju rzepakowego lub kokosowego
– 2 łyżeczki pr. do pieczenia
– szczypta soli
– 2 łyżki octu jabłkowego
Siemię zagotować z 1/4 szkl. wody. Odstawić.
Daktyle zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 minut. Odcedzić i ostudzić.
Banany zblendować z daktylami, erytrolem i mlekiem roślinnym.
Każdą mąkę przesiać. Dodać sól oraz proszek do pieczenia.
Do masy bananowej dodać ocet jabłkowy, siemię lniane i mąkę. Zmiksować. Na koniec płynny olej.
Dużą formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut, do suchego patyczka.
Odstawić do wystudzenia.
Ciasto podzielić na pół, ale nie w poprzek, lecz wzdłuż krótszego boku. Obwód stanie się mniejszy, ale cisto zyska na wysokości 🙂 Z upieczonego ciasta mamy uzyskać dwa blaty.
*ja użyłam mieszanki mąki ryżowej, migdałowej, kukurydzianej. Ale sprawdzi się również owsiana czy jaglana. Niewielki dodatek mąki z ciecierzycy sprawi, że ciasto będzie zawierało więcej białka i dzięki temu będzie też jeszcze bardziej odżywcze 🙂
Pianka truskawkowa:
– 300 g mleczka kokosowego
– 100 ml wrzątku
– 350 g truskawek
– 10 g agaru
– 70-100 g ksylitolu/erytrytolu
W 100 ml wrzątku rozpuścić agar i wlać do mleczka kokosowego. Gotować przez 5 minut. Odtsawić na 10 minut.
300 g truskawek zblendować z mleczkiem kokosowym i ksylitolem/erytrolem. Ilość słodzika zależy od słodyczy owoców. Najlepiej dodać najpierw 70 gramów i ewentualnie dosłodzić.
Pozostałe 50 g truskawek pokroić i dodać do masy. Odstawić jakieś 20 minut- tak żeby masa delikatnie zgęstniała, przy mieszaniu powinniście czuć lekki opór.
Blat ciasta nasączyć mocną herbatą albo sokiem z cytryny i cukrem pudrem/ ksyliotem w pudrze
Całą piankę wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim ciastem.
Polewa czekoladowa:
– 100 g czekolady (u mnie wegańska mleczna)
– garść posiekanych orzeszków
– 1 łyżeczka masła
– 3 łyżki mleka roślinnego
Wegańskie ciasto bananowe z pianką truskawkową nie może się obejść bez czekolady. Po prostu połączenie banana, truskawek i czekolady jest idealne! 🙂
Czekoladę posiekać, dodać masło i mleko. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Dorzucić orzeszki. Wylać na wierzch ciasta.
Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Od razu zaznaczę, że nikt nie pozna, że to ciasto jest wegańskie 😉 Ponadto każdy z elementów możecie wykorzystać do innych wypieków 😉
Pianka truskawkowa będzie idealna do brownies albo jako wierzch jakiejś tarty. Z kolei wegańskie ciasto bananowe może być pieczone z owocami, bakaliami czy orzechami. Można je przełożyć dowolnym kremem. Ogranicza Was tylko wyobraźnia 😉

