Rogaliki drożdżowe z truskawkami (bez cukru)
Moje ukochane rogaliki drożdżowe! Uwielbiam te małe kąski pod każdą postacią- z czekoladą, z karmelem, z budyniem, z serem…. i w końcu z owocami! Taki naturalny świeżo zrobiony mus z truskawek świetnie się nadaje do rogalików, bo czuć w nim tę sezonowość!
Te rogaliki są zrobione na bazie drożdży, wersja krucha, ale bez cukru, ze zdrowych mąk i z mniejszą ilością tłuszczu! Taki rogalik to zdrowa słodycz, po którą można sięgnąć nawet na diecie 🙂
A lukier na rogalikach? To nie biały cukier.. szczegóły poniżej 😀
Rogaliki drożdżowe:
– 160 g mąki orkiszowej jasnej
– 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 100 g mąki gryczanej
– 40 g/ 1 opakowanie waniliowego budyniu w proszku (bez cukru)
– 120 g masła pokrojonego w kostkę/ oleju kokosowego
– 3 żółtka
– 40 g drożdży
– 3 łyżki jogurtu greckiego*
– 30 g miodu/syropu klonowego + słodzik (jeśli chcesz bardziej słodkie, stewia albo tagatoza)
– 50 ml mleka krowiego/roślinnego
– szczpta soli
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką miodu/syropu i dolać ciepłe mleko. Dosypać 2 łyżki mąki orkiszowej. Odstawić na 10-15 minut, aż rozczyn podrośnie.
Każdą z mąk przesiać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, aż powstanie coś na wzór piasku. Na koniec rozczyn i ponownie zmiksować. Następnie zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, to należy podsypać trochę mąką.
Odstawić na całą noc do lodówki. Wyciągnąć z lodówki rano i zostawić na jakieś 30-60 minut, aż ciasto trochę “zmięknie”.
Ciasto można również zrobić w ciągu dnia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2.5-3 godziny. Ciasto rośnie dłużej ze względu na mniejszą ilość cukru.
* można zastąpić mleczkiem kokosowym
Mus truskawkowy:
– 500 g truskawek:
– 1 starte jabłko
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej + kilka łyżek wody
– 2 łyżki soku z cytryny
– stewia/ksytlitol do dosłodzenia
Truskawki drobno pokroić. Przełożyć na patelnię razem z jabłkiem i dusić przez ok. 30 minut, aż woda w większości odparuje. Truskawki rozdusić widelcem/lopatką. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie. Do truskawek dolać sok z cytryny i zawiesinę z mąki ziemniaczanej. Odstawić do wystudzenia.
Pieczenie: rogaliki drożdżowe
Ciasto podzielić na 3-4 częśći. Uformować kulę i rozwałkować. Nakładać mus truskawkowy. Zawijać. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia na 15 minut.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
Udekorować zdrowym lukrem —–> wystarczy zmielić ksylitol/erytrol w młynki do kawy i następnie dodać trochę wody albo soku z cytryny. Gotowe 😉