Meksykańskie kotlety z soczewicy
Wegetariańskie kotlety to świetna obiadowa propozycja. W ten sposób można zrobić wartościowy obiad wegetariański, w którym na pewno nie zabraknie białka. Jednym z lepszych rozwiązań pod względem wartości odżywczych są kotlety z soczewicy. Oprócz tego kotlety te są wegańskie, więc odpowiednie już dla każdego!
Meksykańskie przyprawy w połączeniu z czerwoną soczewicą i innymi smacznymi dodatkami tworzą cudowne kotlety, które można jeść z ziemniakami albo zrobić z nich burgera wegańskiego/wegetariańskiego.
Gorąco polecam taką wersję!
Meksykańskie kotlety z soczewicy:
5-6 kotletów
– 120 g soczewicy czerwonej
– 1 cebula czerwona
– 100 g pieczarek
– 50 g papryki czerwonej
– 1/2 dużej marchewki
– garść szpinaku
– 30 g kukurydzy (opcjonalnie)
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
– 1/4 łyżeczki chili
– 1/4 łyżeczki kardamonu
– 1 łyżka siemienia lnianego
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
-sól i pieprz dla smaku
– 2 łyżki płatków drożdżowych*
– 1 łyżka oleju**
+ do obtoczenia: 3 łyżki mąki z ciecierzycy, 3 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki zmielonych nasion słonecznika (może być też mąka słonecznikowa/dyniowa), sól, pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować do miękkości i ostudzić.
Na patelni rozpuścić olej/masło klarowanego. Cebulę, pieczarki i paprykę drobno pokroić, a marchewkę zetrzeć na tarce. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz szpinak. Chwilę podsmażyć i również ostudzić.
Zimną soczewicę połączyć z zimną mieszanką z patelni. Dodać wszystkie przyprawy oraz kukurydzę. Na koniec dodać płatki drożdżowe, mąkę ziemniaczaną i siemię lniane.
Odstawić masę do lodówki na 30 minut.
Na talerzu wymieszać mieszankę na “panierkę”. Uformować kotlety i delikatnie obtoczyć w mieszance- nie potrzeba wiele.
Smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Najlepiej posmarować pędzelkiem, a po odwróceniu kotletów na drugą stronę dodać odrobinę tłuszczu pod tę warstwę, która się smaży. Dzięki temu mąka nie pozostanie sucha, a kotlety nie będą tłuste 🙂
Można je też oczywiście upiec w piekarniku. Polecam jednak posmarować papier do pieczenia delikatnie olejem, żeby zapobiec przywieraniu kotletów.
Tym sposobem zrobiliście pyszne i aromatyczne kotlety z soczewicy w stylu meksykańskim. Takie kotlety będą idealnie na obiad, ale też do burgerów! Kotlety warzywne to jeden z najlepszych sposobów na dodanie warzyw do swojej diety 🙂
*można zastąpić mąką z ciecierzycy lekko podprażoną na patelni.
** można też użyć masła klarowanego, ale wtedy całość nie jest wegańska 🙂