Lody owocowe – bez maszynki :)
Świetnie orzeźwiające lody owocowe o smaku owoców leśnych z główną nutą malin. Nie jest to czysty sorbet, wolę lody z elementem kremowości, dodatkowego smaku, niż mrożone lody wodne o smaku owocowym.
Słodzone syropem klonowym dla wydobycia smaku z owoców oraz erytrytolem. Lody są lekko cytrynowe oraz kokosowe. Kremowe dzięki mleczku kokosowemu. A dzięki temu lody te są też wegańskie! Nie potrzeba śmietanki, wystarczy mleczko kokosowe, które ma świetną konsystencję, idealną wręcz do zrobienia zdrowych lodów 🙂
Moim zdaniem te lody owocowe to po prostu kwintesencja lata! Polecam dorzucić granolę, orzeszki, wiórki kokosowe- coś chrupiącego i zdrowy, owocowy deser gotowy!
Lody owocowe z kokosową nutą:
– 300 g owoców leśnych (można użyć mrożonej mieszanki)
– 1 dojrzała nektarynka
– 20 g syropu klonowego + 40 g erytrytolu
– 3 łyżki soku z cytryny
– 70 g stałej części mleczka kokosowego
– 1/3 łyżeczki gumy guar- opcjonalnie (lody po prostu są bardziej stabilne)
Owoce zblendować z sokiem z cytryny i nektarynką.
Mleczko kokosowe ubić na sztywno z miodem. Dodać w dwóch partiach do zblendowanych owoców i dobrze zmiksować. Najlepiej przez kilka minut.
Lody owocowe wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
Polecam po tym czasie ponownie zmiksować. Ponownie schłodzić.
Przed podaniem polecam wyciągnąć chwilę wcześniej z zamrażalnika – będzie łatwiej je porcjować.
Kiedyś nie byłam miłośniczką lodów, a teraz mogłabym je dodawać do wszystkiego. Lody owocowe są świetną opcją dla osób, które nie przepadają za całymi owocami. Takie lody można zajadać każdego dnia i miksować z ulubionymi dodatkami 🙂 Te lody są naprawdę proste, nie potrzeba żadnej maszynki… tylko trochę chęci i dobre składniki!
Jeśli macie ochotę na więcej, ale w wersji tradycyjnej, to polecam lody sernikowe! Są bardziej sycące, gdyż mają więcej kalorii…. Ich baza jest po prostu bardziej tłusta 😉 Niemniej jednak to także zdrowa opcja gdyż lody nie zawierają białego cukru.