Lody nugatowe bez cukru- wegańskie i zdrowe
Lody nugatowe bez cukru na bazie mleczka kokosowego. Smakuje bardzo podobnie do kremu czekoladowo-orzechowego a la nutella 🙂 Uwielbiam eksperymentować w kuchni tworząc zdrowe alternatywy dla tradycyjnych przepisów. Staram się uzyskać efekt jak najbardziej naturalny i zbliżony do pierwotnego smaku.
Z lodami kwestia jest trochę uciążliwa, bo jednak nie da się odwzorować śmietankowego smaku używając roślinnych produktów. Niemniej jednak, można uzyskać smakowite wariacje lodów. Nie są to typowe waniliowe lody na bazie tłustej i pysznej śmietanki kremówki, ale z pomocą idzie mleczko kokosowe, które jest równie kremowe i ma wspaniałą konsystencję.
Te lody to coś dla miłośników kakao i orzechów, czyli nugatowa rozpusta. W 100% wegańska, zdrowa i niskowęglowodanowa. Smaczna przekąska do sięgnięcia o każdej porze dnia!Gorąco polecam 🙂
Wegańskie lody nugatowe:
– 1 puszka mleczka kokosowego (może być light, czyli jakieś 17% tłuszczu)
– 100 ml szklanki mleka migdałowego/sojowego- w wersji keto można użyć po prostu więcej mleczka kokosowego
– 1/2 szkl. erytrolu w pudrze
– 30 g masła laskowego*
– 3-4 łyżki kakao**
– 1/2 łyżeczki gumy guar/gumy ksantanowej (opcjonalnie)
– 20 ml wódki/likieru- dzięki niemu lody nie będą tak twarde, bo alkohol nie zamrozi się na “lód”
Przepyszne lody nugatowe bez cukru białego, które zrobisz mega szybko i bez użycia maszynki do lodów. Oczywiście musisz poczekać, aż lody się schłodzą, ale jeśli jesteś miłośnikiem nugatu, orzechów i nutelli, to na pewno warto 🙂
Kakao wymieszać z mlekiem migdałowym/sojowym oraz masłem laskowym.
Dobrze schłodzone mleczko ubić z\erytrolem, aż będzie sztywne. Wziąć zarówno stałą, jak i płynną część. Do dobrze ubitego mleczka kokosowego dodać kakaową mieszankę, alkohol oraz gumę guar/ksantanową. Miksować przez 2 minuty. Wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Wyciągnąć i ponownie zmiksować przez 2 minuty. Wstawić na kolejne 30 minut i zmiksować po raz ostatni. Lody nugatowe schłodzić przez kilka godzin.
Przed podaniem warto wyciągnąć chwilę wcześniej, żeby lody nie były zbyt twarde 🙂
Takie lody nugatowe bez cukru to bajka. Dzięki kakao oraz “masełkowi” laskowemu, smak kokosa jest mniej wyczuwalny. Lody waniliowe nie wyjdą tak bardzo waniliowe na kokosowym, bo wanilia jest mniej intensywna. Ale czekolada i orzechy są świetnym dodatkiem do lodów na bazie mleczka kokosowego. Lody nugatowe bez cukru, na bazie erytrolu są mega zdrowe i dzięki użyciu słodzidła bez cukru są mniej kaloryczne 🙂
*można zmielić uprażone orzechy laskowe w blenderze do uzyskania maślanej konsystencji
** ilość zależy od “kakaowości” jaką chcecie uzyskać.