Wegański orzechowiec z pianką karmelową!
wegański orzechowiec
Odkrywanie nowych smaków daje wiele radości i ekscytacji. Jeszcze więcej, gdy za daną potrawą nie kryje się szef kuchni, ale my sami. Gdy to nasze danie jest bardzo udaną smakowo kombinacją… Gdy z radością możesz poczęstować domowników, którzy nie będą kręcić nosem… Gdy podając ciasto wiesz, że to nie tylko puste kalorie, ale też wartości odżywcze…Gdy wiesz, że ciasto jet wegańskie, ale w smaku bardzo tradycyjne i domowe- idealne na specjalne okazje!
Taki jest wegański orzechowiec! Orzechowiec jest ciastem znanym chyba w każdym domu, więc warto pokusić się na zrobienie roślinnej wersji tego wypieki, gdyż domownicy będą na pewno bardziej skłonni go spróbować, niż innych ciast mniej im znanych 😉 Pysznie było! Ciasto orzechowe wyszło po prostu cudowne, wilgotne, lekko zbite, ale nie w stylu zakalca. To coś pomiędzy ciastem ucieranym, a kruchym- trudno dokładnie opisać 😀
No a wegańska pianka karmelowa to istna poezja! Będzie jak znalazł dla wszystkich miłośników karmelu 🙂
Ciasto orzechowe:
inspiracja: MniuMniu
– 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej – można zastąpić 1/2 szkl. ziemniaczanej + 1/2 szkl. owsianej – w wersji bez glutenu musi myć mąka owsiana bezglutenowa
– 1 szkl. mąki ryżowej
– 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
– 150 g masła orzechowego
– 1/3 szkl. syropu klonowego
– 1/2 szkl.ksylitolu albo 2/3 szkl. erytrytolu
– 100 g oleju kokosowego
– 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 3 łyżki octu jabłkowego
– szczypta soli
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– garść posiekanych orzechów
Do mleka dodać olej kokosowy- podgrzać do rozpuszczenia oleju. Ostudzić.
Do letniej masy dodać masło orzechowe, syrop klonowy oraz ocet jabłkowy. Dobrze zmiksować.
Obie mąki przesiać. Dodać do nie ksylitol/erytrytol, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz cynamon.
Do mokrych składników dosypywać stopniowo suche składniki i zmiksować do połączenia składników. Na koniec wrzucić orzechy i wymieszać.
Formę o wymiarach 26cm x 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i rozsmarować. Wegański orzechowiec wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut- do suchego patyczka.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi i zostawić do wystudzenia.
Wegańska pianka karmelowa:
– 3 szkl. mleka waniliowego (najlepiej sprawdzi się dobre mleko sojowe/migdałowe)
– 70 g ksylitolu albo 80 g erytrytolu
– 30 g cukru kokosowego
– 50 g syropu klonowego
– 50 g oleju kokosowego/masła roślinnego
– 22 g agaru + 100 ml mleka roślinnego
Na patelnię wlać 1 szklankę mleka. Dodać do tego cukier kokosowy, masło oraz ksylitol. Jeśli używacie erytrytolu, to należy do zmielić na puder, ale nie dodawać na patelnię. Gotować na małym ogniu mieszankę bez erytrytolu, aż cukier kokosowy się rozpuści. Masa powinna bulgotać, trochę zgęstnieć i nabrać karmelowego/brązowego koloru. Wtedy wyłączyć palnik, wsypać erytrytol i odstawić patelnię.
Agar zalać 100 mleka- gotować przez ok 3 minuty pamiętając o mieszaniu. Powinniście uzyskać coś na wzór musu/ żelki.
Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować syropem klonowym. Do mleka dolewać stopniowo gorący karmel i energicznie mieszać.
Do agaru dolewać stopniowo 200 ml powyższej mieszanki. Dobrze zmiksować. Wymieszany agar dodać do pozostałej masy. Dobrze zmiksować.
Odstawić, ale pamiętając o mieszaniu, bo agar szybko tężeje.
Jeśli masa ma grudki, wystarczy użyć blendera 🙂
Polewa daktylowo-orzechowa
– 150 g daktyli
– 50 g masła z nerkowców/ orzechów
– 1 szklanka wody
– 100 ml mleka roślinnego
Jeśli używacie całych orzechów, to należy je namoczyć przez całą noc. Następnie dobrze zblendować, aż uzyskamy konsystencję masła. Ewentualnie można użyć masła orzechowego tradycyjnego (z arachidów)
Daktyle umieścić w garnku i zalać szklanką wody. Podgotować, aż daktyle zmiękną. Odcedzić- nie wylewać wody!
Ostudzone daktyle umieścić w malakserze, dodać masło orzechowe oraz 100 ml mleka. Dobrze zblendować. Masa powinna mieć konsystencję pasty łatwej do rozsmarowania. Jeśli jest za gęsta, to wystarczy dolać trochę wody od daktyli.
Składanie:
+ 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Ciasto przekroić na dwie częśći w proporcji 2/3 (spód) i 1/3 ( wierzch).
Na spód wykładamy od razu piankę karmelową – powinna być ciepła. Odstawić do stężenia.
Posmarować powidłami. Przykryć drugim ciastem i posmarować pastą daktylową.
Odstawić na kilka godzin.