Ciastka gryczane z masłem orzechowym i jabłkiem
Coś dla maniaków zdrowych ciastek. Żadne płatki owsiane,pszenne, ryżowe, orkiszowe… Tym razem płatki gryczane, które są świetnym źródłem błonnika i węglowodanów złożonych. Dają uczucie sytości, poprawiają perystaltykę jelit i są delikatniejsze w smaku od kaszy gryczanej. Ciastka gryczane na bazie płatków gryczanych to źródło witamin z grupy B, jak również E i PP. Do tego jabłko bogate w błonnik i masło orzechowe dodające dużo smaku 🙂
W sezonie letnim polecam przełożyć je dżemem najlepiej domowym i stworzyć tym samym przekładane ciasteczka a la markizy 🙂 Można też przełożyć kremem na bazie serka i kakao albo z dodatkiem odżywki białkowej 🙂
Ciatka gryczane z masłem orzechowym i jabłkiem:
12-15 sztuk
– 50 g płatków gryczanych
– 100 ml mleka roślinnego
– 50 g daktyli
– 60 g masła orzechowego
– 1/3 szklanki mąki gryczanej ( można zmielić płatki gryczane)
– 100 g startego jabłka
– szczypta soli
– 1/3 szkl. ksylitolu/stewii/erytrytolu
– 1 łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego
50 g płatków zalać mlekiem i zagotować. Od razu odstawić i przykryć talerzykiem.
Po 30 minutach zdjąć talerzyk i odstawić płatki do całkowitego wystudzenia.
Do mąki gryczanej dodać ksylitol albo stewię (dowolny naturalny słodzik), sól oraz pokrojone daktyle.
Do namoczonych płatków gryczanych dodać starte jabłko, masło orzechowe i dobrze wymieszać. Następnie suche składniki i aromat waniliowy. Wymieszać.
Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Następnie najlepiej wziąć duży arkusz papieru do pieczenia. Posypać go mąką i wyłożyć ciasto- będzie ono dość miękkie. Posypać je delikatnie mąką. Przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować. Ciastka nie powinny też być zbyt cienkie.
Ciastka gryczane przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Należy piec przez ok. 15 minut.