
Ciastka gryczane z masłem orzechowym i jabłkiem
Coś dla maniaków zdrowych ciastek. Żadne płatki owsiane,pszenne, ryżowe, orkiszowe… Tym razem płatki gryczane, które są świetnym źródłem błonnika i węglowodanów złożonych. Dają uczucie sytości, poprawiają perystaltykę jelit i są delikatniejsze w smaku od kaszy gryczanej. Ciastka gryczane na bazie płatków gryczanych to źródło witamin z grupy B, jak również E i PP. Do tego jabłko bogate w błonnik i masło orzechowe dodające dużo smaku 🙂
W sezonie letnim polecam przełożyć je dżemem najlepiej domowym i stworzyć tym samym przekładane ciasteczka a la markizy 🙂 Można też przełożyć kremem na bazie serka i kakao albo z dodatkiem odżywki białkowej 🙂
Ciatka gryczane z masłem orzechowym i jabłkiem:
12-15 sztuk
– 50 g płatków gryczanych
– 100 ml mleka roślinnego
– 50 g daktyli
– 60 g masła orzechowego
– 1/3 szklanki mąki gryczanej ( można zmielić płatki gryczane)
– 100 g startego jabłka
– szczypta soli
– 1/3 szkl. ksylitolu/stewii/erytrytolu
– 1 łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego
50 g płatków zalać mlekiem i zagotować. Od razu odstawić i przykryć talerzykiem.
Po 30 minutach zdjąć talerzyk i odstawić płatki do całkowitego wystudzenia.
Do mąki gryczanej dodać ksylitol albo stewię (dowolny naturalny słodzik), sól oraz pokrojone daktyle.
Do namoczonych płatków gryczanych dodać starte jabłko, masło orzechowe i dobrze wymieszać. Następnie suche składniki i aromat waniliowy. Wymieszać.
Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Następnie najlepiej wziąć duży arkusz papieru do pieczenia. Posypać go mąką i wyłożyć ciasto- będzie ono dość miękkie. Posypać je delikatnie mąką. Przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować. Ciastka nie powinny też być zbyt cienkie.
Ciastka gryczane przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Należy piec przez ok. 15 minut.
Te ciastka gryczane, to trochę jak gryczanka w wersji na wynos. Tak, jak robi się ciastka owsiane z gotowej owsianki, tak tutaj robimy ciastka z gryczanki. Ten sposób też jest znany dla kaszy jaglanej, z której często robi się jaglankę, a następnie różnego rodzaju ciastka, ciasta czy kremy 🙂


