Cantuccini przepis na włoskie ciasteczka bez glutenu-
Cantuccini przepis na ciasteczka włoskie, które świetnie się przechowują. Nayzwane są również “biscotti”, a to nic innego, jak ciasteczka z migdałami oraz pomarańczową nutą. Są kruche, ale nie maślane, przypominają raczej sucharki. Nie oznacza to jednak, że ta sucha konsystencja sprawia, że trzeba je mocno “zapijać”. Dla mnie są idealną przekąskę, której każdy kęs gwarantuje nowe doznania. Nie byłabym sobą, gdybym jednak nie dodała swoich pięciu groszy 😉
Dlatego też w mojej wersji cantuccini są bez glutenu, z mniejszą ilością cukru oraz polskim akcentem w postaci miodu.
Erytrol, którego użyłam jest naturalnym i zdrowym słodzikiem bez kalorii! Idealnie się tutaj sprawdził. Więcej zdrowotnych informacji o tym produkcie możecie znaleźć TUTAJ → Droga do Siebie
Powstały dwie wersje: żurawinowa oraz pomarańczowa. Idealne na ten zbliżający się świąteczny klimat- pomarańczowy aromatu rządzą !Zapraszam po przepis 🙂
Cantuccini przepis na ciastka bez glutenu:
– 0.5 szklanki mąki gryczanej jasnej
– 0.5 szklanki mąki z tapioki
– 0.5 szklanki mąki kukurydzianej
– 2/3 szklanki mąki ryżowej
– 40 g proszku budyniowego waniliowego
– 1/2 szlanki erytrolu/ksylitolu – Droga do Siebie
– 1 łyżeczka prawdziwego aromatu waniliowego
– 30 g miodu płynnego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 jajka
– 30 g masła rozpuszczonego
– szczypta soli
– 120 g migdałów blanszowanych (posiekanych)
+ skórka pomarańczowa + 2 łyżki soku z pomarańczy + 1 łyżeczka mąki kukurydzianej ( u mnie 2 łyżki domowej, cienko pokrojonej skórki bez cukru)
+ żurawina – zaparzyłam przed dodaniem. Też ok. 2 łyżek.
Każdą mąkę przesiać. Wymieszać ze sobą i proszkiem budyniowym.
Dodać erytrytol, sól oraz proszek do pieczenia.
Jajka delikatnie roztrzepać z miodem. Dodać do suchych składników.
Wlać masło. Dosypać posiekane migdały. Zagnieść.
Podzielić ciasto na pół- do jednej części dodać skórkę, sok z pomarańczy oraz mąkę.
Do drugiej żurawinę. Zagnieść.
Z każdej części uformować wałek, niezby szeroki. Umieścić na blasze do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut – aż ciasteczka będą jasnozłociste, coś a la cappuccino 😉
Wyciągnąć, odstawić na 15 minut. Następnie każdy wałek pokroić w platry.
Ułożyć ciasteczka na płasko i ponownie wstawić do piekarnika. Piec również w 180 stopniach, aż góra się zrumieni, ok. 10 minut.
Cantuccini w mojej zdrowszej wersji są gotowe 🙂
Takie ciasteczka to idealna przekąska dla dzieci do szkoły! Bardzo dobrze się przechowują i nadają się do lunchboxa. Poza tym są po prostu bardzo smaczne i dostarczają zdrowych węglowodanów!
Jeśli szukacie innych przepisów na zdrowe ciastka do szkoły, czy pracy, to polecam na przykład:
-zdrowe jeżyki
-ciastka kokosowe a la rafaello
-maślane ciastka bez cukru (low carb)