Sernik gotowany z galaretką jeżynową
Coś ta wiosna psikus robi, tęsknota za wiosennymi smakami rośnie… Do tego budzą się też letnie wspomnienia i ochota na świeże, polskie owoce. Póki co pozostaje posiłkować się mrożonkami, ale dzięki nim można do kuchni wnieść trochę letniego słońca 😉
Jeżyny uwielbiam w połączeniu z serem, więc postawiłam na sernik gotowany z galaretką jeżynową! Do gotowanej masy serowej pasują mi bardzo blaty miodowe, które zresztą bardzo często stanowią bazę na sernik gotowany.
Przepis na ten sernik gotowany z galaretką świetnie nadaje się jako przedsmak prawdziwych letnich smaków. Gotowana masa serowa jest delikatna, gładka i kremowa….skryta w miodowych blatach i uwieńczona musem jeżynowym.
Ten sernik nie wymaga długiego leżakowania, ponieważ letnia masa serowa wylana na miodowe blaty sprawia, że szybciej kruszeją. Ponadto można go przechowywać w lodówce, dzięki czemu sernik będzie przypominał tę wersję na zimno!
Koniecznie do zrobienia, bo sernik jest pyszny i pięknie wygląda 😉
Sernik gotowany z galaretką jeżynową na miodowych blatach!
Miodowe ciasto kruche:
– 1 jajko
– 50 g miodu
– 150 g masła
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 50 g cukru pudru (u mnie erytrol w pudrze)
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 100 g mąki owsianej
– 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 200 g orkiszowej jasnej
– szczypta soli
Jajko krótko zmiksować z cukrem pudrem oraz miodem. Masło rozpuścić.
Do mieszanki jajecznej dodać pozostałe składniki. Zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
U mnie forma 26×22 cm. Należy piec w 180 stopniach do zrumienienia,przez ok. 15 minut. Każdy blat oddzielnie.
Gotowana masa serowa:
– 0.5 kg sera kremowego naturalnego
– 0.5 kg twarogu półtłustego
– 2 budynie śmietankowe
– 3 jajka
– 70 g masła
– 200 g cukru – można też użyć dowolnego słodzika (ja użyłam 200 g erytrytolu + odrobina ekstraktu ze stewii)
Jajka zmiksować delikatnie z cukrem albo słodzikiem.
Twaróg przecisnąć przez praskę.
800 g sera umieścić w garnku i cały czas mieszać, musi być gładki i rzadszy. Do 200 g pozostałego sera dosypać budynie i wymieszać, żeby nie powstały grudki.
Do sera w garnku dodać jajka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, żeby nie powstała jajecznica 😉 Gotować przez ok.5 minut. Dodać ser z budyniem oraz masło. Ponownie gotować przez kilka minut. Masa powinna zgęstnieć.
Przykryć folią spożywczą, tak żeby masa dotykała bezpośrednio masy. Odstawić, aż masa zrobi się letnia.
Mus jeżynowy:
– 350 g jeżyn (użyłam mrożonych)
– 350 ml wody
– 40 g cukru – można użyć słodzika, jak np. ksylitol, stewia, erytrol
– 2 łyżki soku z cytryny
– 5 łyżeczek żelatyny
250 ml wody, jeżyny, cukier oraz sok z cytryny zblendować razem. Powinien powstać gęsty mus. Umieścić wszystko w garnku i zagotować. Do 100 ml dodać żelatynę i odstawić na 10 minut do napęcznienia, następnie zagotować pamiętając o mieszaniu i gotowaniu na małym ogniu, żeby żelatyna się nie przypaliła. Gdy będzie gorąca od razu ściągnąć z palnika.
Dodać żelatynę do jeżyn i ponownie dobrze zmiksować.
Składanie:
Na nasz sernik gotowany z galaretką potrzebujemy solidnej podstawy, więc na spód dajemy najlepszy blat ciasta kruchego 😉 Następnie połowa masy serowe, przykryć drugim ciastem, reszta masy serowej, kruche ciasto i na wierzch tężejący mus jeżynowy.
Odstawić sernik do lodówki, żeby masa serowa usztywniła się, tak samo galareta. A same blaty zmiękły. Na szczęście nie potrzeba długiego oczekiwania, gdyż letnia masa serowa wylana na spody przyspiesza ich mięknięcie. U mnie wystarczyły 4 godziny 🙂
Moi Drodzy! Ten sernik gotowany będzie idealny na wyjątkowe okazje albo gdy macie czas i chcecie go wykorzystać w kuchni. To na pewno ciasto dla miłośników ciast z kremem oraz wersji przekładanych. Ja osobiście uwielbiam serniki. Dodatek galaretki jeżynowej pięknie się komponuje z kremową i delikatną masą serową. Zresztą wszystkie owoce leśne, jak maliny, czy jagody są idealnymi towarzyszami sera 😉 Ciasto kruche z dodatkiem miodu jest świetną bazą, bo szybko mięknie pod wpływem letniej masy serowej.
Naprawdę nie pozostaje Wam nic innego, jak zapisać przepis na ten sernik gotowany z galaretką jeżynową i wolnej chwili albo w przypływie weny zabrać się za jego zrobienie. Każdemu zasmakuje, a zwłaszcza, tym którzy uwielbiają owocowe ciasta.