Sernik,  Tarty/ Ciasta kruche

Sernik gotowany z galaretką jeżynową

sernik gotowany, sernik gotowany z galaretką, sernik z galaretką, gotowana masa serowa,


Coś ta wiosna psikus robi, tęsknota za wiosennymi smakami rośnie… Do tego budzą się też letnie wspomnienia i ochota na świeże, polskie owoce. Póki co pozostaje posiłkować się mrożonkami, ale dzięki nim można do kuchni wnieść trochę letniego słońca 😉
Jeżyny uwielbiam w połączeniu z serem, więc postawiłam na sernik gotowany z galaretką jeżynową! Do gotowanej masy serowej pasują mi bardzo blaty miodowe, które zresztą bardzo często stanowią bazę na sernik gotowany.

 

Przepis na ten sernik gotowany z galaretką świetnie nadaje się jako przedsmak prawdziwych letnich smaków. Gotowana masa serowa jest delikatna, gładka i kremowa….skryta w miodowych blatach i uwieńczona musem jeżynowym.
Ten sernik nie wymaga długiego leżakowania, ponieważ letnia masa serowa wylana na miodowe blaty sprawia, że szybciej kruszeją. Ponadto można go przechowywać w lodówce, dzięki czemu sernik będzie przypominał tę wersję na zimno!

Koniecznie do zrobienia, bo sernik jest pyszny i pięknie wygląda 😉


Sernik gotowany z galaretką jeżynową na miodowych blatach!

Miodowe ciasto kruche:

– 1 jajko
– 50 g miodu
– 150 g masła
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 50 g cukru pudru (u mnie erytrol w pudrze)
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 100 g mąki owsianej
– 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 200 g orkiszowej jasnej
– szczypta soli

Jajko krótko zmiksować z cukrem pudrem oraz miodem. Masło rozpuścić.
Do mieszanki jajecznej dodać pozostałe składniki. Zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
U mnie forma 26×22 cm. Należy piec w 180 stopniach do zrumienienia,przez ok. 15 minut. Każdy blat oddzielnie.


Gotowana masa serowa:


– 0.5 kg sera kremowego naturalnego
– 0.5 kg twarogu półtłustego
– 2 budynie śmietankowe
– 3 jajka
– 70 g masła
– 200 g cukru – można też użyć dowolnego słodzika (ja użyłam 200 g erytrytolu + odrobina ekstraktu ze stewii)

Jajka zmiksować delikatnie z cukrem albo słodzikiem.
Twaróg przecisnąć przez praskę.

800 g sera umieścić w garnku i cały czas mieszać, musi być gładki i rzadszy. Do 200 g pozostałego sera dosypać budynie  i wymieszać, żeby nie powstały grudki.

Do sera w garnku dodać jajka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, żeby nie powstała jajecznica 😉 Gotować przez ok.5 minut. Dodać ser z budyniem oraz masło. Ponownie gotować przez kilka minut. Masa powinna zgęstnieć.
Przykryć folią spożywczą, tak żeby masa dotykała bezpośrednio masy. Odstawić, aż masa zrobi się letnia.


Mus jeżynowy:

– 350 g jeżyn (użyłam mrożonych)
– 350 ml wody
– 40 g cukru – można użyć słodzika, jak np. ksylitol, stewia, erytrol
– 2 łyżki soku z cytryny
– 5 łyżeczek żelatyny

250 ml wody, jeżyny, cukier oraz sok z cytryny zblendować razem. Powinien powstać gęsty mus. Umieścić wszystko w garnku i zagotować. Do 100 ml dodać żelatynę i odstawić na 10 minut do napęcznienia, następnie zagotować pamiętając o mieszaniu i gotowaniu na małym ogniu, żeby żelatyna się nie przypaliła. Gdy będzie gorąca od razu ściągnąć z palnika.
Dodać żelatynę do jeżyn i ponownie dobrze zmiksować.


Składanie:

Na nasz sernik gotowany z galaretką potrzebujemy solidnej podstawy, więc na spód dajemy najlepszy blat ciasta kruchego 😉 Następnie połowa masy serowe, przykryć drugim ciastem, reszta masy serowej, kruche ciasto i na wierzch tężejący mus jeżynowy.

Odstawić sernik do lodówki, żeby masa serowa usztywniła się, tak samo galareta. A same blaty zmiękły. Na szczęście nie potrzeba długiego oczekiwania, gdyż letnia masa serowa wylana na spody przyspiesza ich mięknięcie. U mnie wystarczyły 4 godziny 🙂


Moi Drodzy! Ten sernik gotowany będzie idealny na wyjątkowe okazje albo gdy macie czas i chcecie go wykorzystać w kuchni. To na pewno ciasto dla miłośników ciast z kremem oraz wersji przekładanych. Ja osobiście uwielbiam serniki. Dodatek galaretki jeżynowej pięknie się komponuje z kremową i delikatną masą serową. Zresztą wszystkie owoce leśne, jak maliny, czy jagody są idealnymi towarzyszami sera 😉 Ciasto kruche z dodatkiem miodu jest świetną bazą, bo szybko mięknie pod wpływem letniej masy serowej.

Naprawdę nie pozostaje Wam nic innego, jak zapisać przepis na ten sernik gotowany z galaretką jeżynową i wolnej chwili albo w przypływie weny zabrać się za jego zrobienie. Każdemu zasmakuje, a zwłaszcza, tym którzy uwielbiają owocowe ciasta.



sernik gotowany, miodownik z kremem sernikowym, sernik na spodach miodowych, zdrowy sernik gotowany, sernik z galaretką,



sernik z jeżynami, ciasto z jeżynami, ciasto z galaretką, ciasto z serem, sernik gotowany przepis, zdrowy sernik, sernik z małą ilością cukru, ciasta z erytrytolem, dietetyczne kruche ciasto,



sernik z jeżynami, ciasto z jeżynami, ciasto z galaretką, ciasto z serem, sernik gotowany przepis, zdrowy sernik, sernik z małą ilością cukru, ciasta z erytrytolem, dietetyczne kruche ciasto, fit sernik, zdrowszy sernik, sernik z jeżynami,


zdrowe ciasto, ciasto z małą ilością cukru, sernik gotowany, zdrowszy sernik, masa serowa bez cukru, sernik bez pieczenia, sernik gotowany,

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *