
Pancakes bezglutenowe z mąką kasztanową- na słodko!
Nie ukrywam, że przepadam za słodkimi śniadaniami, lubię do śniadania mieć słodki element. Czasem nawet jem słone i kończę słodkim akcentem 😉 Z drugiej jednak strony owsianki, jaglanki i inne rodzaje zbożowych miseczek sycą mnie na krócej. Białko trawi się dłużej i według ostatnich badań taka forma śniadań jest bardziej odżywcza. Dlatego w kwestii słodkiego, ale sycącego śniadanie sprawdzą się pancakes bezglutenowe.
Te placuszki łączą te dwa elementy- są słodkie, ale przy tym bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Użycie mąki kokosowej sprawia, że te mini pankejki są raczej niskowęglowodanowe. Smażą się idealnie, nie rozwarstawiają się, są delikatnie puszyste.
A smak? Są naprawdę pyszne! Smakują lekko kokosowo, lekko waniliowo dzięki ekstraktowi oraz mają przyjemną lekko orzechową nutę ze względu na użycie mąki kasztanowej. Chyba nie ma osoby, której by nie zasmakowały! 🙂
Pancakes bezglutenowe, czyli placuszki z mąki kokosowej i kasztanowej
8 małych sztuk ( 250 kcal)
– 1 jajko
– 1 białko
– 60 g mleka kokosowego*
– 12 g mąki kokosowej
– 10 g mąki kasztanowej
– szczypta soli
– trochę stewii dla smaku
– aromat waniliowy dla smaku
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej ( dosłownie na czubku łyżeczki)
– 2 g oliwy z oliwek
Jajko roztrzepać z białkiem. Mąkę kokosową i kasztanową przesiać. Do jajek dodać wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Odstawić na 30 minut. Masa zgęstnieje. Będzie przypominać gęste ciasto naleśnikowe.
Smażyć na patelni delikatnie posmarowanej masłem klarowanym/olejem kokosowym. Nakładam 2 łyżki na jeden placek. Ciasta nie rozmarowywałam, pozwoliłam na jego naturalne rozpłaszczenie. Smażyć najpierw na małym ogniu, aż wierzch lekko się zetnie, następnie trochę podkręcić ogie, żeby placki się zrumieniły.
U mnie pancakes bezglutenowe zajadane były z nektarynką, ananasem oraz kakao wymieszanym z erytrolem.
Porcja placuszków to 250 kalorii. Do smażenia użyłam jakieś 4 g tłuszczu. Posiadam mąkę kokosową odtłuszczoną, która ma 360 kcal w 100 g ramach. Mleczko miało 75 kcal w 100 gramach 🙂
Pancakes bezglutenowe są bardzo smaczne i nie odbiegają za bardzo od wersji tradycyjnej. Mąka kasztanowa świetnie zastępuje mąkę pszenną. Nadaje ona także delikatnie brązowego koloru oraz orzechową nutę. Mąka kokosowa to z kolei świetny sposób na dodanie do posiłku białka i błonnika, ale ograniczając tym samym ilość węglowodanów 🙂 Gorąco polecam te pancakes bezglutenowe- są proste, pyszne i uniwersalne!
* użyłam mleczka z kartonika, który miał konsystencję rzadkiego jogurtu/ kefiru. 🙂

