Ciasta z owocami,  Inne ciasta

Wilgotne ciasto z owocami i galaretką kisielową

wilgotne ciasto z owocami, ciasto z galaretką, szybka galaretka na kisielu, kisiel w ciastach, ciasta z kisielem,

 

To wilgotne ciasto z owocami jest wyjątkowe, bo skrywa w środku smaczną niespodziankę 😉 To jest ciasto idealne, dla tych, którzy lubią, gdy w wypiekach dzieje się coś więcej 😀 Ten przepis powstał na wzór domowego i tradycyjnego ciasta ucieranego pieczonego przez mamę czy babcię 🙂 Jest proste, przypomina trochę babkę marmurkową albo słynne ciasto zebra. Przy czym tutaj stanowi ono bazę do dodatków 😉

To wilgotne ciasto z owocami wzbogacone zostało galaretką z kisielu. Dlaczego z kisielu? Bo gotowa galaretka zawiera cukier, a kisiel można kupić bez tego dodatku i dosłodzić zdrowym cukrem, jak miód, ksylitol, czy stewia 🙂

Ciasto jest wilgotne, ładnie wyrasta, no i jest bardzo smaczne. Do tego robi się je dość szybko 🙂

Do ciasta możecie użyć dowolnych owoców, to po prostu świetna baza do wszelkich ciast z owocami. Mleko i kakao świetnie się komponują z gruszką, ale równie pyszne będzie z brzoskwiniami, truskawkami, śliwkami itd itd.

 Ponadto możecie też modyfikować smak galaretki. To od Was zależy jaki smak kisielu wybierzecie 😉 Może macie ochotę na coś pomarańczowego albo bardziej orzeźwiającego? Cytrynowy kisiel świetnie będzie pasować do trwającego sezonu na rabarbar 😉

Gorąco polecam to wilgotne ciasto z owocami! 🙂 Dla mnie bomba, bo mniej pracy, niż przy torcie, a efekt wizualny jest naprawdę ciekawy! 🙂


Przepis na ciasto:

– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
– 1/2 szklanki oleju/ rozpuszczonego masła
– 3 jajka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2/3 szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu
– 1/2 szklanki mleka (może być również napój roślinny)
– 1/3 szklanki wody gazowanej
– 2 łyżki kakao + 3 łyżki mleka
– 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
– 3 gruszki- można użyć innych owoców

+ kruszonka: 60 g masła, 60 g jogurtu naturalnego, 80 g mąki owsianej, 70 g mąki orkiszowej, 1 łyżka miodu, 1/3 szklanki cukru/ksylitolu, szczypta soli

Składniki na kruszonkę zagnieść. Powinna być troszkę bardziej klejąca, niż tradycyjna. Ale to dobrze 🙂 Kruszonkę odstawić do lodówki.


Postanowiłam trochę uzdrowić kruszonkę. Dlatego też użyłam mniej tłuszczu zastępując do dodatkiem jogurtu. To naprawdę dobry sposób na zaoszczędzenie trochę kalorii. Ponadto świetnym spoiwem jest też miód 😉 Dodaje on słodycz, więc można dać mniej cukru. Drugi plus to także fakt, że przez to, iż miód jest płynny to znów można troszkę ograniczyć tłuszcz 😉


Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Jajka zmiksować z cukrem/ksylitolem/erytrolem.
Dolać mleko i ekstrakt waniliowy. Ponownie zmiksować- krótko.
Mąkę przesiać, dosypać sól i proszek do pieczenia. Dodać do jajek.
Na koniec wlać wodę gazowaną. Masy nie należy długo miksować. Najlepiej na tym etapie tylko wymieszać za pomocą łyżki/łopatki.

Gruszki pokroić wg uznania- najlepiej w kostkę albo paski.
Kakao wymieszać z mlekiem.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać 2/3 ciasta. Do pozostałej części ciasta dodać kakao wymieszane z mlekiem. Wymieszać i wylewać stróżką na ciasto waniliowe – zrobić wzorki za pomocą widelca, noża, patyczka. Posypać ciasto delikatnie mąką, ułożyć gruszki i posypać całość kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez ok. 45 minut. Ciasto pieczemy do suchego patyczka.



Galaretka kisielowa:

– 1 opakowanie kisielu wiśniowego bez cukru
– 450 ml wody
– 2 łyżeczki żelatyny
– słodzik

Tak jak wspominałam wyżej, zdecydowałam się na użycie kisielu, żeby zrobić galaretkę bez cukru. Można oczywiście dostać galaretkę bez cukru, ale do tej pory widziałam tylko smak cytrynowy i truskawkowy. Pozostałe smaki sa już słodzone. Stąd pomysł na użycie kisielu i usztywnieniu go żelatyną 😀


Jeśli tak, jak ja lubisz eksperymentować w kuchni i próbować nowych przepisów na zdrowe wypieki, to zapraszam również na bardzo proste, nie wymagające wielu umiejętności ciasto. Ten przepis na owocowe ciasto sypane jest wzorowane szarlotką sypaną. Przy czym mój przepis pozwala Ci na wykorzystanie Twojej kreatywności 😀


Kisiel przygotować wg instrukcji na opakowaniu wykorzystując 400 ml wody. 350 zagotować, a w pozostałych 50 ml zwykłej wody rozpuścić kisiel. Następnie wlać stróżką i zagotować.
W pozostałych 50 ml gorącej wody rozpuścić żelatynę i dodać do gotującego się kisielu. Dobrze wymieszać. Ostudzić pamiętając o mieszaniu – kisiel może być letni.

Ostudzone ciasto przekroić na pół, wyłożyć kisiel i przykryć górną warstwą ciasta. Odstawić do całkowitego stężenia galaretki kisielowej.

Tak oto moje wilgotne ciasto z owocami, w tym przypadku z gruszkami jest gotowe 🙂 Powiem Wam, że kisiel wiśniowy świetnie pasuje do kakao i gruszki!
A ta zdrowsza wersja kruszonki niczym nie ustępuje tradycyjnej! 😉 Moim zdaniem dodatek jogurtu to świetny sposób na zmniejszenie ilości tłuszczu. A miód dodatkowo dodaje głębszego smaku! 🙂


wilgotne ciasto z owocami, ciasto zebra z owocami, ciasto z mlekiem, ciasto z owocami, proste ciasto z owocami,


ciasto z galaretką, ciasto przekładane, ciasto z gruszkami, wilgotne ciasto z owocami,


ciasto z gruszkami, ciasto z kakao, ciasto ucierane, proste ciasto z owocami, wilgotne ciasto z kakao, ciasto marmurek, ciasto zebra z owocami,
 
fit ciasto z owocami, ciasto bez cukru, ciasto z ksylitolem, zdrowe ciasto, ciasto z mąka orkiszową,
 
zdrowe ciasto bez cukru, ciasto z kisielem, ciasto z galaretką, wilgotne ciasto z owocami, zdrowe wypieki, fit ciasto z owocami,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *