Sernik na cieście czekoladowym z konfiturą malinową
To ciasto to połączenie dwóch pysznych składników – sera i czekolady. Do tego element malin idealnie komponujący się z intensywnością ciasta czekoladowe i delikatnością masy serowej. Do tego na wierzchu warstwa malinowa. Tak powstał bardzo smaczny sernik na cieście czekoladowym z warstwą malinową w postaci konfitury. Taka zapieczona górna część czyni z malinowej konfitury smaczną lekko klejącą skorupkę.
Podczas pieczenia z piekarnika wydobywają się cudowne zapachy. Po wystudzeniu otrzymacie pyszny, wilgotny sernik na cieście czekoladowym przypominającym trochę brownie, ale nie aż tak ciężkie…, no i oczywiście zwieńczone musem malinowym. Grzechem byłoby nie wypróbować 😉
Sernik na czekoladowym cieście z zapieczoną warstwę malinową. Masa serowa jest lekko waniliowa i delikatna. Jogurt nadaje lekkości. A samo ciasto czekoladowe jest wilgotne i aromatyczne 🙂
Ciasto czekoladowe:
– 100 g oleju kokosowego/masła
– 50 g miodu
– 3 jajka
– 100 g mlecznejczekolady
– 50 g gorzkiej czekolady
– 100 g mąki (50 g owsianej, 50 g ryżowej) *
– 100 g cukru
– 30 g kakao
-szczypta soli
– garść orzechów ziemnych albo laskowych
Miód, czekoladę gorzka i mleczną, olej należy rozpuścić. Ostudzić-masa może być letnia, ale nie gorąca. Jajka roztrzepać z cukrem. Dolać do masy czekoladowej i zmiksować. Na koniec wsypać mąkę z solą oraz orzechy – wymieszać do połączenia składników.
*można też użyć orkiszowej, czy pszennej.
Masa serowa:
– 850 sera- pół na pół twaróg tłusty i półtłusty
– 5 jajek
– 1 budyń waniliowy
– 200 g słodzidła ( u mnie 100 g trzcinowego, 100 g erytrolu)
– 100 g jogurtu naturalnego
– 120 g masła
Masło rozpuścić. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Ser należy zmielić. Do masy jajecznej dodać jogurt i ser. Zmiksować. Dosypać budyń i dolać rozpuszczone masło. Wymieszać.
Mus malinowy:
Najlepiej użyć malin z syropu/ nalewki
– 250 g malin + 2 łyżki miodu
Składniki na mus zmiksować.
Pieczenie:
Formę o wymiarach 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto czekoladowe. Na ciasto łyżka po łyżce wykładać masę serową. Na wierzch również za pomocą łyżki nałożyć mus. Następnie zrobić wzorki używając patyczka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 50 minut. Masa serowa mui być ścięta.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Sernik na cieście czekoladowym będzie idealnym przepisem na jesień. Taka wersja sernika jest rozpieszczająca i rozluźniająca. Kocham zresztą waniliowe smaki przełamane czekoladową nutą. A jak dodać do tego maliny, to powstaje przepyszna wersja batoników twarogowych o malinowym smaku w polewie czekoladowej…oczywiście to wersja w formie ciasta !