Bez glutenu,  Desery,  FIT Słodkie,  Naleśniki/ Placki,  Śniadanie,  Wegetariańskie

Jogurtowe placuszki biszkoptowe

Niezwykle delikatne, puszyste placuszki w wersji jednoosbowej 🙂 Jutro Wielki Piątek, wiele osób praktykuje wtedy zasadę ścisłego postu, niemniej jednak pożywne śniadanie jest Nam wszystkim potrzebne. Te placuski Was nasycą, ale nie “zapchają”, ich lekkość przejdzie w Wasze ciała 🙂



Jogurtowe placki biszkoptowe:

– 1 jajko – żółtko i białko oddzielić
– 1/3 szklanki jogurtu naturalnego (3 łyżki)
– 1 łyżka ksylitolu
– 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
– 1/3 szkl. zmielonych płatków owsianych ( w wersji bez glutenu muszą mieć certyfikat)
– 1 płaska łyżka mąki*
– szczypta soli
– 1/3 łyżeczki pr.do pieczeni
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– trochę soku z cytryny- 1 łyżeczka

Białka ubić na sztywno z sokiem z cytryny i solą.
Zmielone płatki wymieszać z budyniem, proszkiem do pieczeni i sodą.
Żółtko zmiksować z ksylitolem i jogurtem naturalnym. Dosypać suche składniki. Na koniec w dwóch partiach dodać ubite białko.

Placuszki smażyć na maśle klarowanym – uzyskają cudowny maślany posmak. Delikatnie przewracać na drugą stronę. Kolejne partie można smażyć bez tłuszczu, jednak na początek polecam użyć trochę masła, nie potrzeba dużej ilości 🙂

Placki u mnie były podane z gruszką, mandarynką, dżemem wiśniowym, posypką z cukru kokosowego i odrobiną polewy kakaowej.

Cudowne śniadanie!
Zachęcam do zrobienia

*może być jakakolwiek: ryżowa, kukurydziana, orkiszowa- te sprawdzą się najlepiej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *