najlepsza szarlotka bez glutenu
Bez glutenu,  Ciasta z owocami,  FIT S┼éodkie,  Tarty/ Ciasta kruche

Najlepsza szarlotka – bez glutenu i cukru ;)

najlepsza szarlotka, szarlotka bez glutenu, zdrowa szarlotka, fit blog, fit szarlotka, zdrowe ciasto, motywator dietetyczny, dietetycznie i zdrowo, przepis na dietetyczne ciasto,


Sk─ůd ta nazwa? Dlaczego najlepsza szarlotka? Bo w tym cie┼Ťcie znajdziecie same super sk┼éadniki, w tym produkty “superfood”, ale w polskim wydaniu, bo jestem zdania, ┼╝e trzeba si─Öga─ç po to, co regionalne i sezonowe ­čÖé

Eksperymentalnie pr├│buj─Ö ┼Ťwiatowych nowo┼Ťci, ale i tak wol─Ö ta┼äsze produkty ­čśë Mimo, ┼╝e nie maj─ů tak silnego przebicia marketingowego w por├│wnaniu do promowanej super ┼╝ywno┼Ťci, pod wzgl─Ödem sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych wcale nie odstaj─ů od tych drogich i reklamowanych!

Krajanka jab┼ékowa, czy po prostu szarlotka ale ta najlepsza szarlotka ­čśë Ten post to w┼éa┼Ťnie przepis na moj─ů wersj─Ö ciasta, kt├│re na sto┼éach go┼Ťci bardzo cz─Östo.

Przemyciłam do niej kilka smacznych i zdrowych składników, tak żeby wzbogacić wypieku
Ciacho jest bez glutenu i cukru! ­čÖé


Najlepsza szarlotka w moim wydaniu!

Kruche ciasto bezglutenowe:
forma ok. 20×30 cm


– 200 g m─ůki owsianej bezglutenowej – mo┼╝na samemu zmieli─ç p┼éatki na m─ůk─Ö
– 100 g m─ůki migda┼éowej
– 100 g m─ůki ┼éubinowej albo jaglanej albo ry┼╝owej
– 30 g siemienia lnianego zmielonego na m─ůk─Ö- polecam len z┼éocisty
– 1 opakowanie budyniu waniliowego/┼Ťmietankowego (40g)
– 100 g mas┼éa klarowanego/oleju kokosowego
– 50 g oleju rzepakowego/ry┼╝owego (o naturalnym smaku)
– 1 jajko + 2 ┼╝├│┼étka
– 1 ┼éy┼╝ka syropu klonowego/miodu
– 2 ┼éy┼╝ki mas┼éa orzechowego (20g)
– 50 g jogurtu wega┼äskiego- kokosowy na przyk┼éad
– 1/4 ┼éy┼╝eczki soli
– 1 i 1/3 ┼éy┼╝eczki proszku do pieczenia
– 1/2 ┼éy┼╝eczki naturalnego ekstraktu waniliowego
+ mleko – opcjonalnie je┼Ťli ciasto by┼éoby za suche


do kruszonki:
+ 3 łyżki drobnych płatków owsianych-najlepiej krótko zblendować
+ 1 łyżka masła orzechowego
+ 1 łyżka syropu klonowego

pianka:
+ 2 białka
+ 1/3 szkl.erytrolu/ksylitolu
+ szczypta soli
+ 1 łyżeczka budyniu waniliowego



Mas┼éo klarowane i olej rozpu┼Ťci─ç, odstawi─ç do wystudzenia.
Wszystkie m─ůki na ciasto kruche przesia─ç i wymiesza─ç. Doda─ç pozosta┼ée sk┼éadniki razem. Zagnie┼Ť─ç ciasto. Je┼Ťli ciasto jest zbyt klej─ůce, wystarczy dosypa─ç troch─Ö m─ůki ry┼╝owej, owsianej albo nawet gryczanej. Je┼Ťli za suche, to dola─ç odrobin─Ö mleka. Podzieli─ç w stosunku 1/3 i 2/3. Wi─Öksz─ů cze┼Ť─ç zawin─ů─ç w foli─Ö i sch┼éodzi─ç w lod├│wce przez 45 minut.

Do pozosta┼éej cz─Ö┼Ťci doda─ç sk┼éadniki na kruszonk─Ö, czyli p┼éatki owsiane, mas┼éo orzechowe i syrop klonowy. Ca┼éo┼Ť─ç wymiesza─ç d┼éo┼ämi tworz─ůc okruszki.

Bia┼éka ubi─ç na szywno z sol─ů. Dodawa─ç partiami ksylitol/erytrol i miksowa─ç. Na koniec budy┼ä i tylko wymiesza─ç.


Mus jabłkowy:

– 1.5 kg jab┼éek
– 1.5 ┼éy┼╝eczki cynamonu
– 50 g suszonych moreli niesiarkowanych albo daktyli
– 1 ┼éy┼╝eczka mas┼éa klarowanego

Jab┼éka wydr─ů┼╝y─ç. Nie obiera─ç. Pokroi─ç w kostk─Ö. Morele r├│wnie┼╝ posieka─ç.
Na patelni rozpu┼Ťci─ç mas┼éo i dosypa─ç cynamon, lekko podpra┼╝y─ç. Doda─ç jab┼éka. Ca┼éo┼Ť─ç najpierw podpra┼╝y─ç na do┼Ť─ç sporym ogniu. Nast─Öpnie zmniejszy─ç i dusi─ç, a┼╝ jab┼éka odparuj─ů i z cz─Ö┼Ť─çi powstanie mus, tzn, rozpadn─ů si─Ö. Je┼Ťli jab┼éka nie puszczaj─ů za bardzo wody, to po podpra┼╝eniu nale┼╝y odrobin─Ö podla─ç wod─ů, po tym powinny zacz─ů─ç si─Ö dusi─ç. Pra┼╝enie i duszenie powinno zaj─ů─ç od 20-30 minut w zale┼╝no┼Ťci od wielko┼Ťci patelni. Doda─ç morele, wymiesza─ç i odstawi─ç do wystudzenia.


Form─Ö wy┼éo┼╝y─ç papierem do pieczenia. Na sp├│d dajemy wi─Öksz─ů cz─Ö┼Ť─ç kruchego ciasta. Posypujemy delikatnie m─ůk─ů owsian─ů/jaglan─ů/ry┼╝ow─ů/ziemniaczan─ů. Wy┼éo┼╝y─ç jab┼éka, na to piana z bia┼éek. Na wierzch wysypa─ç kruszonk─Ö- mo┼╝e by─ç odrobin─Ö klej─ůca.

Szarlotk─Ö nale┼╝y piec w 170 stopniach przez 45-50 minut.
Nast─Öpnie odstawi─ç do wystudzenia- mo┼╝na j─ů udekorowa─ç pudrem z ksylitolu albo polew─ů a la lukier.
Sw├│j zdrowy lukier robi─Ö z erytrytolu oraz jogurtu ­čśë

Moja najlepsza szarlotka zasmakuje ka┼╝demu…. A to dlatego, ┼╝e nie pozbywamy si─Ö smaku, ale niezdrowych sk┼éadnik├│w ­čśë
Mas┼éo, czy inny t┼éuszcz to zdrowe produkty, gdy┼╝ t┼éuszcz jest potrzebny do przyswojenia witamin. Zast─ůpienie m─ůki pszennej r├│wnie┼╝ na plus… no i oczywi┼Ťcie polskie cudowne jab┼éka ­čÖé


szarlotka bez glutenu, szarlotka na kruchym cie┼Ťcie, fit szarlotka, fit ciasto z jab┼ékami, zdrowe ciasto z jab┼ékami, przepis na szarlotk─Ö, szarlotka przepis,



szarlotka bez nabia┼éu, szarlotka na ma┼Ťle, ma┼Ťlana szarlotka, ma┼Ťlane kruche ciasto, kruche ciasto z jab┼ékami, jak zrobi─ç szarlotk─Ö, dietetyczna szarlotka, najlepsza zdrowa szarlotka



zdrowe ciasto, zdrowe kruche ciasto, kruche ciasteczka bez cukru, kruche ciasto bez cukru, szarlotka z cynamonem, prosta szarlotka, sprawdzony przepis na szarlotkę, mus jabłkowy, domowe wypieki, zdrowe wypieki, blog dietetyczny,



szarlotka z piank─ů, kruche ciasto, aromatyczna szarlotka, szarlotka bezglutenowa, fit szarlotka, szarlotka dietetyczna, szarlotka bez glutenu,


domowa szarlotka, domowy przepis na szarlotkę, szarlotka od babci, szarlotka z całych jabłek, ciasto kruche z musem jabłkowym, ciasto bez cukru, zdrowe ciasto, zdrowe wypieki, dietetyczne ciasta,


szarlotka bez glutenu, najlepsza szarlotka, ciasto półkruche, przepis na kruche ciasto, szarlotka z bakaliami, szarlotka z cynamonem, sprawdzony przepis na szarlotkę

Leave a Reply

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s─ů oznaczone *