Najlepsza szarlotka – bez glutenu i cukru ;)
Skąd ta nazwa? Dlaczego najlepsza szarlotka? Bo w tym cieście znajdziecie same super składniki, w tym produkty “superfood”, ale w polskim wydaniu, bo jestem zdania, że trzeba sięgać po to, co regionalne i sezonowe 🙂
Eksperymentalnie próbuję światowych nowości, ale i tak wolę tańsze produkty 😉 Mimo, że nie mają tak silnego przebicia marketingowego w porównaniu do promowanej super żywności, pod względem składników odżywczych wcale nie odstają od tych drogich i reklamowanych!
Krajanka jabłkowa, czy po prostu szarlotka ale ta najlepsza szarlotka 😉 Ten post to właśnie przepis na moją wersję ciasta, które na stołach gości bardzo często.
Przemyciłam do niej kilka smacznych i zdrowych składników, tak żeby wzbogacić wypieku
Ciacho jest bez glutenu i cukru! 🙂
Najlepsza szarlotka w moim wydaniu!
Kruche ciasto bezglutenowe:
forma ok. 20×30 cm
– 200 g mąki owsianej bezglutenowej – można samemu zmielić płatki na mąkę
– 100 g mąki migdałowej
– 100 g mąki łubinowej albo jaglanej albo ryżowej
– 30 g siemienia lnianego zmielonego na mąkę- polecam len złocisty
– 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego (40g)
– 100 g masła klarowanego/oleju kokosowego
– 50 g oleju rzepakowego/ryżowego (o naturalnym smaku)
– 1 jajko + 2 żółtka
– 1 łyżka syropu klonowego/miodu
– 2 łyżki masła orzechowego (20g)
– 50 g jogurtu wegańskiego- kokosowy na przykład
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
+ mleko – opcjonalnie jeśli ciasto byłoby za suche
do kruszonki:
+ 3 łyżki drobnych płatków owsianych-najlepiej krótko zblendować
+ 1 łyżka masła orzechowego
+ 1 łyżka syropu klonowego
pianka:
+ 2 białka
+ 1/3 szkl.erytrolu/ksylitolu
+ szczypta soli
+ 1 łyżeczka budyniu waniliowego
Masło klarowane i olej rozpuścić, odstawić do wystudzenia.
Wszystkie mąki na ciasto kruche przesiać i wymieszać. Dodać pozostałe składniki razem. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, wystarczy dosypać trochę mąki ryżowej, owsianej albo nawet gryczanej. Jeśli za suche, to dolać odrobinę mleka. Podzielić w stosunku 1/3 i 2/3. Większą cześć zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 45 minut.
Do pozostałej części dodać składniki na kruszonkę, czyli płatki owsiane, masło orzechowe i syrop klonowy. Całość wymieszać dłońmi tworząc okruszki.
Białka ubić na szywno z solą. Dodawać partiami ksylitol/erytrol i miksować. Na koniec budyń i tylko wymieszać.
Mus jabłkowy:
– 1.5 kg jabłek
– 1.5 łyżeczki cynamonu
– 50 g suszonych moreli niesiarkowanych albo daktyli
– 1 łyżeczka masła klarowanego
Jabłka wydrążyć. Nie obierać. Pokroić w kostkę. Morele również posiekać.
Na patelni rozpuścić masło i dosypać cynamon, lekko podprażyć. Dodać jabłka. Całość najpierw podprażyć na dość sporym ogniu. Następnie zmniejszyć i dusić, aż jabłka odparują i z częśći powstanie mus, tzn, rozpadną się. Jeśli jabłka nie puszczają za bardzo wody, to po podprażeniu należy odrobinę podlać wodą, po tym powinny zacząć się dusić. Prażenie i duszenie powinno zająć od 20-30 minut w zależności od wielkości patelni. Dodać morele, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód dajemy większą część kruchego ciasta. Posypujemy delikatnie mąką owsianą/jaglaną/ryżową/ziemniaczaną. Wyłożyć jabłka, na to piana z białek. Na wierzch wysypać kruszonkę- może być odrobinę klejąca.
Szarlotkę należy piec w 170 stopniach przez 45-50 minut.
Następnie odstawić do wystudzenia- można ją udekorować pudrem z ksylitolu albo polewą a la lukier.
Swój zdrowy lukier robię z erytrytolu oraz jogurtu 😉