najlepsza szarlotka bez glutenu
Bez glutenu,  Ciasta z owocami,  FIT S艂odkie,  Tarty/ Ciasta kruche

Najlepsza szarlotka – bez glutenu i cukru ;)

najlepsza szarlotka, szarlotka bez glutenu, zdrowa szarlotka, fit blog, fit szarlotka, zdrowe ciasto, motywator dietetyczny, dietetycznie i zdrowo, przepis na dietetyczne ciasto,


Sk膮d ta nazwa? Dlaczego najlepsza szarlotka? Bo w tym cie艣cie znajdziecie same super sk艂adniki, w tym produkty “superfood”, ale w polskim wydaniu, bo jestem zdania, 偶e trzeba si臋ga膰 po to, co regionalne i sezonowe 馃檪

Eksperymentalnie pr贸buj臋 艣wiatowych nowo艣ci, ale i tak wol臋 ta艅sze produkty 馃槈 Mimo, 偶e nie maj膮 tak silnego przebicia marketingowego w por贸wnaniu do promowanej super 偶ywno艣ci, pod wzgl臋dem sk艂adnik贸w od偶ywczych wcale nie odstaj膮 od tych drogich i reklamowanych!

Krajanka jab艂kowa, czy po prostu szarlotka ale ta najlepsza szarlotka 馃槈 Ten post to w艂a艣nie przepis na moj膮 wersj臋 ciasta, kt贸re na sto艂ach go艣ci bardzo cz臋sto.

Przemyci艂am do niej kilka smacznych i zdrowych sk艂adnik贸w, tak 偶eby wzbogaci膰 wypieku
Ciacho jest bez glutenu i cukru! 馃檪


Najlepsza szarlotka w moim wydaniu!

Kruche ciasto bezglutenowe:
forma ok. 20×30 cm


– 200 g m膮ki owsianej bezglutenowej – mo偶na samemu zmieli膰 p艂atki na m膮k臋
– 100 g m膮ki migda艂owej
– 100 g m膮ki 艂ubinowej albo jaglanej albo ry偶owej
– 30 g siemienia lnianego zmielonego na m膮k臋- polecam len z艂ocisty
– 1 opakowanie budyniu waniliowego/艣mietankowego (40g)
– 100 g mas艂a klarowanego/oleju kokosowego
– 50 g oleju rzepakowego/ry偶owego (o naturalnym smaku)
– 1 jajko + 2 偶贸艂tka
– 1 艂y偶ka syropu klonowego/miodu
– 2 艂y偶ki mas艂a orzechowego (20g)
– 50 g jogurtu wega艅skiego- kokosowy na przyk艂ad
– 1/4 艂y偶eczki soli
– 1 i 1/3 艂y偶eczki proszku do pieczenia
– 1/2 艂y偶eczki naturalnego ekstraktu waniliowego
+ mleko – opcjonalnie je艣li ciasto by艂oby za suche


do kruszonki:
+ 3 艂y偶ki drobnych p艂atk贸w owsianych-najlepiej kr贸tko zblendowa膰
+ 1 艂y偶ka mas艂a orzechowego
+ 1 艂y偶ka syropu klonowego

pianka:
+ 2 bia艂ka
+ 1/3 szkl.erytrolu/ksylitolu
+ szczypta soli
+ 1 艂y偶eczka budyniu waniliowego



Mas艂o klarowane i olej rozpu艣ci膰, odstawi膰 do wystudzenia.
Wszystkie m膮ki na ciasto kruche przesia膰 i wymiesza膰. Doda膰 pozosta艂e sk艂adniki razem. Zagnie艣膰 ciasto. Je艣li ciasto jest zbyt klej膮ce, wystarczy dosypa膰 troch臋 m膮ki ry偶owej, owsianej albo nawet gryczanej. Je艣li za suche, to dola膰 odrobin臋 mleka. Podzieli膰 w stosunku 1/3 i 2/3. Wi臋ksz膮 cze艣膰 zawin膮膰 w foli臋 i sch艂odzi膰 w lod贸wce przez 45 minut.

Do pozosta艂ej cz臋艣ci doda膰 sk艂adniki na kruszonk臋, czyli p艂atki owsiane, mas艂o orzechowe i syrop klonowy. Ca艂o艣膰 wymiesza膰 d艂o艅mi tworz膮c okruszki.

Bia艂ka ubi膰 na szywno z sol膮. Dodawa膰 partiami ksylitol/erytrol i miksowa膰. Na koniec budy艅 i tylko wymiesza膰.


Mus jab艂kowy:

– 1.5 kg jab艂ek
– 1.5 艂y偶eczki cynamonu
– 50 g suszonych moreli niesiarkowanych albo daktyli
– 1 艂y偶eczka mas艂a klarowanego

Jab艂ka wydr膮偶y膰. Nie obiera膰. Pokroi膰 w kostk臋. Morele r贸wnie偶 posieka膰.
Na patelni rozpu艣ci膰 mas艂o i dosypa膰 cynamon, lekko podpra偶y膰. Doda膰 jab艂ka. Ca艂o艣膰 najpierw podpra偶y膰 na do艣膰 sporym ogniu. Nast臋pnie zmniejszy膰 i dusi膰, a偶 jab艂ka odparuj膮 i z cz臋艣膰i powstanie mus, tzn, rozpadn膮 si臋. Je艣li jab艂ka nie puszczaj膮 za bardzo wody, to po podpra偶eniu nale偶y odrobin臋 podla膰 wod膮, po tym powinny zacz膮膰 si臋 dusi膰. Pra偶enie i duszenie powinno zaj膮膰 od 20-30 minut w zale偶no艣ci od wielko艣ci patelni. Doda膰 morele, wymiesza膰 i odstawi膰 do wystudzenia.


Form臋 wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia. Na sp贸d dajemy wi臋ksz膮 cz臋艣膰 kruchego ciasta. Posypujemy delikatnie m膮k膮 owsian膮/jaglan膮/ry偶ow膮/ziemniaczan膮. Wy艂o偶y膰 jab艂ka, na to piana z bia艂ek. Na wierzch wysypa膰 kruszonk臋- mo偶e by膰 odrobin臋 klej膮ca.

Szarlotk臋 nale偶y piec w 170 stopniach przez 45-50 minut.
Nast臋pnie odstawi膰 do wystudzenia- mo偶na j膮 udekorowa膰 pudrem z ksylitolu albo polew膮 a la lukier.
Sw贸j zdrowy lukier robi臋 z erytrytolu oraz jogurtu 馃槈

Moja najlepsza szarlotka zasmakuje ka偶demu…. A to dlatego, 偶e nie pozbywamy si臋 smaku, ale niezdrowych sk艂adnik贸w 馃槈
Mas艂o, czy inny t艂uszcz to zdrowe produkty, gdy偶 t艂uszcz jest potrzebny do przyswojenia witamin. Zast膮pienie m膮ki pszennej r贸wnie偶 na plus… no i oczywi艣cie polskie cudowne jab艂ka 馃檪


szarlotka bez glutenu, szarlotka na kruchym cie艣cie, fit szarlotka, fit ciasto z jab艂kami, zdrowe ciasto z jab艂kami, przepis na szarlotk臋, szarlotka przepis,



szarlotka bez nabia艂u, szarlotka na ma艣le, ma艣lana szarlotka, ma艣lane kruche ciasto, kruche ciasto z jab艂kami, jak zrobi膰 szarlotk臋, dietetyczna szarlotka, najlepsza zdrowa szarlotka



zdrowe ciasto, zdrowe kruche ciasto, kruche ciasteczka bez cukru, kruche ciasto bez cukru, szarlotka z cynamonem, prosta szarlotka, sprawdzony przepis na szarlotk臋, mus jab艂kowy, domowe wypieki, zdrowe wypieki, blog dietetyczny,



szarlotka z piank膮, kruche ciasto, aromatyczna szarlotka, szarlotka bezglutenowa, fit szarlotka, szarlotka dietetyczna, szarlotka bez glutenu,


domowa szarlotka, domowy przepis na szarlotk臋, szarlotka od babci, szarlotka z ca艂ych jab艂ek, ciasto kruche z musem jab艂kowym, ciasto bez cukru, zdrowe ciasto, zdrowe wypieki, dietetyczne ciasta,


szarlotka bez glutenu, najlepsza szarlotka, ciasto p贸艂kruche, przepis na kruche ciasto, szarlotka z bakaliami, szarlotka z cynamonem, sprawdzony przepis na szarlotk臋

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *