fbpx

Ciacho Zdrowia ;)

thumbnail

Sk─ůd ta nazwa? Bo w tym cie┼Ťcie znajdziecie same super sk┼éadniki, w tym produkty “superfood”, ale w polskim wydaniu – si─Ögajmy po to, co regionalne ­čÖé

Eksperymentalnie pr├│buj─Ö ┼Ťwiatowych nowo┼Ťci, ale i tak wol─Ö ta┼äsze produkty, kt├│re mimo i┼╝ nie maj─ů tak silnego przebicia marketingowego w por├│wnaniu do promowanej super ┼╝ywno┼Ťci, pod wzgl─Ödem sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych wcale nie odstaj─ů ­čśë

Krajanka jab┼ékowa, czy po prostu szarlotka – tego ciasta dotyczy post. Przemyci┼éam do niej kilka smacznych i zdrowych sk┼éadnik├│w, tak ┼╝eby wzbogaci─ç wypiek ­čÖé
Ciacho jest bez glutenu i laktozy ­čÖé

Ciasto kruche:
forma ok. 20×30 cm

– 1 szkl. m─ůki ry┼╝owej
– 1/2 szkl. m─ůki owsianej bezglutenowej
– 1/2 szkl. m─ůki ziemniaczanej
– 1/2 szkl. m─ůki z ciecierzycy
– 1/3 szkl. siemienia lnianego (ja u┼╝y┼éam z┼éocistego, jest delikatniejsze w smaku)
– 1/3 szkl. m─ůki migda┼éowej albo zmielonych orzech├│w (np. ziemnych)
– 100 g mas┼éa klarowanego/oleju kokosowego
– 50 g oleju rzepakowego/ry┼╝owego (o naturalnym smaku)
– 2 ┼╝├│┼étka
– 3 ┼éy┼╝ki syropu klonowego
– 2 ┼éy┼╝ki mas┼éa orzechowego
– 1/4 ┼éy┼╝eczki soli
– 1 ┼éy┼╝eczka proszku do pieczenia
– 50 ml mleka ro┼Ťlinnego (u┼╝y┼éam migda┼éowego)
– 1/2 ┼éy┼╝eczki naturalnego ekstraktu waniliowego

do kruszonki:
+ 3 łyżki drobnych płatków owsianych*
+ 1 łyżka masła orzechowego
+ 1 łyżka syropu klonowego

pianka:
+ 2 białka
+ 1/3 szkl.erytrolu/ksylitolu
+ szczypta soli
+ 1 łyżeczka budyniu waniliowego

* najlepiej kr├│tko zblendowa─ç

Mas┼éo klarowane i olej rozpu┼Ťci─ç, odstawi─ç do wystudzenia.
Wszystkie m─ůki na ciasto kruche przesia─ç i wymiesza─ç. Doda─ç pozosta┼ée sk┼éadniki razem. Zagnie┼Ť─ç ciasto. Je┼Ťli ciasto jest zbyt klej─ůce, wystarczy dosypa─ç troch─Ö m─ůki ry┼╝owej, owsianej albo nawet gryczanej. Podzieli─ç w stosunku 1/3 i 2/3. Wi─Öksz─ů cze┼Ť─ç zawin─ů─ç w foli─Ö i sch┼éodzi─ç w lod├│wce przez 45 minut.
Do pozosta┼éej cz─Ö┼Ť─çi doda─ç sk┼éadniki na kruszonk─Ö, czyli p┼éatki owsiane, mas┼éo orzechowe i syrop klonowy. Ca┼éo┼Ť─ç wymiesza─ç d┼éo┼ämi tworz─ůc okruszki.

Bia┼éka ubi─ç na szywno z sol─ů. Dodawa─ç partiami ksylitol/erytrol i miksowa─ç. Na koniec budy┼ä i tylko wymiesza─ç.

Mus jabłkowy:

– 1.5 kg jab┼éek
– 1.5 ┼éy┼╝eczki cynamonu
– 50 g suszonych moreli niesiarkowanych
– 1 ┼éy┼╝eczka mas┼éa klarowanego

Jab┼éka wydr─ů┼╝y─ç. Nie obiera─ç. Pokroi─ç w kostk─Ö. Morele r├│wnie┼╝ posieka─ç.
Na patelni rozpu┼Ťci─ç mas┼éo i dosypa─ç cynamon, lekko podpra┼╝y─ç. Doda─ç jab┼éka. Ca┼éo┼Ť─ç najpierw podpra┼╝y─ç na do┼Ť─ç sporym ogniu. Nast─Öpnie zmniejszy─ç i dusi─ç, a┼╝ jab┼éka odparuj─ů i z cz─Ö┼Ť─çi powstanie mus, tzn, rozpadn─ů si─Ö. Je┼Ťli jab┼éka nie puszczaj─ů za bardzo wody, to po podpra┼╝eniu nale┼╝y odrobin─Ö podla─ç wod─ů, po tym powinny zacz─ů─ç si─Ö dusi─ç. Pra┼╝enie i duszenie powinno zaj─ů─ç od 20-30 minut w zale┼╝no┼Ťci od wielko┼Ťci patelni. Doda─ç morele, wymiesza─ç i odstawi─ç do wystudzenia.

Form─Ö wy┼éo┼╝y─ç papierem do pieczenia. Na sp├│d dajemy wi─Öksz─ů cz─Ö┼Ť─ç kruchego ciasta. Posypujemy delikatnie m─ůk─ů owsian─ů/jaglan─ů/ry┼╝ow─ů/ziemniaczan─ů. Wy┼éo┼╝y─ç jab┼éka, na to piana z bia┼éek. Na wierzch wysypa─ç kruszonk─Ö- mo┼╝e by─ç odrobin─Ö klej─ůca.

Szalortk─Ö nale┼╝y piec w 170 stopniach przez 45-50 minut.



W tym cie┼Ť─çie znajdziecie dawk─Ö zdrowych t┼éuszczy, bia┼éka, witamin i w─Öglodowan├│w. Siemi─Ö lniane, migdaly, orzechy, ciecierzyca, cynamon, suszone morele, jab┼éka- same plusy! ­čÖé

┼╗ycz─Ö Wam udanego i meeega smacznego weekendu! ­čśÇ

            
             

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *

Back To Top