Ciasta z kremem,  Inne ciasta,  Tarty/ Ciasta kruche

Karpatka- moja domowa wersja :)


Ciasto parzone znane jest na ca艂ym 艣wiecie, bardzo uniwersalne i ciekawe. 艢wietnie pasuje do s艂onych, jak i s艂odkich potraw. Chocia偶 nie ukrywam, 偶e wol臋 s艂odkie wariacje z tym ciastem, mo偶e dlatego, 偶e w moim domu zazwyczaj go艣ci艂y ptysie albo karpatka. Ten smak zapami臋ta艂o moje podniebienie. Dzi艣 wracam do ciasta znanego ka偶demu. Karpatka bywa czasem kapry艣na – zazwyczaj spowodowane to jest ciastem parzonym, kt贸re musi pi臋knie wyrosn膮膰 i przypomina膰 g贸rki niczym z krajobrazu.

Poni偶szy przepis na ciasto parzone jest przeze mnie sprawdzone kilka razy. Pochodzi z francuskiej strony, opinie na niej r贸wnie偶 s膮 bardzo pochlebne.
Zapewniam, 偶e uzyskacie g贸rzyste ciasto z pysznym kremem budyniowym, kt贸re zreszt膮 troch臋 “odt艂u艣ci艂am” – nie przepadam za, a偶 tak bardzo ma艣lan膮 konsystencj膮 kremu 馃槈

 
 
 

Ciasto parzone:
藕r贸d艂o

– 200 g m膮ki – u偶y艂am orkiszowej (mo偶na zast膮pi膰 cz臋艣膰 m膮k膮 ry偶ow膮 wymieszan膮 z ziemniaczan膮, np. 100 gr orkiszowej, 50 ry偶owej, 50 ziemniaczanej)
– 100 g mas艂a
– 4 jajka ( je艣li s膮 ma艂e, nale偶y da膰 5)
– 1 szklanka wody
– szczypta soli

Wod臋, mas艂o i s贸l umie艣ci膰 w garnku i zacz膮膰 gotowa膰.
M膮k臋 przesia膰.
Gdy woda zacznie wrze膰, nale偶y wsypa膰 m膮k臋 i dobrze ca艂o艣膰 wymiesza膰. Ca艂y czas gotowa膰 na ma艂ym ogniu ubij膮c mas臋 艂y偶k膮/ 艂opatk膮. Masa powinna by膰 g艂adka i g艂adka. Formowa膰 si臋 w kulk臋.

Wtedy nale偶y mas臋 odstawi膰 do przestudzenia. Mo偶e by膰 letnia.

Do letniej albo zimnej masy dodawa膰 stopniowo jajka. Na pocz膮tku masa b臋dzie troch臋 ci臋偶ko 艂膮czy膰 si臋 z jajkami ze wzgl臋du na swoj膮 g臋sto艣膰, ale w trakcie dodawania b臋dzie coraz 艂atwiej. Dobrze wymieszane ciasto jest gotowe. Nale偶y od razu je wykorzysta膰.

Dwie formy takiej samej wielko艣ci wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia – u mnie 30×25 cm. Mo偶na te偶 form臋 wysmarowa膰 mas艂em i posypa膰 m膮k膮. Wtedy na pewno upieczone ciasto 艂adnie wyjdzie z formy. Ciasto podzieli膰 na dwie cz臋艣ci i rozprowadzi膰 po formach.

Ciasto piec w 190 stopniach przez ok.30-35 minut – musi 艂adnie wyrosn膮膰 i 艂adnie si臋 zrumieni膰.
Odstawi膰 do wystudzenia.

Krem budyniowy:
– 4 szklanki mleka- 1 litr mleka (polecam mleko 艣wie偶e albo bio)
– 80 g m膮ki ziemniaczanej
– 40 g m膮ki – u mnie orkiszowa
– 2 jajka
– 70 g mas艂a
– 20 g cukru kokosowego
– 2/3 szklanki erytrolu/ksylitolu (mo偶e by膰 cukier)
– 1 艂y偶eczka naturalnego ekstraktu waniliowego
– 5 g 偶elatyny + 20 ml wody
– szczypta soli

Mleko zagotowa膰 z ekstraktem i cukrem kokosowym
Jajko dobrze zmiksowa膰 z erytrolem/cukrem pudrem. Nast臋pnie wsypa膰 m膮k臋 pszenn膮/orkiszow膮 oraz ziemniaczan膮. Wymiesza膰.
Do 偶elatyny doda膰 wod臋 i odstawi膰 na 10 minut. Nast臋pnie podgrza膰, a偶 zacznie si臋 gotowa膰. Od razu zdj膮膰 z palnika!

Do gotuj膮cego si臋 mleka zacz膮膰 wlewa膰 stopniowo mieszank臋 jajeczno-m膮czn膮. Gotowa膰 na ma艂ym ogniu pami臋taj膮c o mieszaniu.

Gotowa膰 przez kilka minut na ma艂ym ogniu.
Na koniec doda膰 偶elatyn臋 i zmiksowa膰.

Przykry膰 szczelnie foli膮 spo偶ywcz膮, tak 偶eby dotyka艂a wierzchu budyniu.
Odstawi膰 do wystudzenia.
Mas艂o w temperaturze pokojowej zmiksowa膰. Doda膰 do niego budy艅 艂y偶ka po 艂y偶ce. Zmiksowa膰.

Na jeden p艂at ciasta parzonego wy艂o偶y膰 krem. Przykry膰 drugim i posypa膰 cukrem pudrem.

Ciasto gotowe 馃檪
呕ycz臋 smacznego i zapraszam do wypr贸bowania!


 
 
 
 
 
 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *