fbpx

Ostatnie wegańskie śniadanie tego roku ;)

thumbnail

Witam Was serdecznie 🙂

To ostatni wpis tego roku… Nie czuję się jednak z tego powodu inaczej, Nie jestem też sylwestrową maniaczką ani zwolenniczką noworocznych postanowień. Życie toczy się nieprzerwanie, a nowy rok różni się od poprzedniego tylko jedną cyferką. 

Jednak dla wielu 31 grudnia ma znaczenie symbolicznie i wyjątkowe – Nowy Rok, to nowy rozdział w życiu…nowy etap. Wielu z nas właśnie w tym czasie dokonuje przemian. Najważniejsza jest jednak ta determinacja i chęć, aniżeli czas 😉

Życzę Nam wszystkich wspaniałego Nowego Roku, żebyśmy w kolejnego Sylwestra mogli przyznać, że rok 2017 był wspaniały oraz wyjątkowy. Wyciśnijmy z tego czasu, jak najwięcej… 

W ostatnim dniu 2016 roku śniadanko musiało być pyszne i błogie… Pyszna pieczona owsianka z owocami i kakao na mleku kokosowym, do tego film i sylwestrowy dzień mogę uznać za dobrze ropoczęty 😉


Pieczona owsianka kokosowa z owocami:
1 porcja
– 35 g płatków owsianych*
– 200 ml wody
– 1 łyżka erytrolu
– 1 łyżeczka budyniu waniliowego
– szczypta soli
– 1/2 małego jabłka
– 1 łyżka kakao + 1 łyżka erytrolu
– 1 kiwi
– 1 brzoskwinia z syropu 😉
* Jeśli chcecie uczynić owsiankę bezglutenową, to sięgnijcie po płatki owsiane bezglutenowe 🙂
Płatki owsiane zalać 150 ml wody  i mlekiem. Dodać erytrol i sól. Od momentu zagotowania należy gotować przez ok 7 minut, aż płatki napęcznieją i płyny trochę zgęstnieją. W 50 ml rozpuścić budyń i dodać do owsianki. Gotować przez 2 minuty. Dodać jabłko pokrojone na małe kawałki. 
Owsiankę przełożyć do małego naczynia żaroodpornego. 
Piec w 170 stopniach przez 12-15 minut, aż na wierzchu zrobi się delikatna skorupka.
Dla urozmaicenia dodałam kiwi oraz brzoskwinię, całość posypałam kakao z erytrolem. 
Gorąco polecam!
Pieczone owsianki są the best 😀




One thought on “Ostatnie wegańskie śniadanie tego roku ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top