Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Inne ciasta,  Torty

Tort marchewkowy z kajmakiem, kremem i bakaliami.







Korzenne ciasta najlepiej smakują w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Nie odbierajmy sobie tej przyjemności i przygotujmy ciasto, które w pełni wykorzystuje produkty tego właśnie czasu :)Orzechy, kajmak, bakalie, cynamon – w tym cieście przewijają się te smaki. Gwarantuję, że ich połączenie to strzał w dziesiątkę 🙂

Ciasto marchewkowe:
tortownica 24 cm

– 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej jasnej + 2 łyżki do bakalii
– 1 szklanka startej marchewki
– 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
– 3 jajka
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/3 szklanki rodzynek
– 1/4 szklanki wiórków kokosowych
– 2/3 szkl. ksylitolu/tagatozy/cukru
– 1/2 szklanki pokrojonego ananasa
– 1/3 szklanki posiekanych orzechów
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– 1/4 łyżeczki soli

Jajka zmiksować z cukrem.
Mąkę przesiać. Dodać cynamon, sól, proszek do pieczenia oraz sodę.
Rodzynki, orzechy, ananasa oraz wiórki kokosowe włożyć do jednej miski. Dodać 2 łyżki mąki.

Do zmiksowanych na jasną masę jajek wsypać mąkę. Następnie dodać startą marchewkę oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Na koniec bakalie i delikatnie wymieszać.

Ciasto piec w 170 stopniach w tortownicy o śr. 24 cm przez 45-55 minut, aż ciasto będzie zrumienione i suche w środku.
Odstawić do wystudzenia:

Kruche ciasto:
– 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej
– 1 łyżka miodu
– 1 żółtko
– 1 łyżka cukru pudru
– 60 g masła
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli

Mąkę przesiać. Dodać pozostałe składniki, w tym masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt suche, wystarczy dodać trochę zimnej wody. Kulę ciasta schłodzić przez 30 minut.

Rozwałkować i wykroić koło o średnicy 25 cm ( podczas pieczenia ciasto się troche skurczy). Upiec na złoty kolor w 180 stopniach, ok.12-15 minut.

Krem waniliowy:
– 800 ml mleka
– 50 g skrobi ziemniaczanej
– 40 g mąki orkiszowej
– 1 laska wanilii
– 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
– 80 g masła
– 1/3 szklanki cukru pudru

+ 1/3 szklanki kajmaku + 100g sera kremowego naturalnego

Laskę przekroić i wyciągnąć zairenka. 600 ml mleka zagotować wraz z ziarenkami całą laską, cukrem pudrem oraz dolać też ekstrakt waniliowy . W 200 ml wymieszać skrobię oraz mąkę orkiszową. Do gotującego się na małym ogniu mleka dolewać stopniowo mieszankę skrobiowo-ziemniaczaną. Cały czas mieszać. Na koniec masło. Mieszać, aż masło się rozpuści.

Kajmak zmiksować z serkiem.

Składanie:

Ciasto marchewkowe przekroić na pół.
Na spód wyłożyć masę kajmakową ( jest to cienka warstwa), krem waniliowy, kruche ciasto, krem waniliowy,ciasto marchewkowe. Wierzch posmarować resztą masy waniliowej. Posypać orzeszkami.

Smacznego!







 

One Comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *