FIT Słone,  Obiad/Kolacja,  Wegańskie,  Wegetariańskie

Wegańska micha z polskim akcentem

Myślę, że każdy dbający o to, co ląduje na talerzu tęskni czasem za staropolskim jedzeniem. Coś bardziej okraszonego tłuszczem z dodatkiem mięska. Na szczęście ani makaronów ani tłuszczy nie powinnyśmy się bać – zakładając, że makaron to wersja pełnoziarnista, a tłuszcz zdrowy.

Najlepsze jest to, że dzisiaj nawet weganie mogą cieszyć się “mięsnym” posiłkiem.

Co powiecie na makaron ze smalczykiem i surową kiełbaską a la kabanos? Idealnie w tym daniu komponują się pieczarki i brukselka. Zapraszam do zapoznania się z kulinarnym eksperymentem 😀

Makaron po staropolsku – wegański
2 porcje

– 100 g makaronu pełnoziarnistego
– 30 g smalcu wegetariańskiego ( użyłam TAKIEGO)
– 1 surowa kiełbaskataka ( BIOGO)
– 1 cebula czerwona
– 200 g pieczarek
– 1/3 papryki czerwonej
– 100 g cukinii
– 200 g brukselki
– 100 ml śmietany ryżowej
– 50 ml wody
– 1 łyżka płatków drożdżowych
– sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, liść laurowy, papryka wędzona,

Makaron ugotować al dente.
Brukselkę również ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru oraz liścia laurowego. Ostudzić.
Ostudzoną brukselkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 20 minut, aż ładnie się przyrumieni.
Na patelni rozpuścić smalczyk. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, cukinię w formie półtalarków oraz pieczarki i paprykę pokrojone wg uznania. Do warzyw dodać przyprawy oraz kiełbaskę. Następnie wlać śmietankę i wodę oraz dosypać płatki drożdżowe. Wszystko dobrze wymieszać. Na koniec wrzucamy makaron oraz brukselkę. Gęstość sosu możecie modyfikować dodając więcej wody albo bulionu warzywnego, z kolei jeśli chcecie bardziej gęstą wersję to wystarczy wyparować wodę albo dosypać troszkę płatków drożdżowych.

Całość gotowa 🙂

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *