fbpx

Zupa z dyni z cieciorkowym groszkiem :)

thumbnail

Moja druga w ┼╝yciu zupa dyniowa i przyznam, ┼╝e wysz┼éa bardzo smaczna. Jesie┼ä jest ukryta w tym talerzu. Dynia zaczyna coraz cz─Ö┼Ťciej go┼Ťci─ç na polskich sto┼éach. Kiedy┼Ť s┼éu┼╝y┼éa przede wszystkim do robienia dekoracji na halloween, ale teraz jest pysznym kulinarnym sk┼éadnikiem.

Jedz─ůc potrawy z dyni dostarczacie sobie du┼╝─ů dawk─Ö karoten├│w, wapnia oraz fosforu. Opr├│cz tego przeciwdzia┼éa zaparciom i dzia┼éa moczop─Ödnie. To cudowne warzywo w Polsce zwane bani─ů dzia┼éa te┼╝ cudownym lekarstwem na problemy w─ůtroby.

Dodatkowa zaltea jest szczeg├│lnie wa┼╝na dla os├│b odchudzaj─ůcych si─Ö, gdy┼╝ dynia pobudza procesy trawienne i wspomaga pozbywanie si─Ö truj─ůcych produkt├│w z organizmu.

Wracaj─ůc jednak do samego przepisu…zupa jest bardzo aromatyczna dzi─Öki pieczonym warzywom. Rozgrzewaj─ůca dzi─Öki przyprawom. Lekko ma┼Ťlana dzi─Öki dodatkowi pysznego mas┼éa ghee. Lekko polska dzi─Öki ┼Ťwie┼╝emy koperkowi. Chrupi─ůca dzi─Öki cieciorkowym groszkom. Lekko w─Ödzona dzi─Öki papryce.

Jest po prostu wyj─ůtkowa! ­čÖé

Zupa dyniowa:
– 1.2 kg dyni hokaido (surowej)
– 1 litr bulionu warzywnego
– 1 cebula bia┼éa
– 1 pietruszka
– 3 z─ůbki czosnku
– 2 ┼éy┼╝ki mas┼éa ghee*
– 1/3 ┼éy┼╝eczki kurkumy
– 1/3 ┼éy┼╝eczki ga┼éki muszkato┼éowej
– 2/3 ┼éy┼╝eczki papryki w─Ödzonej
– 1/4 ┼éy┼╝eczki papryki ostrej
– 1 ┼éy┼╝eczka czosnku nied┼║wiedziego
– s├│l, pieprz
Dyni─Ö pokroi─ç na mniejsze kawa┼éki. Pietruszk─Ö obra─ç i zawin─ů─ç w foli─Ö aluminiow─ů. Cebul─Ö obra─ç.
Do piekarnika nagrzanego do 150 stopni w┼éo┼╝y─ç dyni─Ö, pietruszk─Ö w folii oraz czosnek. Piec przez 35 minut. Nast─Öpnie zwi─Ökszy─ç temp. do 200 stopni i dopieka─ç jeszcze 15 minut – dynia musi by─ç mi─Ökka i delikatnie zrumieniona. Wiele zale┼╝y od wielko┼Ťci kawa┼ék├│w dyni. Warto te┼╝ sprawdzi─ç czosnek, czy np. nie jest mi─Ökki ju┼╝ po tych 35 minutach. Wtedy mo┼╝na go wyci─ůgn─ů─ç
Cebul─Ö nale┼╝y przypali─ç na palniku od gazu – tak jak do roso┼éu czy innych zup.
Wszystkie warzywa nale┼╝y umie┼Ťci─ç w garnku. Zala─ç bulionem i zblendowa─ç. Ca┼éo┼Ť─ç gotowa─ç przez 15 minut na ┼Ťrednim/ma┼éym ogniu. Je┼Ťli zupa jest dla Was zbyt g─Östa wystarczy doda─ç wi─Öcej bulionu albo ewentualnie wody. Na koniec doda─ç wszystkie przyprawy i wymiesza─ç.
Chrupki z ciecierzycy:
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 ┼éy┼╝ka roztopionego mas┼éa ghee – np. Takie
– s├│l, pieprz
– odrobina papryki s┼éodkiej
Cieciorkę opłukać i osuszyć. Dodać roztopione masło i przyprawy.
Piec w 180 stopniach przez 20 minutach, a┼╝ si─Ö zrumieni i stanie chrupi─ůca.
Do gor─ůcej zupy nale┼╝y doda─ç chrupi─ůc─ů cieciork─Ö oraz ┼Ťwie┼╝y koperek.
Pe┼énowarto┼Ťciowy posi┼éek gotowy!
Koniecznie wypr├│bujcie ­čÖé
*mas┼éo ghee jest mas┼éem klarowanym. Jednak w smaku i w wygl─ůdzie troch─Ö si─Ö r├│┼╝ni od mas┼éa klarowanego dost─Öpnego w sklepie. Moim zdaniem jest smaczniejsze, bardziej ma┼Ťlane i delikatne. W przyst─Öpnej cenie znajdziecie w sklepie SmakiZdrowia

One thought on “Zupa z dyni z cieciorkowym groszkiem :)

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *

Back To Top