Bez glutenu,  FIT S艂one,  Low carb,  Obiad/Kolacja,  Wegetaria艅skie

Zupa z dyni z cieciorkowym groszkiem :)

Moja druga w 偶yciu zupa dyniowa i przyznam, 偶e wysz艂a bardzo smaczna. Jesie艅 jest ukryta w tym talerzu. Dynia zaczyna coraz cz臋艣ciej go艣ci膰 na polskich sto艂ach. Kiedy艣 s艂u偶y艂a przede wszystkim do robienia dekoracji na halloween, ale teraz jest pysznym kulinarnym sk艂adnikiem.

Jedz膮c potrawy z dyni dostarczacie sobie du偶膮 dawk臋 karoten贸w, wapnia oraz fosforu. Opr贸cz tego przeciwdzia艂a zaparciom i dzia艂a moczop臋dnie. To cudowne warzywo w Polsce zwane bani膮 dzia艂a te偶 cudownym lekarstwem na problemy w膮troby.

Dodatkowa zaltea jest szczeg贸lnie wa偶na dla os贸b odchudzaj膮cych si臋, gdy偶 dynia pobudza procesy trawienne i wspomaga pozbywanie si臋 truj膮cych produkt贸w z organizmu.

Wracaj膮c jednak do samego przepisu…zupa jest bardzo aromatyczna dzi臋ki pieczonym warzywom. Rozgrzewaj膮ca dzi臋ki przyprawom. Lekko ma艣lana dzi臋ki dodatkowi pysznego mas艂a ghee. Lekko polska dzi臋ki 艣wie偶emy koperkowi. Chrupi膮ca dzi臋ki cieciorkowym groszkom. Lekko w臋dzona dzi臋ki papryce.

Jest po prostu wyj膮tkowa! 馃檪

Zupa dyniowa:
– 1.2 kg dyni hokaido (surowej)
– 1 litr bulionu warzywnego
– 1 cebula bia艂a
– 1 pietruszka
– 3 z膮bki czosnku
– 2 艂y偶ki mas艂a ghee*
– 1/3 艂y偶eczki kurkumy
– 1/3 艂y偶eczki ga艂ki muszkato艂owej
– 2/3 艂y偶eczki papryki w臋dzonej
– 1/4 艂y偶eczki papryki ostrej
– 1 艂y偶eczka czosnku nied藕wiedziego
– s贸l, pieprz
Dyni臋 pokroi膰 na mniejsze kawa艂ki. Pietruszk臋 obra膰 i zawin膮膰 w foli臋 aluminiow膮. Cebul臋 obra膰.
Do piekarnika nagrzanego do 150 stopni w艂o偶y膰 dyni臋, pietruszk臋 w folii oraz czosnek. Piec przez 35 minut. Nast臋pnie zwi臋kszy膰 temp. do 200 stopni i dopieka膰 jeszcze 15 minut – dynia musi by膰 mi臋kka i delikatnie zrumieniona. Wiele zale偶y od wielko艣ci kawa艂k贸w dyni. Warto te偶 sprawdzi膰 czosnek, czy np. nie jest mi臋kki ju偶 po tych 35 minutach. Wtedy mo偶na go wyci膮gn膮膰
Cebul臋 nale偶y przypali膰 na palniku od gazu – tak jak do roso艂u czy innych zup.
Wszystkie warzywa nale偶y umie艣ci膰 w garnku. Zala膰 bulionem i zblendowa膰. Ca艂o艣膰 gotowa膰 przez 15 minut na 艣rednim/ma艂ym ogniu. Je艣li zupa jest dla Was zbyt g臋sta wystarczy doda膰 wi臋cej bulionu albo ewentualnie wody. Na koniec doda膰 wszystkie przyprawy i wymiesza膰.
Chrupki z ciecierzycy:
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 艂y偶ka roztopionego mas艂a ghee – np. Takie
– s贸l, pieprz
– odrobina papryki s艂odkiej
Cieciork臋 op艂uka膰 i osuszy膰. Doda膰 roztopione mas艂o i przyprawy.
Piec w 180 stopniach przez 20 minutach, a偶 si臋 zrumieni i stanie chrupi膮ca.
Do gor膮cej zupy nale偶y doda膰 chrupi膮c膮 cieciork臋 oraz 艣wie偶y koperek.
Pe艂nowarto艣ciowy posi艂ek gotowy!
Koniecznie wypr贸bujcie 馃檪
*mas艂o ghee jest mas艂em klarowanym. Jednak w smaku i w wygl膮dzie troch臋 si臋 r贸偶ni od mas艂a klarowanego dost臋pnego w sklepie. Moim zdaniem jest smaczniejsze, bardziej ma艣lane i delikatne. W przyst臋pnej cenie znajdziecie w sklepie SmakiZdrowia

One Comment

Leave a Reply

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *