wegańska tarta czekoladowa,
Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Czekolada,  FIT Słodkie,  Tarty/ Ciasta kruche,  Wegańskie,  Wegetariańskie

Wegańska tarta czekoladowa- a la nutella! Ciasto na 10!

wegańska tarta czekoladowa, tarta czekoladowa, zdrowa tarta czekoladowa, tarta nutella,


Wegańska tarta czekoladowa jest idealna dla miłośników nutelli i oczywiście połączenia czekolady, orzechów i truskawek.
Takie eksperymenty w kuchni cieszą moje serce oraz brzuch, bo tarta wyszła cudowna;) Jeśli wypiek do tego ładnie się prezentuje, to oko również się “uśmiecha”.

Tarty moim zdaniem należą do eleganckich wypieków, jest to taka delikatniejsza wersja tortów. Może dlatego tak dobrze z reguły smakują? Poza tym przemawiają do mnie trójkątne kawałki, bo są większe niż tradycyjne kostki. To kolejny powód, dla którego warto piec tarty, zwłaszcza te zdrowe 😀

Dzisiejszy wypiek to ukłon w stronę osób na diecie roślinnej albo chociażby tych, którzy unikają nabiału. Wiele tarta i tortów zawiera w sobie twaróg albo śmietanę. Na szczęście teraz na rynku jest coraz więcej wegańskich propozycji nabiałowych.

Zdrowy kruchy spód, idealnie czekoladowy krem uzupełniony orzechową nutą prażonych orzechów laskowych w towarzystwie truskawek,które można z powodzeniem zastąpić bananem albo pomarańczą. Tarta zyska nowy wymiar smaku 🙂



Wegańska tarta czekoladowa z truskawkami (krem a la nutella)


Kruchy spód:
– 250 g mąki *
– 50 g banana
– 2 łyżki mleka roślinnego
– 70 oleju kokosowego
– 20 g syropu klonowego + stewia ( większa słodycz, mniej kalorii)
– szczypta soli

Banana rozdusić z syropem klonowym.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Odstawić do lodówki na 40 minut. 
Rozwałkować na kształt formy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. 
Spód piec w 180 stopniach przez 25 minut wypełniony groszkami do pieczenia- ja używam mieszanki ryżu z groszkiem. 

Zdjąć z tarty groszki i podpiekać dalej, aż tarta nabierze złocistego koloru. U mnie ok.10 minut. Tarta musi być wypieczona, bo już nie wraca do piekarnika. 


Krem czekoladowo-orzechowy:

– 100 g kaszy jaglanej
– 375 ml mleka roślinnego ( użyłam ryżowego waniliowego)- to jest 1,5 szklanki
– 125 ml wody (1/2 szklanki)
– 20 g proszku budyniowego waniliowego
– 50 g orzechowego masła laskowego**
– 50 g czekolady gorzkiej/mlecznej (u mnie bez cukru)
– 3 łyżki kakao
– 1/3 szklanku cukru kokosowego*** + stewia dla większej słodyczy (80 gramów, może byc erytrytol, ale wtedy warto dać więcej, co najmniej 100 gramów)
– 30 g daktyli + wrzątek do zalania
– 20 g oleju kokosowego


Udany krem to dobrej jakości kasza jaglana. Kiedyś nie pomyslałabym, że to ma znaczenie. Ale im lepsza kasza, tym mniej goryczy, a bardziej słodki smak i kremowa konsystencja 🙂
Tutaj znajdziecie też przepis na mój Tort a la Toffifee, gdzie również jest kasza jaglana, ale także smaczniutkie orzechy nerkowca


Kaszę ugotować w szklance mleka i 1/2 szkl. wody. Odstawić do lekkiego ostudzenia. 
Daktyle zalać wrzątkiem. Odstawić pod przykryciem na 15 minut. Odcedzić i wrzucić do kaszy. Zblendować na krem. Ponownie zacząć podgrzewać. 

Budyń rozpuścić w 0,5 szklanki mleka. Dolać do gotującej się kaszy cały czas powoli gotując. Do kremu dodajemy także czekoladę, kakao, cukier kokosowy, olej. Wszystko chwilę podgotować na małym ogniu, aż czekolada, cukier i olej się rozpuszczą. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Od czasu do czasu mieszając. 

Wyłożyć krem na spód tarty i udekorować owocami 🙂

Moje tipy dla wegańskich wypieków, to przede wszystkim dobrej jakości produkty. Wegański krem nutella to przede wszystkim smak dobrze uprażonych orzechów laskowych albo pysznego kremu ze sklepu oraz kakao. Do tego wzbogacenie smaku za pomocą czekolady… i tutaj możecie świetnie podkręcić smak albo go zabić smakiem produktu czekoladopodobnego 😀

Wegańska tarta czekoladowa to także kruche ciasto, normalnie napisałabym, że maślane, ale nie mamy masła. Wiem, że na rynku jest coraz więcej opcji margaryn o maślanym smaku. Ja jednak polecam olej kokosowy, a dla smaku maślanego cudownie sprawdzą się profesjonalne aromaty słodzone- sama używam od firmy Funky Flavors oraz Krukam. Te aromaty słodzone o smaku herbatnika czy butterscotch będą idealne do takiej tarty.

I do tego to, co uwielbiam w ciastach…. owoce! Jak dla mnie truskawki, wiśnie i maliny wygrywają jako dodatek do czekolady 🙂 Na wierzch możecie też użyć ubitej śmietanki kokosowej i posypać prażonymi orzechami laskowymi.
Tym samym mamy to! Czyli WEGAŃSKA TARTA CZEKOLADOWA, która jest świetną bazą do twistów…. krem będzie idealny też w postaci pucharkowego deseru!

* użyłam 100 g mąki gryczanej jasnej, 100 g skrobi ziemniaczanej, 50g mąki kasztanowej ( dodałam 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej ze wzgl.na mąki bezglutenowe). Można użyć w całości mąki orkiszowej. Fajnie też się sprawdzi owsiana, jaglana i ryżowa.
**Można samemu zmielić podprażone orzechy na masło/olej za pomocą blendera z misą.
*** Sprawdzi się także ksylitol, erytrytol czy stewia.



wegańska tarta czekoladowa

wegańska tarta czekladowa, wegańskie ciasto z truskawkami, wegański krem czekoladowy,



kruche ciasto wegańskie z truskawkami, tarta z truskawkami, krem czekoladowy do tortu,



zdrowe wypieki, ciasto bez białego cukru, krem na bazie kaszy jaglanej, zdrowy krem czekoladowy, zdrowa nutella,



fit nutella, wegański krem a la nutella, ciasto nutella, wegańskie ciasto czekoladowe, wegańskie ciasto proste, tarta wegańska na słodko, wegańskie ciasto bezglutenowe,

3 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *