Ciasta z owocami,  Inne ciasta,  Tarty/ Ciasta kruche

Ple┼Ťniak z gruszkami (bez pszenicy) – pyszna wersja :)

Gruszki, gruchy, gruszeczki – niech kr├│luj─ů na naszym stole ­čÖé W ple┼Ťniakowej czy skuba┼äcowej wersji s─ů idealn─ů s┼éodk─ů propozycj─ů.

 Kruche spody s─ů bardzo wdzi─Öczne w kwestii m─ůcznych eksperyment├│w- zdecydowanie ┼éatwiej w nich zast─ůpi─ç m─ůk─Ö pszenn─ů innymi wersjami bez utraty smaku. Dlatego uzna┼éam, ┼╝e warto si─Ö podzieli─ç tym przepisem. 

Na spodzie cienka warstwa powide┼é, kt├│ra mog┼éa by─ç jednak troch─Ö wi─Öksza, ale nie wszystko da si─Ö przewidzie─ç… Na szcz─Ö┼Ťcie gruszki smakowo nadrobi┼éy bardzo du┼╝o ­čÖé

Ple┼Ťniak z gruszkami: 
forma ok. 36 x 24

– 100 g m─ůki ry┼╝owej
– 100 g m─ůki ziemniaczanej
– 100 g m─ůki owsianej
– 100 g m─ůki kukurydzianej
– 100 g m─ůki ┼╝ytniej jasnej typ 720
– 4 ┼╝├│┼étka
– 250 g mas┼éa
– 2 ┼éy┼╝ki miodu p┼éynnego
– 1/3 szklanki cukru pudru/ ksylitolu
– 2 ┼éy┼╝ki jogurtu naturalnego
– 1.5 ┼éy┼╝eczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 2 ┼éy┼╝ki kakao

– du┼╝y s┼éoik powide┼é
– 600 g gruszek

– 4 bia┼éka
– 1/3 szklanki cukru drobnego
– szczypta soli

M─ůki przesia─ç i wymiesza─ç z sol─ů, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Doda─ç pokrojone zimne mas┼éo, ┼╝├│┼étka, mi├│d oraz jogurt. Zagnie┼Ť─ç ciasto. Podzieli─ç na 3 cz─Ö┼Ťci. Do jednej doda─ç kakao i ponownie zagnie┼Ť─ç. 2 cz─Ö┼Ťci- 1 bia┼é─ů i ciemn─ů sch┼éodzi─ç w lod├│wce przez 1 godzin─Ö. Drug─ů bia┼é─ů w┼éo┼╝y─ç do zamra┼╝alnika. 
Gruszki pokroi─ç w kostk─Ö. 
Bia┼éka ubi─ç na sztywno ze szczypt─ů soli. Dodawa─ç stopniowo cukier i zmiksowa─ç, a┼╝ cukier si─Ö rozpu┼Ťci, a masa b─Ödzie sztywna. 

Form─Ö wy┼éo┼╝y─ç papierem do pieczenia. Na sp├│d rozwa┼ékowa─ç jasne ciasto. Ponak┼éuwa─ç i posmarowa─ç powid┼éami. Pouk┼éada─ç gruszki. Pokruszy─ç ciemne ciasto. Wy┼éo┼╝y─ç bia┼éka i zetrze─ç zmro┼╝one jasne ciasto. 

Piec w 180 stopniach przez 45-55 minut, a┼╝ ciasto b─Ödzie z┼éociste. 
Posypa─ç cukrem pudrem albo pola─ç lukrem ­čÖé

Gotowiutkie ­čśÇ

2 komentarze

Leave a Reply

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s─ů oznaczone *