Ciasta z owocami,  Inne ciasta,  Tarty/ Ciasta kruche

Ple艣niak z gruszkami (bez pszenicy) – pyszna wersja :)

Gruszki, gruchy, gruszeczki – niech kr贸luj膮 na naszym stole 馃檪 W ple艣niakowej czy skuba艅cowej wersji s膮 idealn膮 s艂odk膮 propozycj膮.

 Kruche spody s膮 bardzo wdzi臋czne w kwestii m膮cznych eksperyment贸w- zdecydowanie 艂atwiej w nich zast膮pi膰 m膮k臋 pszenn膮 innymi wersjami bez utraty smaku. Dlatego uzna艂am, 偶e warto si臋 podzieli膰 tym przepisem. 

Na spodzie cienka warstwa powide艂, kt贸ra mog艂a by膰 jednak troch臋 wi臋ksza, ale nie wszystko da si臋 przewidzie膰… Na szcz臋艣cie gruszki smakowo nadrobi艂y bardzo du偶o 馃檪

Ple艣niak z gruszkami: 
forma ok. 36 x 24

– 100 g m膮ki ry偶owej
– 100 g m膮ki ziemniaczanej
– 100 g m膮ki owsianej
– 100 g m膮ki kukurydzianej
– 100 g m膮ki 偶ytniej jasnej typ 720
– 4 偶贸艂tka
– 250 g mas艂a
– 2 艂y偶ki miodu p艂ynnego
– 1/3 szklanki cukru pudru/ ksylitolu
– 2 艂y偶ki jogurtu naturalnego
– 1.5 艂y偶eczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 2 艂y偶ki kakao

– du偶y s艂oik powide艂
– 600 g gruszek

– 4 bia艂ka
– 1/3 szklanki cukru drobnego
– szczypta soli

M膮ki przesia膰 i wymiesza膰 z sol膮, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Doda膰 pokrojone zimne mas艂o, 偶贸艂tka, mi贸d oraz jogurt. Zagnie艣膰 ciasto. Podzieli膰 na 3 cz臋艣ci. Do jednej doda膰 kakao i ponownie zagnie艣膰. 2 cz臋艣ci- 1 bia艂膮 i ciemn膮 sch艂odzi膰 w lod贸wce przez 1 godzin臋. Drug膮 bia艂膮 w艂o偶y膰 do zamra偶alnika. 
Gruszki pokroi膰 w kostk臋. 
Bia艂ka ubi膰 na sztywno ze szczypt膮 soli. Dodawa膰 stopniowo cukier i zmiksowa膰, a偶 cukier si臋 rozpu艣ci, a masa b臋dzie sztywna. 

Form臋 wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia. Na sp贸d rozwa艂kowa膰 jasne ciasto. Ponak艂uwa膰 i posmarowa膰 powid艂ami. Pouk艂ada膰 gruszki. Pokruszy膰 ciemne ciasto. Wy艂o偶y膰 bia艂ka i zetrze膰 zmro偶one jasne ciasto. 

Piec w 180 stopniach przez 45-55 minut, a偶 ciasto b臋dzie z艂ociste. 
Posypa膰 cukrem pudrem albo pola膰 lukrem 馃檪

Gotowiutkie 馃榾

2 komentarze

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *